Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Van, amikor az öreg építőmesterek is benézték a dolgokat

A szombathelyi megyeháza ablaka így találkozik a kormányhivatal épületének a párkányával.

Nincs olyan nap, hogy a Facebookon ne érkeznének hírfolyamunkba érdekes, furcsa, vagy épp elbaltázott építkezésekről készült képek. Ez utóbbiak gyakran azt pellengérezik ki, hogyan oldják meg egyesek Mekk Elek módjára az építkezés során felbukkant problémákat.

Azért régen is voltak furcsaságok. Bár a korabeli mesteremberek és megbízóik jellemzően a minőséget tartották szem előtt, de néha bizony megesett, hogy hiba csúszott a számításba.

Megyeháza furcsaságai
Mi olyan furcsa itt?
Mészáros D. Zsolt

Nemrég mi is belebotlottunk a Szülővárosom Szombathely nevű Facebook-csoportban egy ilyen érdekességre, és bevalljuk, ha nem látjuk a fotót bizony nem vettük volna észre. Kimentünk hát és megnéztük a saját szemünkkel, és szó, mi szó, valóban érdekes a látvány.

Megyeháza furcsaságai
Jó kilátások
Mészáros D. Zsolt

A Berzsenyi téri Megyeháza és a jelenleg Vas megyei kormányhivatalként szolgáló épület találkozása ugyanis nem tűnik túlzottan professzionálisnak.

Megyeháza furcsaságai
Mészáros D. Zsolt
Az utóbbi épület párkánya ugyanis nemes egyszerűséggel az ablak elé lóg, és nehéz elképzelni, hogy ezt így tervezték volna.

A Megyeházát amúgy 1775 és 1779 között építették Szombathely régen és ma - A Megyeháza 2012. March 06. 11:19 majd 1820-ban húztak fel rá még egy emeletet. Végül a mai kinézetét 1880-ban nyerte el. Majd gondoltak egy nagyot. A kormányhivatal épületének tetején a hatalmas évszám tanúsága szerint 1896-ban egyszerűen hozzáépítették a boltíves átjárót a mostani Hefele Menyhért utca fölé.

Megyeháza furcsaságai
Mészáros D. Zsolt

Hogy szándékos-e vagy nem, azt nem tudni, mindenesetre nemes egyszerűséggel belógatták az éppen útban lévő ablakba az épület homlokzatát, de a többi üveg is éppen csak elfér. Valószínűleg amúgy több ablak is áldozatul esett a műveletnek.

Megyeháza furcsaságai
Mészáros D. Zsolt

Mindenesetre a helyzet jó rálátást nyújt a kitekintőknek az építészet díszes szépségeire.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek