5+1 magyar videójáték, amik külföldön is sikeresek lettek

Ha azon gondolkodnál, hogy mivel játssz a szabadidődben.

Lehet, hogy sokan nem is tudnak róla, de a honfitársaink nem csak különböző művészeti ágakban, de a videójáték-iparban is maradandót alkottak az elmúlt években. Össze is gyűjtöttünk néhány kiemelkedő alkotást, melyeket simán lejátszhatunk pár unalmas hétvége alatt.

1. Imperium Galactica sorozat

Úgy döntöttünk, hogy minden fejlesztőtől egy játékot választunk. Ezek közül az egyik a Digital Reality, mely Magyarország egyik legnagyobb, legrégebbi és legismertebb videójáték cége volt és több, leginkább stratégiai játékot dobott a piacra. Az egyik ilyen a normandiai partraszállásról szóló D-Day, ami többek között arról is ismert, hogy az egyik küldetésében elrejtett “húsvéti tojásként” a szövetséges haderőkkel megidézhetjük Molochot, a gyermekáldozatok és az alvilág ősi föníciai istenét, hogy leszámoljon a német hadsereggel (milyen jó, hogy a genfi egyezmény az ősi föníciai istenekre nem vonatkozik) - vagy velünk, ha elszúrjuk a rituáléját. Valahogy ez kimaradt a töriórákról.

A húsvéti tojás videón

Bár a D-Day is megérne egy misét, a Digital Realitytől nem ezt választottuk, hanem 1997-es Imperium Galacticát és az 1999-es Imperium Galactica 2-t. Az Imperium Galactica az úgynevezett “4X” műfajba tartozik, ami az “eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate” (azaz “felfedezni, terjeszkedni, kizsákmányolni, megsemmisíteni”) szavak rövidítése. Röviden: birodalomépítgetés a cél. Az első játékban Dave Johnson kapitányt alakítjuk és az emberiséget irányítjuk a főellenfél, a Dargslan Királyság (és más, kisebb fajok) ellen. A folytatásban már három faj is kapott kampányt.

Természetesen, van magyar szinkron

Az Imperium Galactica 2000-ben megkapta az igen rangos BAFTA-díjat (British Academy of Film and Television Arts) zene kategóriában. Ilyet más magyar játék még nem kapott.

2. Codename: Panzers sorozat

Ismételten két játékról lesz szó. Technikailag a sorozat három darabból áll, de a harmadik annyira nem lett sikeres (Codename: Panzers - Cold War). A StormRegion csapata szintén több ikonikus stratégiai játékot dobott piacra, köztük első remekművüket, a S.W.I.N.E-t 2001-ben, amit 2019-ben HD-ben újra kiadtak. Ott még rajzfilmbe illő sztori és grafikák voltak, ugyanis itt a gonosz disznókkal vagy a megtámadott nyulakkal játszhattunk.

A kiadó talán legsikeresebb sorozata a Codename: Panzers. Ezek már a második világháborúban játszódtak és komolyabb hangvételűek voltak. A valós idejű stratégia játékokban három kampány áll rendelkezésünkre (tengelyhatalmak: Németország és Olaszország, bár utóbbi csak a második részben; nyugati szövetségesek: Amerika és Nagy-Britannia; szovjetek az első részben, jugoszláv partizánok a másodikban), de a játékiparban ritka módon felbukkannak a kisebb hadviselő felek is, pl. lengyelek, franciák és persze a magyarok is, érdekes módon nem a német, hanem csak a szovjet kampányban, ahol a főszereplő mellé még magyar partizánok is csatlakoznak, helyszínként pedig feltűnik Budapest és Sárbogárd.

A játék előzetese

Mindkét játék nagy sikereket ért el. Mindkettő 80 pont felett van Metacriticen és rengeteg példány elkelt más országokban is. 2004-ben a német piac tizedik legjobban fogyó teljesárú számítógépes játéka volt az első rész volt, de Franciaországban és Lengyelországban is listavezető volt egy ideig.

3. The Incredible Adventures of Van Helsing sorozat

A NeocoreGames csapata két ismert sorozattal is megajándékozta a játékosokat. Az egyik a King Arthur: The Role-Playing Wargame, a másik a pedig a listánk harmadik helyét elfoglaló The Incredible Adventures of Van Helsing trilógia. A sorozat három része egymás után jelent meg 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben.

Az akciószerepjátékban a Bram Stoker regényéből ismert doktor fiát alakítjuk és egy fiktív, gótikus-noir világban kalandozhatunk és apánkhoz hasonlóan szörnyekre vadászhatunk. A játékban kedvünk szerint fejleszthetjük a főhősünket, bejárhatjuk Borgavia nemzetét és megismerkedhetünk a fanyar humorral megsképelt történetszállal is.

A játék előzetese

Bár a kritikusok leginkább középszerűnek ítélték az első játékot és Metacriticen 72 ponton áll jelenleg, Steamen a 7105 felhasználói értékelés 83%-a pozitív, úgyhogy kimondhatjuk: a nagyközönségnek bejött a Neocore alkotása.

4. Crysis Warhead

A Crysis egy sci-fi, belső nézetes, lövöldözős játéksorozat a Crytek fejlesztő csoporttól. Ennek az egyik darabja az első rész után megjelent, “önálló” kiegészítő (azaz nem szükséges az elindításához az alapjáték) a Crysis Warhead, amit a Crytek Budapest fejlesztett.

A Warhead az első játék cselekményével párhuzamban zajlik és Michael “Pszichó” Sykes őrmestert alakítjuk, akivel az észak-koreaiak és az űrlények (ami valljuk be, egy érdekes kombó) ellen harcolhatunk. A többjátékos mód eredetileg külön CD-n kapott helyet és a Crysis Wars nevet viselte, de együtt jött a Warheaddel.

A játék előzetese

Metacriticen 84 ponton áll és a legtöbb nagy lap, mint az IGN vagy az Eurogamer 9 pontot adott a játéknak a 10-ből. Steamen a 3336 értékelés 85%-a pozitív.

5. Might & Magic Heroes VI

A körökre osztott játéksorozat hatodik részét a magyar Black Hole Entertainment fejlesztette és a Ubisoft dobta piacra 2011-ben.

Ashan világában járunk, azon belül Thallan kontinensen. Az Angyalok egy legendás arkangyal-tábornokot akarnak feléleszteni, hogy leszámoljanak az ősellenségeikkel, az Arctalanokkal. Az arkangyal vissza akarja szerezni az erejét és át akarja venni az uralmat Ashan felett, viszont meg kell küzdenie az emberi Griffin családdal, a hőseinkkel.

A játék előzetese

Bár a játék 77 ponton áll jelenleg Metacriticen, Steamen vegyesek az indulatok. A panaszok nem magával a játékmenettel vannak, hanem azzal, hogy sok embernek nem indul el a játék. Két értékelést láttunk egymás alatt, amik leírják a közhangulatot: “Jó játék”, “A Ubisoft egy borzalmas cég”.

5+1. Revans

A Revans tavaly jelent meg és (egyelőre) nem nevezném nemzetközi sikernek, de bűn lenne nem megemlíteni ezt az… érdekes alkotást. A Format lib: /s játékáról beszélünk, műfaját tekintve belső nézetes, lövöldözős játék, ami a második világháború idején játszódik.

Pista honvédot alakítjuk, aki Erdélyben a románok, szellemek és az általa megölt románok szellemeivel harcol, hogy visszaszerezze Erdélyt. A játék nem veszi komolyan magát és kár lenne ezen bárkinek is felháborodni. Ugyan hány játékkal játszottunk, ahol a “matyó hímzéses kézigránát” felrobbanása esetén megszólal a csárdás és a román katonák táncra perdülnek? Hány játékban sújthatunk le a “régi kardunkkal” vagy a “bikacsökkel”? Hány játékban szerezhetünk életerőt furán modellezett zsíros kenyértől? Csak ebben.

Egy ismert magyar youtuber videója a játékról

Volt szerencsém kipróbálni a játékot és kifejezetten szórakoztató, bár elég sok technikai hibába futottam bele. Szemezgettünk egy pár értékelést Steamről, amik jól leírják a játékosok hozzáállását:

Megvettem és azonnal elcsatolták a lakásunkról a hálószobát és a konyhát. Szuperrealisztikus!

Hazafias meg ilyenek.

Igazi next gen játékélmény. Alig várom a folytatást, Revans 2: Lesz még London magyar falu.

Valakinek viszont sikerült rátapintania a lényegre:

Érdekes megvalósítás, néhol még ráfér a foltozás, de nem kell komolyan venni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech