Mi lesz a szombathelyi MÁV-rendelővel, annak a működésébe is belenyúl a kormány? - kérdezi olvasónk

Egy új szabály szerint a szakrendelőkből költségvetési intézményt csinálnak.

"Szombathely és - gondolom a megye - eü ellátásának egyik legjobb és legnagyobb intézménye a szombathelyi MÁV rendelő. A jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítók szerint 2024. második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, vagy megszűnik a közfinanszírozásuk" - írta olvasónk.

Hozzátette, szerinte a MÁV-rendelő, illetve üzemeltetője, a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. is beletartozik ebbe a körbe, annak ellenére, hogy állami tulajdonban van. Mint írja, ez a lépés tönkrevágná a város szakrendeléseit, hiszen a MÁV-rendelő elég jó színvonalon veszi át a szakellátás jó részét a kórházi szakrendelőktől.

Az utolsó pillanatban tették bele a módosítókat

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el az ország 2024-es költségvetését, amihez Hende Csaba, a Törvényalkotási Bizottság elnöke nyújtott be az utolsó pillanatban több módosító indítványt, ezeket a kormánypárti többség meg is szavazta.

A MÁV-rendelő - marad a régiben
Mészáros D. Zsolt

A módosítók között volt az olvasónk által említett ügy, a társasági formában működő szakrendelők átalakítása. Megkerestük hát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.-t, ahonnan hamar meg is érkezett a válasz.

Pásztélyi Zsolt ügyvezető azt írta, a módosítás nem vonatkozik a Vasútegészségügyre, az ugyanis kimondottan a helyi önkormányzatok által fenntartott gazdasági társaságok működtette szakrendelőkről szól. Vagyis,

a MÁV-rendelő marad a jelenlegi formában.

Az átalakításról Dózsa Csaba, egészségügyi közgazdász a Szabad Európának azt mondta, a kormány korábban megpróbálta elvenni az önkormányzatoktól a szakrendelőket, ahogyan azt 2012-ben a kórházakkal már megcsinálták.

Ennek meg is lett a látható eredménye - emelte ki Dózsa. Az önkormányzatok azonban nem hagyták az államosítást, a kormány ezért meghagyta az önkormányzatoknál a szakrendelőket, de egy sokkal szigorúbb, merevebb működést kényszerít rájuk.

A váltás bizonytalanságot eredményezhet a menedzsment és a dolgozók körében, forrásokat vonhatnak el a gyógyítástól, vagyis ez megint olyan lépés, amelynek nem látszanak az előnyei és a szakmai indokai - mondta az egészségügyi közgazdász.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem