Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rosszul érzem magam, hogy kvázi bűnözőként kell érezzük magunkat! – megszólalt egy lakó is a kőszegi sétány ügyében

Nem is olyan egyszerű ez a történet.

Útfelújítás miatt kocsival csapatnak az egyik sétányon Kőszegen, az arra járóknak úgy kell félreugraniuk az útból – írtuk néhány nappal ezelőtt Útfelújítás miatt kocsival csapatnak az egyik sétányon Kőszegen, az arra járóknak úgy kell félreugraniuk az útból 2020. June 02. 16:11 egy olvasói levél kapcsán. Mint írta, a Kiss János utcában már két hónapja áll a bál útfelújítás miatt, néhányan pedig úgy gondolták, hogy simán belefér az, ha kerülőút gyanánt autóval végigcsapatnak az utca végén található sétányon.

Olvasónkat azért is zavarja ez kifejezetten, mert a sétánynál tábla is jelzi, hogy mindkét irányból gépkocsival behajtani tilos, ráadásul állítólag a sétányon áthajtó autósok miatt az arra sétáló anyukáknak elég gyakran félre kell ugraniuk gyermekeikkel az autók elől. Plusz már a sétány sincs túl jó állapotban, ezzel pedig csak még jobban tönkre teszik.

Az ügy kapcsán felkerestük a kőszegi városvezetést is. Azt mondták, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos lakossági bejelentés, így még nem is értek tetten senkit. Levelünk után viszont azt ígérték, hogy felhívják a rendőrség és a közterület-felügyelet figyelmét is a jelenségre.

Emellett azt is írták, hogy a Széchenyi parkban lévő keskeny sétány műszakilag nem alkalmas gépjárműközlekedésre, hiszen nem elég széles és nincs megfelelő védőkorlát sem a patakparton. Erre pedig az itt lakók figyelmét is felhívták még jóval azelőtt, hogy márciusban elkezdődtek volna a munkálatok.

Ottlik Géza sétány
Olvasó

Cikkünk megjelenése után azonban egy neve elhallgatását kérő, Kiss János utcai lakó is felkereste lapunkat, hogy megossza az ő és a környék többi lakójának álláspontját is az esettel kapcsolatban. Ugyanis szükség esetén ő és több másik lakó is a sétányon kénytelen közlekedni.

Így szól levele:

„Először is szeretném leszögezni, hogy kifejezetten rosszul érzem magam attól, hogy a város és Dr. Nagy László, az EGYMI vezetőjének nemtörődömsége, hazugságai, csúsztatásai miatt ilyen módon kell feltalálni magunkat, és kvázi bűnözőként kell érezzük magunkat!

Szintén visszautasítom a be- és feljelentő olvasó nagyon színesen és fantáziadúsan előadott állításait a fák közé ugráló gyerekes anyukákról, nem is alacsonyodom le erre a szintre.

Magam részéről egyetlen alkalommal sem haladtam el senki mellett autóval, minden esetben álló helyzetben vártam meg, míg a gyalogos vagy a biciklis eltávolodott. Mindig a kettes fokozatban elérhető legkisebb sebességgel közlekedtem és csak akkor, amikor vásárlás vagy bevásárlás miatt szállítottam is valamit, egyéb alkalmakkor a környező utcák vagy a felújított piac parkolójában hagytam/hagyom a gépkocsit.

Mint újságíró, nagyon helyesen legalább megpróbálkozott más forrásból is információt szerezni a témában, csak hogy Básty Béla polgármester vagy tudatosan, vagy az apparátusától származó beszámolókra alapozva valótlanságokat is közölt, mégpedig idézem: '... a Széchenyi parkban lévő keskeny sétány gépjárműközlekedésre műszakilag nem alkalmas, nem található megfelelő védőkorlát a patakparton és a szélessége sem elegendő. Erre az érintett szakaszon lakó autótulajdonosok figyelmét is felhívták még jóval azelőtt, hogy elkezdődtek volna a munkálatok.'

Nemhogy erre nem hívták fel a figyelmet (nem is kellett volna, hisz addig, amíg nem maradt más lehetőség a közlekedésre, senki fejében meg sem fordult, hogy autóval használja a sétányt), de az úthasználati korlátozással járó munkálatok megkezdéséről is csak április 6-án, hétfőn reggel tájékoztatott a kivitelező egy A5 méretű nyomtatványon, hogy a mai naptól az autókkal se ki, se be nem lehet hajtani. Itt jegyzem meg, hogy köszönet jár a kivitelező embereinek a konstruktív és segítőkész hozzáállásukért, hogy a körülmények ellenére mindent megtettek, hogy szükség esetén lehessen autóval – vagy sokszor biciklivel, gyalog – közlekedni az utcában.

Ugyancsak hamiskás és minden logikát mellőző az EGYMI vezetőjének pandémiára történő hivatkozása az intézményen keresztül történő átjárás megakadályozására, mivel az iskolát nem látogathatják diákok, másfelől mennyire és kire lehet fertőző, jelenthet veszélyt másra egy zárt autóban elhaladó ember?

Véleményem szerint az önkormányzatnak időben, határozottan és segítőkészen kellett volna képviselnie az utcában lakók érdekeit és igényeit, de még most sem lenne késő fellépnie ebben a szellemben és kultúrált megoldást találnia az előttünk álló három hónapra!

Még annyi hozzáfűzni valóm van, hogy ugyanúgy elítélem, ha valaki 'csapat' a sétányon, de abban az esetben ne a kollektív büntetés legyen a megoldás, hanem a renitens kiemelése és megbüntetése. A bejhajtás lehet akár szigorú keretek közé is szorítva, pl. reggeli és délutáni idősáv, amikor az ott lakók (pl. lakcímkártyával igazolható módon) közlekedhetnek. Csak akarat kéne hozzá, elfogadható kompromisszumos megoldás biztos több is akadna.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra