Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarországon nagyon sok sérült autó fut az országutakon

És most azt is tudjuk, hogy melyik márkák sérülnek legjobban és melyek a legkevésbé.

A Magyarországon futó autók több mint egyharmadának (38,2 százalék) korábban már volt valami sérülése, amivel az 5. helyen van az európai listán, amelynek élmezőnyében – nem meglepő módon csak kelet-európai országok vannak – olvasható a CarVertical szerkesztőségünknek is eljuttatott tanulmányában, amely az utóbbi egy év adatait vizsgálja, mintegy egymillió európai autótörténés adatait elemezve.

Magyarországot csak Lengyelország, Litvánia, Szlovákia és Csehország előzi meg.

A nyugati törött autók importjának leginkább gazdasági okai vannak
police.hu

Az egyik ok gazdasági: Európa ezen részén alacsonyabbak a bérek, így olcsóbb és néha sérült autókat importálnak külföldről, de a tanulmány megemlíti az eltérő járművezetési szokásokat is, igaz, ezeket nem részletezi.

A dokumentum kitér arra is, hogy arányaiban mely autómárkák sérültek a leginkább, és melyek a legkevésbé.

A legtöbb sérült jármű az alábbi márkák között van:


1. Lexus (48,1%)
2. Subaru (47,5%)
3. Jaguár (44,1%)
4. BMW (42,2%)
5. Dacia (40,8%)

A magyarázat szerint a Lexusok megbízhatók, de nagy teljesítményűek, ezért a sofőrök gyakran túlértékelik vezetési képességeiket, ami katasztrófával végződhet. Ugyanez vonatkozik a Jaguarra és a BMW-re is. Például a sportos BMW 3-as sorozat és a Jaguar XF kategóriájukban viszonylag olcsó autók, de egyesek számára túl agilisak.

A Subaru a második helyet foglalja el, bizonyítva, hogy még az összkerékhajtású rendszerek sem tudnak mindig megúszni a necces helyzeteket. Akik Subarut vásárolnak, általában a városon kívül barangolnak. Kifinomult összkerékhajtású (AWD) rendszereik szinte minden kihívást képesek kezelni, de amikor az erdei vagy országutakon hirtelen megjelenik a jég vagy a sár, még biztonságos sebesség mellett sem lehet mindig elég gyorsan megállni.

Végül itt van a Dacia - az egyik legolcsóbb autómárka a világon. Minimalista autókat gyártanak azok számára, akiknél prioritást élvez a költségvetés. A megfizethetőség miatt a Daciákat gyakran használják igáslóként, és a törődés hiánya miatt balesetek is előfordulhatnak.

A legkevesebb sérült jármű az alábbi márkák között van:


1. Fiat (28,3%)
2. Citroën (30,2%)
3. Peugeot (31.1%)
4. Opel (31,8%)
5. Nissan (32,1%)

A Fiat csak kompakt járműveket gyárt, a Citroën és a Peugeot márkák főleg 100-150 lóerős körüli motorokat kínálnak megfizethető áron, ezek a jellemzők ritkán elégítik ki azok igényeit, akik szeretnének jobban gyorsulni és meghaladni a sebességkorlátozást – olvasható magyarázatként.

A tanulmány ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy még ebben a csoportban is viszonylag magasak az arányok, már csak azért is, mert – a vétkes járművezető autója mellett - a közúti balesetben gyakran több jármű is érintett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra