Még mielőtt átáll: sokkal inkább törik a csontjuk a vegetáriánusoknak

Vagy legalábbis figyeljen a fehérje- és kalciumbevitelre.

Nem tisztünk igazságot tenni a vegetáriánus ügyben, mindössze érdekesnek találjuk azt az oxfordi kutatást , amely 18 éven át követte 55 ezer ember csonttörésre vonatkozó adatait.

És a végeredmény elég egyértelmű.

Ezek szerint a vegánok, a vegetáriánusok és a peszkatariánusok sokkal „törékenyebbek”, mint a húsevők: egészen pontosan 2,3-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek csípőtörést , mint azok, akik rendszeresen esznek disznót, marhát, csirkét vagy halat, és 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel törik el bármilyen csontjukat .

A kutatók külön kiemelik a vegán csoportot (ők azok, akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak), akiknél a csípőcsont mellett kiemelt a veszélye a láb, kar, csukló és a kulcscsont törésének is.

A növényre alapuló étrend ugyanakkor segít megelőzni a szívbetegségeket és a cukorbetegséget – mondja egy, a kutatásban résztvevő orvos, hozzátéve, hogy mindenkinek mérlegelnie kell a vegetáriánusság előnyeit és hátrányait , illetve kiemelten figyelni kell a testtömeg indexre (BMI), a megfelelő mennyiségű fehérje- és kalciumbevitelre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech