Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarországról is látható, részleges napfogyatkozás lesz jövő héten - de Szombathely ebből kimarad

Egy nappal a nyári nap-éj egyenlőség után, június 21-én gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető Közép-Afrika, Délkelet-Európa és Ázsia területéről, és Magyarország keleti és délkeleti részéről is látható lesz.

Jövő héten úgynevezett gyűrűs napfogyatkozásra kerül sor, ami azt jelenti, hogy még a napfogyatkozás csúcsán is látható lesz a napkorong széle. Ennek oka, hogy a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint a Holdé, mivel a Hold ilyenkor viszonylag távol jár a Földtől - írja a 24.hu .

Magyarországról nem lesz látható a teljes folyamat, csak egy részleges napfogyatkozás, amikor a Nap csak kis mértékben van takarásban. Az eseményt a Nagyatád-Kiskunlacháza-Üllő-Visonta vonaltól délkeletre figyelhetik majd meg a reggeli és délelőtti órákban, igaz, bizonyos területeken így sem biztos, hogy szabad szemmel érzékelhető - hangsúlyozta a lap, mely arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfigyelés megfelelő felszerelés nélkül súlyosan károsítja a szemet.

A részleges napfogyatkozás fázisai Szombathely felett
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra