Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Ő volt a magyar színjátszás históriájában az első igazi sztár” – 160 éve született Márkus Emília

A WSSz alapító tagja, Csonka Szilvia bújik a híres szombathelyi színművésznő bőrébe.

„Ő volt a magyar színjátszás históriájában az első igazi sztár. Ezt a kifejezést akkortájt még nem használtuk. De, ami vele, körülötte történt, igazán megtestesíti azt, amit a mai sztár jellege igényel” – Bálint Lajos.

Csonka Szilvia mint Márkus Emília
Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Szeptember 10-én, csütörtökön ünnepeljük a szombathelyi Márkus Emília születésének 160. évfordulóját, ez alkalomból pedig fotósorozattal emlékezik rá a Weöres Sándor Színház. A szülési szabadságáról most visszatérő Csonka Szilvia bújt a híres szombathelyi színművésznő bőrébe, de nem csak egy fotózás erejéig.

A jeles nap estéjén, 18:30-tól a színház aznapi közönségét és az érdeklődőket élő játékkal is meglepi majd Csonka Szilvia a Krúdy Klubban, majd fent, a Márkus Emília terem előtt személyesen is lehet vele találkozni.

Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

„Ha van híres szombathelyi nő, akkor Márkus Emma az volt: sok évtizedes, kivételes színpadi ragyogása egyrészt az "örökasszony" diadalútja, másrészt egy lázadó, öntudatos nő vonzó története. Tessék csak megnézni azt a gyerekkori fotográfiát az 1860-as évekből: a három testvér között azt az egyenes derekú, fürtös szőke angyalt, akinek a lába még nem ér le a magas támlás székről, de olyan eltökéltséggel néz a fényképezőgép lencséjébe, mint akinek nagy céljai vannak. Időközben célt ért szülővárosa is, Márkus Emmának pedig járt a jutalomjáték Szombathely első, állandó társulattal bíró kőszínháza, a Weöres Sándor Színház 2009-es bemutatkozó előadásában. Ez a 9700 című időutazás, benne Csonka Szilvia játszotta a szőke csodát” – Ölbei Lívia

Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra