Nem tisztünk igazságot tenni a vegetáriánus ügyben, mindössze érdekesnek találjuk azt az oxfordi kutatást, amely 18 éven át követte 55 ezer ember csonttörésre vonatkozó adatait.
És a végeredmény elég egyértelmű.
Ezek szerint a vegánok, a vegetáriánusok és a peszkatariánusok sokkal „törékenyebbek”, mint a húsevők: egészen pontosan 2,3-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek csípőtörést, mint azok, akik rendszeresen esznek disznót, marhát, csirkét vagy halat, és 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel törik el bármilyen csontjukat.
A kutatók külön kiemelik a vegán csoportot (ők azok, akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak), akiknél a csípőcsont mellett kiemelt a veszélye a láb, kar, csukló és a kulcscsont törésének is.
A növényre alapuló étrend ugyanakkor segít megelőzni a szívbetegségeket és a cukorbetegséget – mondja egy, a kutatásban résztvevő orvos, hozzátéve, hogy mindenkinek mérlegelnie kell a vegetáriánusság előnyeit és hátrányait, illetve kiemelten figyelni kell a testtömeg indexre (BMI), a megfelelő mennyiségű fehérje- és kalciumbevitelre.