Megállíthatatlanul zuhan a megyei napilapok példányszáma

Hiába kerültek közvetlen kormányzati befolyás alá, a trend egyértelmű. A Vas Népét minden tizedik olvasója hagyta el egy év alatt.

Tavaly ősszel értekeztünk A birodalmi lépegető és a megyei napilapok: példányszámok és háttéremberek 2018. October 04. 08:31 arról, hogy mekkora befolyással bírnak a nyomtatott megyei napilapok.

Tettük ezt annak tükrében, hogy gyakorlatilag az összes – így vagy úgy, de - kormányzati befolyás alá került.

Akkor azt a következtetést vontuk le, hogy hiába tűnnek őskövületnek ezek a sajtótermékek, összességében még mindig nagyon sok embert érnek el, olyanokat is, akiket máshogy nehéz megszólítani.

Ebből a szempontból teljesen érthető, hogy a hatalmi és kommunikációs technikákban meglehetősen gátlástalan kormánypárt igényt tart rájuk és közvetve vagy közvetlenül biztosítja a biztos pénzügyi hátterüket is.

Tavaly ősz A birodalmi lépegető és a megyei napilapok: példányszámok és háttéremberek 2018. October 04. 08:31 óta azonban sok minden változott.

Leglátványosabb fejlemény, hogy gyakorlatilag az összes Fidesz-média – egészen elképesztő módon Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 – egyetlen fedőszervezet, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került.

Méghozzá úgy, hogy a korábbi tulajdonosok és kulcsemberek (Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Ómolnár Milós, Schmidt Mária és a többiek) egyszerűen odaajándékozták saját kisebb-nagyobb médiabirodalmukat.

Így kerültek egyetlen ernyő alá a fent említett napilapok is.

Az önmagában is csodálatos történetre azonban két árnyék is vetül.

Az egyikről lapunk is beszámolt Bírálta a kormánysajtót az állami médiaholding vezetője, pár órával később távozott pozíciójából 2019. February 04. 21:25 : Varga István, a KESMA birodalom első számú vezetője lemondott, miután meglehetősen őszintén elmondta a véleményét a jobboldali sajtóról, mondván, igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát, és kormánypárti ember létére inkább Élet és Irodalmat járat, Origó helyett Indexet olvas és a napot Népszavával kezdi.

A minőség megítélése szubjektív ugyan, de a számok önmagukért beszélnek.

A közelmúltban jelent meg ugyanis a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MATESZ) év végi gyorsjelentése. Ebből kiderül, hogy a megyei napilapok továbbra is lejtmenetben vannak, a példányszámok átlagban 10 százalék körül csökkent az elmúlt évben. De vannak olyanok, ahol ez a szám a duplája körül mozog.

Hogy mennyi ebből a politika, azaz az olyan olvasók, akik tiltakozásként nem veszik a lapot, és mennyi belőle a nyomtatott piac megállíthatatlan zsugorodása, azt lehetetlen megmondani. (A mi adatainkba belevettük a digitálisan értékesített példányokat is.)

Ami szűkebb hazánkat illeti: a Vas Népe hozza az átlagot a maga 10 százalék körüli csökkenésével. Ezek szerint jelenleg körülbelül 31 ezer példányszámban kel ez a napilap.

Tudjuk, hogy nem szerencsés az almát a körtével összehasonlítani, de ekkora egyedi látogatószámot a Nyugat még a leggyengébb napokon is vastagon hozza, átlagban meg bőven meghaladja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság