Megnyílt Sárvár új luxusszállodája, több százezer forintba kerül egyetlen éjszaka

A hotel - amely Tiborcz István egyik ernyőmárkájához tartozik - már korábban is megjelent a hírekben.

A Booking.com vagy a Szállás.hu kínálatában egyelőre nem szerepel a sárvári Melea hotel, de a szálloda honlapján már működik a saját foglalási rendszer, és az épület előtti parkolóban is áll már néhány autó.

A nyitás tényén önmagában nem lepődtünk meg - Kondora István polgármester már tavaly augusztusban úgy nyilatkozott „Ha valahol nem nyírjuk le a füvet, rögtön írja valaki, hogy polgármester úr, ez nem egy ötcsillagos város” 2023. August 21. 07:19 , hogy csak néhány hét van nyitásig -, az árakon viszont igen.

Mivel ötcsillagos szállodáról van szó, azt sejtettük, hogy nem 40 ezer forint lesz egy kétágyas szoba egy éjszakára, de amikor kiválasztottunk egy random áprilisi héten 6 éjszakát, akkor az „olcsóbb” csomag 1 millió 867 ezer forintba került két fő részére (egyikük kísérő), míg a másik ajánlat 2 millió 380 ezer forintról szól. Ugyanezeket az árakat kaptuk későbbi foglalásra is.

A 83 szobás szálloda az egészségre fókuszál - Úgy láttuk, már megérkeztek az első vendégek
Mészáros D. Zsolt

A szállodától afelől érdeklődtük, hogy pontosan mikor nyitottak, hány alkalmazottat foglalkoztatnak jelenleg, és hogy teljes kapacitással működnek-e már.

„A szobák árazása láthatóan jóval a magyar átlagárszint felett van. Ez mivel magyarázható?”

– kérdeztük szintén.

Az előző kérdéscsoportra nem érkezett választ, kaptunk viszont egy kétoldalas sajtóközleményt, amelyből kiderül, mi lehet a magyarázata a szokatlanul magas árfekvésnek.

„A szállodában a vendégek személyre szabott tervet kapnak, amelyben egészségügyi, szépségipari, dietetikai, rekreációs és mindfulness kezelések, programok is szerepelnek, a látogatók igényeinek és szükségeinek megfelelően”

– írják, felhívva a figyelmet arra is, hogy „ a hotel egyik különlegessége, hogy nem lehet csupán egy, vagy két napra foglalni, ehelyett 4, 7 vagy 10 napos csomagok közül választhatnak a vendégek. A nem mindennapi foglalási opciók oka, hogy a megfelelő pozitív egészségügyi hatás eléréséhez minimum 4 napos pihenés, feltöltődés és kezelés szükséges.”

3,5 hektárnyi terület tartozik hozzá
Mészáros D. Zsolt

A szolgáltatások részleteibe nem mennénk bele, azokat mindenki megtalálja a szálloda csomagajánlatainál, a laboratórium vizsgálattól az arc- és hajdiagnosztikáig.

A 3,5 hektáron elterülő, 83 szobás Melea - The Health Concept már a második ötcsillagos szálloda a gyógyvizéről ismert, mindössze 15 ezres Vas megyei kisvárosban. A Spirit 2008-ban nyitotta meg kapuit, a 220 szobával és lakosztállyal rendelkező hotel 2023-ban nagyszabású átalakításon esett át, és rögtön el is nyerte A sárvári Spirit Hotel az ország legjobb vidéki luxusszállodája 2023. November 10. 09:15 az ország legjobb vidéki luxusszállodájának a címét.

Ugyanakkor úgy néz ki, hogy a két szálloda más-más vendégkört céloz meg, így nem nagyon kell konkurenciaharctól tartani.

Út a szállodához

A sárvári Melea nem először szerepel a sajtóban. Idén januárban Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője egy helyszínen készült videóban arról beszélt A sárvári hullaház helyén épült Tiborcz új, ötcsillagos szállodájához vezető út January 22. 20:49 , hogy a 2,5 milliárd forintos állami támogatást kapott hotelhez eredetileg nem vezetett út, ezt úgy oldották meg, hogy a magyar állam tulajdonában lévő, a kórházhoz tartozó szomszédos területet a befektetők megvették és azon keresztül építettek utat. Ehhez lebontották a proszektúrát, a kerítést és a raktárépületet.

Ez az a bizonyos szállodához vezető út - Jobbra a kórház tábla
Mészáros D. Zsolt

Ezzel kapcsolatban a szállodát fejlesztő és üzemeltető Unione Sárvár Kft. arról tájékoztatta lapunkat Egy útért cserébe új proszektúrát és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég January 24. 15:34 , hogy a cég 2023-ban kötött megállapodást a Magyar Államot képviselő MNV Zrt.-vel, illetve a sárvári Szent László Kórházzal, vállalva „közel kétszáz millió forint értékű értéknövelő beruházás megvalósítását az érintett területen”. Ennek a csomagnak a része például az ápolási osztály részleges átépítése és modernizálása és egy új patológia felépítése is.

Az viszont tény, hogy a beruházás 2,5 milliárdos támogatást kapott az államtól, amit Ágh Péter országgyűlés képviselő jelentett be még 2022-ben.

Kié a szálloda?

Tompos Márton fent említett videójában A sárvári hullaház helyén épült Tiborcz új, ötcsillagos szállodájához vezető út January 22. 20:49 tényként közli, hogy az új sárvári luxusszálloda Scheer Sándor és a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozik.

Nos, a Meleát (korábbi nevén Moderót) az Unione Csoport egyik projektcége, az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. kezdte építtetni. Az Unione többségi tulajdonosa ekkor még Scheer Sándor, a szállodát építő Market Építő Zrt. résztulajdonosa (49,50%) és vezérigazgatója volt. (Sheer az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes számításai szerint vagyona közel 100 milliárd forint. 2019 óta ő üzemelteti a magyarországi Mcdonald’s hálózatot.)

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyével az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. 50 százalékát a Central European Opportunity II Magántőkealap vásárolta meg Az Orbán-Tiborcz-kör is beszállt az új sárvári prémiumkategóriás szálloda építésébe 2023. August 07. 16:33 2022-ben.

Hogy pontosan miért adta el Sheer a cég felét, azt máig nem tudni.

Az biztos, hogy a Central European Opportunity II Magántőkealapot az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli. Az Opten szerint az Equilor Alapkezelő Zrt. 12,74 százalékos résztulajdonosa Tiborcz István. Ugyanakkor az alapkezelő ezt lapunknak korábban cáfolta, mondván az „Opten nem közhiteles adatokat szolgáltat”.

”Tiborcz István Úr sem közvetlen, sem közvetett részesedéssel nem rendelkezik ebben a társaságban, egyéb módon sem gyakorol befolyást”közölte Egy útért cserébe új proszektúrát és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég January 24. 15:34 akkor megkeresésünkre a cég.

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a szállodáról szóló mostani közleményt lapunknak BDPST Koncept PR menedzsere juttatta el, azzal a magyarázattal, hogy ők látják el a The Health Concept kommunikációs feladatait. BDPST Konceptnek 100 százalékos tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zártkörűen Működő Részvénytársaság, aminek viszont Tiborcz István a 76 százalékos tulajdonosa.

A sajtóközlemény egyébként megemlíti, hogy a Melea a „Botaniq Collection luxus ernyőmárka új tagja”. Ez márka szintén a Tiborc István-féle B.D.P.S.T. Grouphoz tartozik.

A Szabad Európa korábban azt is kiderítette, hogy a Equilor Alapkezelő Zrt. ugyanabban az irodaházban található, mint a BDPST-csoport (Budapest, Pasaréti út 122–124).

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

2023-as kampányunkban azt ígértük, hogy több tényfeltáró, oknyomozó cikket és dokumentarista videót készítünk nektek. Ez a cikk is a ti segítségetekkel született meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság