Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Márciustól megváltozik a motorosok képzése és a vizsgakövetelmények is

Az óraszám nem emelkedik, de nagyobb hangsúly lesz a vezetéstechnikai képzésen.

Március elsejétől megváltozik a motoros jogosítványhoz szükséges tanterv és a vizsgakövetelmények is. Az óraszám nem emelkedik, de nagyobb hangsúly lesz a vezetéstechnikai képzésen – mondta az InfoRádiónak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felügyeleti és módszertani igazgatója.

A változtatás szükségességét Dobrocsi Endre azzal indokolta, hogy a közlekedési technika dinamikusan fejlődik, ezért az előírásokat is a kor követelményeihez kellett igazítani. "A motorosok elég védtelenek, ezért nagyon fontos, hogy minél inkább felkészült járművezetők vegyenek részt a közúti közlekedésben" – mondta a szakember.

A Magyarországon regisztrált motorkerékpárok száma 2001-hez képest több mint kétszeresére nőtt 2019 végére. A statisztikák szerint a motorosok baleseti halálozási kockázata lényegesen magasabb az autósokénál, az elmúlt időszakban évente bekövetkezett 1200-1500 balesetben 50-60 motoros vesztette életét.

Dobrocsi Endre szerint a motorkerékpáros balesetek elsősorban nem azért következnek be, mert nem ismerik a közlekedési szabályokat, hanem mert technikailag nem tudják kezelni a nagy tömegű és teljesítményű járműveket. A módosításokat a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szakemberei készítették elő a szakoktatók tapasztalatainak felhasználásával, más hazai közlekedési szakértők bevonásával és külföldi példák elemzésével, és arra jutottak, hogy a technikai felkészítésben maradt el a hazai képzés - mondta az igazgató.

"Egy akadály kikerülése nem feltétlenül döntéssel oldható meg, hanem más kormányzástechnikával" – mondta példaként az igazgató az InfoRádiónak.

Dobrocsi Endre hozzátette, hogy az óraszámok nem változnak, mert a kísérletek azt mutatták, hogy a motorosok el tudják sajátítani az új technikákat a mostani időkereten belül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra