Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mégis, meddig kell megtartani az autópályamatrica-nyugtát? És főleg: miért?

A vásárlásnak elvileg ezer helyen van nyoma. Megkérdeztük az illetékest.

Mindennapjainkban számos olyan szabály és előírás van, amelyet rutinból tudomásul veszünk ugyan, de néha eltűnődünk, hogy valójában mi értelme van.

A közelmúltban például ez az olvasói kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz:

Magánszemélynek miért kell 2 évig megőriznie az éves autópálya matrica bizonylatát?

Az M86-os
Garai Antal Atom

A felvetés jogosnak tűnt, és a kíváncsiságunkat tovább fokozta, hogy a választ keresve azonnal ellentmondásba ütköztünk.

Míg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) azt írja, hogy:

Kérjük, hogy a vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 2 évig őrizze meg!

A matricákat áruló magáncég honlapján viszont ezt:

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Így aztán volt mit megkérdezni a NÚSZ Zrt.-től.

A cég kommunikációs osztálya közölte:

Az e-matrica vásárlások esetében a vásárlást igazoló bizonylatot (SMS-ben történt vásárlás esetén a nyugtázó értesítést) az e-matrica lejártától számítva két évig szükséges megőrizni.

Ez azt jelenti, ha benzinkútnál – illetve bármely fizikai értékesítőhelyen – vásárlunk, akkor az ellenőrzőszelvényt kell valóban megtartani két évig.

SMS-ben történő vásárlás esetén a vásárlásról szóló nyugtázó értesítést kell megőrizni két évig, illetve elektronikus vásárlás esetén a megfelelő visszaigazoló üzenetet kell megtartani két évig.

Azaz ne töröljük ki ezeket az üzeneteket a telefonjainkról, e-mail fiókjainkból.

Egyedül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon történő vásárlás esetén nem szükséges a vásárlási igazolást őrizgetni, mert az elektronikus felület a NÚSZ Zrt. saját weboldala – tudtuk meg.

És a lényeg: hogy minderre miért van szükség?

Rendben van, tiszta sor, de mi szükség van a megőrzésre, tekintettel arra, hogy mind a vásárlásnak, mind a visszaigazolásnak megannyi digitális nyoma van.

Szó szerint idézzük a cég választát (kiemelés tőlünk):

A megvásárolt e-matrica bár egy adott járműhöz tartozik (a rendszám és felségjelzés alapján), az azt megvásárló személy tulajdona. Társaságunk értékesítési rendszerében azonban kizárólag a vásárlásokról szerepelnek adatok, a vásárló személyére vonatkozóan nem tartalmaznak információt.

Az igazolás minden esetben tartalmazza a vásárláskor megadott jármű- és érvényességi adatokat (felségjelzés, rendszám, díjkategória, érvényességi idő/megye). Azért szükséges megőrizni, hogy az ügyfél – amennyiben társaságunk ellenőrzési rendszere szerint a járművel jogosulatlan úthasználatot követ el – igazolni tudja, hogy vásárolt érvényes úthasználati jogosultságot.

Ennek olyan esetekben lehet jelentősége például, mint a rendszámelírás, amikor az ügyfél vásárolt ugyan e-matricát, de a vásárláskor elütötték a rendszámot, ezt az ügyfél nem vette észre, az aláírásával jóváhagyta az azon szereplő adatokat, és így a mi rendszerünkbe nem az ő rendszámára történt az e-matrica vásárlás. Vett tehát e-matricát, de valaki más járművére. Ilyen esetekben van lehetőség a korrekcióra. Hasonló eset például a díjkategóriatévesztés is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra