Megjöttek a gazdasági visszaesés számai: 8,3 százalékkal esett az élelmiszervásárlás

Amit eddig éreztünk, arra most bizonyíték is van.

2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest – írja hétfői közleményében a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,3%-kal csökkent, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11%-kal lett kisebb.

Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4%-kal csökkent.

Pörög a használtcikk, zuhan az internetes vásárlás

Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 8,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,7, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,4%-kal nőtt, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 5,5%-kal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1%-kal csökkent.

A december elején kivezetett üzemanyag-ársapka következtében az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumennövekedése visszaesett. A teljes hónapban a forgalom volumene így 1,3%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,1%-kal csökkentek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság