Magyarországról is látható, részleges napfogyatkozás lesz jövő héten - de Szombathely ebből kimarad

Egy nappal a nyári nap-éj egyenlőség után, június 21-én gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető Közép-Afrika, Délkelet-Európa és Ázsia területéről, és Magyarország keleti és délkeleti részéről is látható lesz.

Jövő héten úgynevezett gyűrűs napfogyatkozásra kerül sor, ami azt jelenti, hogy még a napfogyatkozás csúcsán is látható lesz a napkorong széle. Ennek oka, hogy a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint a Holdé, mivel a Hold ilyenkor viszonylag távol jár a Földtől - írja a 24.hu.

Magyarországról nem lesz látható a teljes folyamat, csak egy részleges napfogyatkozás, amikor a Nap csak kis mértékben van takarásban. Az eseményt a Nagyatád-Kiskunlacháza-Üllő-Visonta vonaltól délkeletre figyelhetik majd meg a reggeli és délelőtti órákban, igaz, bizonyos területeken így sem biztos, hogy szabad szemmel érzékelhető - hangsúlyozta a lap, mely arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfigyelés megfelelő felszerelés nélkül súlyosan károsítja a szemet.

A részleges napfogyatkozás fázisai Szombathely felett
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech