Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér

Tavaly augusztusban töltötte be a 106. életévét. Mi volt hosszú életének titka? Talán, hogy 92 évesen még maga varrta az unokák cipőit.

Meghalt Szombathely és magyar holokauszt-túlélők legidősebbje, Spiegler Elemér. Tavaly augusztus 24-én töltötte be 106 életévét. Hihetetlen, de ma 106 éves Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője, aki ráadásul Szombathelyen él 2018. August 24. 13:40 Halálhírét ismerősei és barátai osztották meg a Facebookon.

Négy gyermekes zsidó családban született

A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiúk (Tibor).

Mi volt a titka?

Talán az, hogy kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit. Elemér bácsit pár éve még Felsőőrön kapták lencsevégre, A 104 éves Spiegler Elemér bácsi épp Oberwartban shoppingol 2016. July 24. 11:28 amikor épp bevásárolt.

Spiegler Elemér 2016-ban, 104. születsénapján
Vágvölgyi Bálint

101 évesen is naponta két újságot olvasott át, kezelte a dvd lejátszót, imádta a focit, az operetteket, és fáradhatatlanul bújta a történelmi témájú könyveket. Egyre viszont kényes volt, és talán ez is volt hosszú életének titka: vigyázott arra, hogy jól aludjon, és kevés legyen a vacsora. Szerette a hasát és a magyaros kosztot, nem vetette meg a kínai gyorsbüféket sem.

Egy jó pár évvel ezelőtti interjúnkkal búcsúzunk tőle. Nyugodj békében Elemér bácsi!

Halálmenetben sohase vedd le a cipődet!

Mit tudna tanácsolni a fiataloknak, hogy lehet ilyen sokáig élni? - Azt tudom mondani, hogy nyugodt életet éljenek, nem szabad idegeskedni, másrészt ne kezdjenek semmilyen törvényellenes dologba, ne emeljenek kezet senkire. Fogadják el, hogy minden úgy a legjobb, ahogy van, úgysem tudunk változtatni rajta - akkor meg minek idegeskedni?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet