Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar tervező, aki London után Dubajt is meghódította

Parniczky Rita textiljei mentek, láttak és győztek, a díj pedig egy önálló kiállítás Londonban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon porcelánfestést tanult, majd Londonba költözött és a Művészeti Alapítvány ösztöndíjával bekerült a híres Central Saint Martinsba. Azóta már kiállítások tucatján van túl és nemrég bezsebelte a Design Days Dubai fődíját, melynek köszönhetően önálló kiállítást is nyithat. A kivételes tehetség pedig nem más, mint Parniczky Rita, textiltervező.

Parniczky Rita
Alun Callender
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Rita többször is kifejtette, hogy ő nem csak tervezni szeretne, hiszen számára az anyag előállításánál kezdődik az alkotás folyamata. Ahogy az irodalmi művek elemzői olvasnak a sorok között, a magyar képzőművész úgy szeretne a szálak közé látni és ezt a nagyközönség elé tárni. Az évek során Rita híressé vált, félig áttetsző, „röntgen” textíliái nem csak az érdeklődőt, de a szakma nagyjait is lenyűgözte.

X-Ray Vault Series II No II (2015)
wallpaper.com

A különleges technikát a Central Saint Martinsban töltött évek alatt fejlesztette ki, mely úgy tűnik most meghozta gyümölcsét. A Közel-Keleti legnagyobb design eseményének számító Design Days Dubai kiállításon Rita két alkotásával is indult – egy a Röntgen Boltív , egy pedig a Röntgen Kristály Sorozatból – és végül a felbecsülhetetlen, Perrier-Jauet Arts Salon díjjal tért haza. Mint mondja, a Röntgen Boltív Sorozatot (X-Ray Vaultn Series) a gótikus épületek keresztboltozata ihlette, mely visszatérő motívumként jelenik meg az igazán egyedi kivitelezésen.

Rita június 24-én nyitja kiállítását, Weaving with Light címmel, melyet a londoni Contemporary Applied Arts-ban egészen július 30-ig tekinthet meg a nagyérdemű.

forrás: Wallpaper

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés