Magyarhangya: újra menő lesz a mozizás, Szombathelyen is

A Kispálfilmmel robbantottak, de országos bázist terveznek kiépíteni. Egyedülálló forgalmazási modelljével a Magyarhangya azt akarja elérni, hogy a legjobb függetlenfilmek eljussanak minden moziba. És itt lesznek a Mediawave-en is.

Tagjaik között van közgazdász, filmes, szociológus, filmszakos pedagógus, pályakezdő és még diploma előtt álló kultúrakedvelő, egyvalamiben viszont közös a metszet: mindannyian azért küzdenek, hogy a kiváló filmalkotások ne vesszenek el az érdektelenség ködében. Vagy ha érdeklődés volna is, ne torrentezni kelljen azokat, hanem ott megnézni, ahová illenek: a moziban. Ráadásul olcsón. A Magyarhangya egy olyan, Európában is egyedülálló filmforgalmazási modellbe vágott bele, aminek révén mindez megvalósítható - a remények szerint Szombathelyen is.

Sőt, mindjárt mondunk Szombathelyre nézve még ennél is hízelgőbb tényeket, mielőtt azonban számokkal hajigálnánk, nézzük meg másfél percben, miről is szól az elképzelésük - és miért úgy szól, ahogy.

A Magyarhangya a következőképpen képzeli el a hazai fásult mozikultúra megújítását: előre meghirdetett időpontban lehet majd beülni a - tömegfilmek helyett - nívós alkotásokra, vagyis az ország számos városában ugyanabban az időpontban izzanak fel az első képkockák, lehetővé téve akár az alkotóknak is (ha azok magyarok), hogy élő egyenesben üdvözöljék közönségüket. Megtekintésükhöz a HangyaPASS nevű bérleteket lehet majd használni, ami hat filmre szól, és 3600 forintért kezdik árulni őket.

Amikor a kultúrával karöltve győznek a szponzorok

Ez már csak annak tükrében is módfelett baráti ár, hogy ennyiért egy plázában legfeljebb 2-3 filmet kapnánk, de mindennek tetejében az ún. lokális szponzorációs programjukkal még ennél is lejjebb mehet a bérlet ára, amennyiben sikerül támogatókat szerezni az egyes városokban. És úgy tűnik, nekünk itt a nyugati végeken nyert ügyünk van.

Szombathelyen úgy néz ki, fog tudni működni a modell, mert magánfelajánlásokkal és cégek támogatásával letornázták a bérlet árát 2300 forintra

- mondta el érdeklődésünkre Polgár Móni, a kezdeményezés közösségépítéssel foglalkozó munkatársa. Magyarul: hat filmet kaphat a bérlet megváltója 2300, vagyis egyet 385 forintért.

A kezdeményezés mögött állók bizakodóak, hiszen első igazán éles tesztjük, a Napozz Holddal - a Kispálfilm című filmre tavaly csont nélkül keltek el a jegyek Budapesten hetekkel korábban, és országosan is 80 százalékos volt a mozitermek kihasználtsága. A folytatás most május 24-én veszi kezdetét 11 vidéki városban, köztük tehát Szombathelyen.

A megújult Savaria Mozi ad otthont a hangyafilmeknek
Mészáros Zsolt

Na de mindez meddig juthat el? Minek örülnének? - kérdeztük Mónit, aki elmondta:

Amit nagyon szeretnénk elérni, az az, hogy legyen az országban egy 5 ezer fős közösségünk, aminek az igényeit ki tudjuk szolgálni. A lényeg, hogy minden városban legyenek Magyarhangya csoportok, akik ilyen filmeket néznek, és akikkel folyamatosan párbeszédet tudunk folytatni.

Egy biztos: ilyen szépen és elegánsan még nagyon keveseknek sikerült csak megkerülniük állambácsi kalapját, ha kultúrafinanszírozásról van szó. Reméljük, sikerrel járnak - a 450 ezer forintnyi támogatást pedig mindenki köszönje meg a titkos helyi mecénásoknak.


A vetítések időpontjai:

Május 24. kedd 20h: A prímszámok magánya
Május 27. péntek 20h: Enter the Void
Május 31. kedd 20h: Attenberg
Június 7. kedd 20h: Mint hal a vízben
Június 21. kedd 20h: Vagyunk, akik vagyunk
Június 28. kedd 20h: Tilva Ros

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra