Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Németh Tamás, az Anima Sound System alapító tagja

A zenekar jelentette be a hírt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Markáns, egyedülálló zenész volt, sok éven át az Anima Sound System univerzális fúvósa, számtalan hangszerének megszólaltatója, sámánja, őserejű fazonja. Jazz- és népzenei tudása, ötletei ott vannak a kezdeti Anima-hangszerelésekben, sőt, sokunk emlékeiben már korábbról, a Masina együttes úttörő zenekarából. Nélküle valószínűleg nem találunk se Bognár Szilvire, se az Anima első korszakára oly jellemző emblematikus motívumokra. - emlékszik rá a zenekar Facebook oldala.

Németh Tamás
Facebook Anima

Nagy hatással voltál ránk, te steineriánus, természetimádó művész, aki most, 69 évesen más utakra indultál. Nyugodj békében, Németh Tamás, te nyughatatlan, öntörvényű, csodálatos kísérletező, mindig emlékezni fogunk rád.

Németh Tamás
Facebook Anima

Zenei körökben, de nem csak azokban mindenki ismerte Szombathelyen, otthon volt a jazzben a népzenében, és úgy általában mindenféle muzsikában, hiányozni fog nem csak a színpadról, hanem a térről is. Isten nyugosztalja.

Németh Tamás
Facebook Anima

Egy, az electronicbeats.hu -n megjelent interjúban így emlékeztek a kezdetekre:

“Akkoriban nagy dub-mániában voltunk, csak azt hallgattuk, nagyon benne voltunk, míg a hamar csatlakozó Németh Gergőéknél – apukája, a népzenész és jazzista Tamás, és anyukája, a helyi népdalkört vezető Erzsi – folyamatosan zene vett bennünket körül, szóval népzenemániámhoz jó társakat találtam, főleg, amikor feltűnt a színen a fiatal Bognár Szilvi, Erzsi népdalkörének legnagyobb tehetsége, és csatlakozott hozzánk énekesnek. Rozmán Zoltán alapító dobossal együtt így meg is volt az Anima második felállása, amivel összehoztuk a Shalomot is.”

„Először Gencsapátiban egy vécére hasonlító helyiségben kezdtük el egymás szórakoztatását, a könyvtár alatt, ahol Erzsi dolgozott és kilobbizta nekünk a helyet, saját örömünkre, csodás volt. Nap mint nap beültünk Rozi autójába Szombathelyen, és lekocsikáztunk a 20 percnyi távra található faluba. Hónapokon át így nyomtuk.”

Az Anima Sound System, 1996-ban: balról jobbra Németh Gergő, Prieger Szabolcs, Bognár Szilvia, Németh Tamás, DJ Cadik, Prieger Zsolt
electronicbeats.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra