Még egyszer a kompenzációról - Melyik város mennyi pénzt kapott?

27 városnak lett könnyebb a dolga. Megnéztük, milyen színű politikai vezetésük van.

Jókora hullámokat keltett Szombathelyen, mikor kiderült, hogy a város nem kap kormányzati kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 a kieső bevételek miatt.

Mindez azért jött némileg váratlanul, mert korábban többször is megjelent a sajtóhírekben, hogy Nemény András polgármester és fideszes politikusok együtt lobbiznak Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem 2021. March 09. 19:08 kormányzati támogatásokért.

Miután kiderül, hogy Szombathely lemaradt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 mind működési támogatás, mind a fejlesztési támogatások listájáról, először a városvezetés beszélt „Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát” 2021. May 07. 11:22 arról, hogy hogyan és miképp oldják meg a helyzetet, majd az Éljen Szombathely-frakció és Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő mondták el – erősen politikai alapon – a véleményüket Az Éljen Szombathely és Ungár Péter a szombathelyi kompenzáció elmaradásáról 2021. May 07. 15:59 .

A témával pénteki podcastunkban Podcast Péntek: Igazságos-e a védettségi igazolvány? 2021. May 09. 11:31 is foglalkoztunk, és azt találgattuk, hogy mekkora szerepet játszhatott a nulla forintos kompenzációban az a tény, hogy Szombathelynek ellenzéki városvezetése van.

Debrecen például kapott kompenzációt
Pixabay.com

Már akkor felhívtuk a figyelmet arra, hogy lehet, hogy nem is annyira egyszerű a képlet, mert vannak olyan 25 ezer fő feletti kormánypárti városok, amelyek most kimaradtak a jóból (Győr, Kecsemét stb.), ám akadnak olyan ellenzékiek, akik viszont részesülnek a kompenzációból.

Ez adta az ötletet, hogy nézzük meg közelebbről azt a bizonyos listát az általános működési támogatásokról, és azt is, hogy az adott településen milyen színű a városvezetés, és van-e összefüggés a kompenzáció léte vagy nemléte között.

Tudjuk, hogy egy egészségesen működő országban még a kérdés is értelmezhetetlen, de egyelőre meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy mi nem vagyunk az.

Nos, a helyzet így áll:

sorszám Város összeg (millió Ft) polgármester
1 Baja 560 ellenzéki
2 Békéscsaba 600 nem egyértelmű
3 Cegléd 388 ellenzéki
4 Debrecen 2 925 kormánypárti
5 Eger 825 ellenzéki
6 Érd 777 ellenzéki
7 Gyula 400 kormánypárti
8 Hajdúböszörmény 386 kormánypárti
9 Hódmezővásárhely 600 ellenzéki
10 Kaposvár 680 kormánypárti
11 Kiskunfélegyháza 530 kormánypárti
12 Kiskunhalas 380 kormánypárti
13 Miskolc 1350 ellenzéki
14 Nagykanizsa 588 kormánypárti (ellenzéki testület)
15 Nyíregyháza 1425 kormánypárti
16 Orosháza 430 kormánypárti
17 Ózd 180 ellezéki
18 Pápa 350 kormánypárti
19 Pécs 2050 ellenzéki
20 Salgótartján 280 ellenzéki
21 Sopron 750 kormánypárti
22 Szeged 1950 ellenzéki
23 Szekszárd 422 kormánypárti (ellenzéki testület)
24 Szentendre 460 ellenzéki
25 Szentes 280 ellenzéki
26 Szolnok 825 kormánypárti
27 Zalaegerszeg 630 kormánypárti

És most kellene valamiféle következtetést levonni, de ez nem annyira egyszerű.

Az mindenképpen feltűnő, hogy ellenzéki vezetésű városok jócskán vannak a listán, több, mint amennyire számítottunk.

Eljátszhatunk azzal a gondolattal is, hogy valóban rászorultság alapján születtek a döntések, és Szombathelyen – valljuk be – egyenlőre még gurul a bicikli. No de akkor miért kapott kompenzációt Debrecen és Szeged, amely városok nem valószínű, hogy napi anyagi gondokkal küszködnek?

Nemény András és Karácsony Gergely egy szombathelyi sajtótájékoztatón
Mészáros D. Zsolt

Azt is el tudjuk képzelni, hogy Szombathely ugyanúgy büntetésben van, mint Budapest, merthogy Nemény András többször és látványosan összerúgta a port a kormánnyal (elvonásokkal kapcsolatos médiaszereplések, városi oltópontok stb.), ráadásul személyesen is jóban van Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

Szóval gyaníthatóan bonyolultabb összefüggések állnak az „kompenzációs lista” hátterében, vagy csak egyszerűen a régi magyar törvény érvényesül, amelynek az lényege, hogy a nagy kavarodás és kuszaság végén megszületik valami random és zagyva végeredmény, amit aztán mindenki a maga szája íze szerint magyaráz.

Frissítés

Egyik olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyei jogú városok közül csak három olyan van, aki nem kapott sem most, sem decemberben támogatást a kieső bevételek kompenzációjára: Szombathely, Tatabánya és Dunaújváros. Mindhárom helyen ellenzéki városvezetés van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet