Mennyi áramot zabálnak a legújabb okostelefonok?

Sokkal, sokkal, de sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ha azt mondjuk, hogy évente egy csoki ára, az meglepő?

Most, hogy befutott a remegve várt iPhone 5, és már milliók bökdösik világszerte, ismét kapott egy lökést az amúgy sem kis iramban zajló smartphone-láz. Az intelligens képernyőérintős készülék lassan kérlelhetetlenül átveszik az irányítást a mobilpiacon, úgyhogy nem is csoda, hogy az otthoni energiafelhasználás témájában járatos Outlier blog most annak járt utána, mennyit fogyasztanak ezek a telefonok, amikor feltöltjük őket.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Két csúcskategóriás telefononon, az Apple illetve az Android üdvöskéjén elvégzett felmérésük eredménye mellbevágó - mármint nem annyira brutális, hanem annyira soványka. Az jött ki ugyanis, hogy az iPhone 5 egy teljes évben (!) mindössze 91 forintnak megfelelő összeggel karcsúsítja meg a villanyszámlánkat, míg a Samsung Galaxy S III átlagosan 117 forinttal. Még egyszer írjuk, most lassabban: egy teljes évről van szó. Tavasz, nyár, ősz, karácsony.

Forrás: http://blog.opower.com
http://blog.opower.com

Úgy is lefordíthatjuk ezt, hogy a telefonunkat bármikor rajta hagyhatjuk a töltőnkön, még akkor is elenyésző lesz a "fogyasztása" (más kérdés, mennyire tesz ez jót az akkunak, erre a kutatás nem tért ki). Mindenesetre tegye fel a kezét, aki erre az eredményre számított.

Beszorozva már más a képlet

A szakemberek a vonatkozó blogposztban felhívják azonban a figyelmet, hogy legyen bármennyire is elhanyagolható az egyszemélyes, már-már "apróbetűs" energiafogyasztás, amit az akkumulátortöltések hoznak magukkal, az okostelefon-használók táborára vetítve a bolhából elég hamar elefánt lesz.

Ez a szám már eléggé ijesztővé válik: csak Amerikát figyelembe véve arra jutottak, hogy amennyi iPhone 5 várhatóan elfogy egy év alatt az országban, az ugyanannyi kilowatt-mínusszal jár, mint 54 ezer amerikai háztartás éves áramzabálása. És akkor még csak egyetlenegy okostelefon-modellről beszéltünk, ami a torta apró szeletkéje csupán.

De ennél is továbbmennek a fejtegetésben: a fejlettebb mobilok közvetetten is kifejtenek egy erős energiaigényt, hiszen elképzelhetetlen mértékű internetrobbanást eredményeztek, 2011-ben például már háromszor annyi adat kúszott le egy okostelefonra, mint egy évvel korábban (egy hónap alatt akkor még átlagosan 55 megabájt, ma már 150). Sőt, becsléseik szerint 2016-ra tizenhétszer ennyi lesz ugyanez a szám. Ez pedig újabb szerverek, adatcenterek, tápegységek, és egyéb járulékos technológiák csatasorba állítását jelenti, amik meg ugye árammal muzsikálnak.

És mégis a mobil a legzöldebb

A legérdekesebb az, hogy régi vasainkkal, vagyis az asztali PC-vel, a laptoppal vagy a játékkonzollal szemben még így is győznek az energiagazdálkodási versenyben - az okostelefonok, mármint. Az alábbi ábra is mutatja (szintén amerikai adat, de nyilván minden fejlett országban tetten érhető trend):

Forrás: http://blog.opower.com
Nyugat.hu

Szóval, ha úgy vesszük, minden egyes mobiltelefonon elküldött e-maillel, megnézett YouTube-videóval, megosztott családi fényképpel összességében energiát spórolunk, ráadásul mérföldekkel többet, mintha ugyanezeket a tevékenységeinket egy hagyományos számítógépen végeznénk. Ez az energiamegtakarítás azonban csak a házi használatra érvényes, a netforgalmat kiszolgáló óriási adatcenterekre továbbra sem. De nem baj: ha személyesen megnyertük a csatát, akkor egyszer talán tömegesen is megnyerjük a háborút egy szebb, jobb, energiabarátabb világért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech