Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mennyiért és milyen nyaralókat lehet vásárolni most Vas megyében?

Befektetne? Elvonulna a világtól? Vagy csak a tulajdonlás édes íze? Körülnéztünk a piacon, talán sikerül tippeket is adni.

Amikor a magyarországi ingatlanpiacról beszélünk, szinte mindig a lakóingatlanok vannak a reflektorfényben.

Elhűlünk, amikor látjuk, milyen brutális áremelkedés volt a fővárosban, és rácsodálkozhatunk az országon belüli különbségekre .

Ugyanakkor jóval kevesebb szó esik a nyaralókról.

Ezek az ingatlanok a szocializmus alatt az egyéni szabadság és az anyagi jólét illúzióját adták, hogy aztán a rendszerváltás után alapvetően változzanak meg a viszonyok.

1990 után bárki elutazhatott már a horvát és az olasz tengerpartra, így a belföldi üdülőhelyek kevéssé voltak izgalmasak, ráadásul az életmód megváltozásával, a fenntartási költségek és a benzinárak emelkedésével sokaknak már nem örömforrás, hanem nyűg lett a családi nyaraló.

Ezért aztán amikor az ezredforduló környékén végigsétáltunk egy-egy nyaralótelepülésen, egymást érték az „eladó” feliratok. És ez a hatalmas kínálat alaposan le is nyomta a nyaralóárakat.

Az utóbbi időben ugyanakkor ismét megváltozott valami.

Egyrészt újra felértékelődni látszanak a belföldi úticélok. Ha valaki már tízszer látta az Adriai-tengert, nem biztos, hogy tizenegyedszer is végig akar vezetni az oda-vissza 600 kilométert az autópályán, hogy egy zsúfolt és drága tengerparton süttesse magát, amikor ugyanazt itthon is meg tudná tenni fél vagy negyedáron. Ha valaki végiggyalogolta már a nyári melegben az európai fővárosok felét, lehet, már nem kívánja megtenni ezt a másik felével, inkább lefeküdne a fák alá valami csendes helyen.

Ehhez jön még, hogy a nyaralók éppúgy befektetési lehetőségek, mint a lakóingatlanok, értékük ugyanúgy emelkedhet, ráadásul remekül kiadhatók a szezonban.

Mi most egy gyors pillantást vetettünk a Vas megyei nyaralók piacára, hogy hol, mit és mennyiért lehet vásárolni.

Körképünkbe nemcsak az országosan is népszerű helyeket tettünk be, de olyanokat is, amelyek szinte csak az itt élők számára ismertek. Talán tippet és kedvet is adunk valakinek a vásárláshoz.

Bük, Bükfürdő

Nyugat.hu

Sárvár mellett a legismertebb és legnépszerűbb Vas megyei turistaparadicsom. Az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára – az Ingatlannet.com szerint – jelenleg 340 ezer forint körül mozog, ami (Szombathely mellett) a legdrágább kategória a megyében. De aki a fürdő közelében szeretne minőségi apartmant , annak ennél sokkal jobban a zsebébe kell nyúlnia. Ugyanakkor feltűnően sok hatalmas – félezer négyzetméter körüli alapterületű – luxusingatlan is van a piacon, láthatóan áron alul. Ha van 80-100 millió forintunk, válogathatunk a kacsalábon forgó kispaloták között.


Sárvár

Bonyhádi Zoltán

Sárvár később kapcsolódott be a turizmusbizniszbe, mint Bük, így a klasszikus nyaralók helyett itt lakásokban és apartmanokban kell gondolkodni. Az átlagár valamivel Bük alatt van, de így is 300 ezer feletti összegekkel kalkulálhatunk. A fürdő közeli rekreációs zöldterületen éppen egy lakópark épül , de itt az árak már alulról súrolják a félmillió forintot.


Velem

Czika László

Alig van eladó ingatlan a Kőszegi-hegység festői pihenőhelyén. Míg korábban számos nyaraló volt a piacon, jelen pillanatban többek között egy 45 négyzetméteres, felújítandó állapotban levő erdőszéli házikót hirdetnek 12 millióért, egy 25 négyzetméteres faházat 4,9 millióért, és egy 27 négyzetméteres apróságot 8,3 millióért. Nem az árak a meglepők, hanem a kínálat szűkössége.


Őrség

Forrás: femina.hu

Az Őrségben nem klasszikus nyaralókat, sokkal inkább családi házakat keresnek azok, akik valami másra vágynak. Van is a kínálatban bőven, és ráadásul az árak is a mélyben vannak. Még Őriszentpéteren is, az Őrség fővárosában, borzasztóan nyomottak az ingatlanárak (kb. 126 ezer Ft/nm). Itt van például egy jó állapotban levő 200 négyzetméteres, modernizált őrségi porta 25 millióért.

De 15 millió körül már takaros családi házakat is vásárolhatunk.


Mesteri

Termalfurdo.hu

A kisfürdőjéről ismert Mesteriben két eladó nyaralót találtunk, szintén nyomott áron. Egyiket 3,2, másikat 4,4 millióért kínálják. Meggondolandó befektetés?


Borgáta

Termalfurdo.hu

Valamivel drágábbak az ingatlanok Borgátán, a másik kisfürdőn, de még így is reálisnak tűnnek, ráadásul választék is van bőven .


Vaskeresztes

Ingatlan.jofogas.hu

Az az osztrák határszélen megbúvó, különleges vörösborairól híres település szintén alkalmas a kikapcsolódásra, a hosszabb ott tartózkodásra. Egy tipikus, 50 négyzetméteres, vizes-villanyos Vas-hegyi pincenyaralót 6,4 millióért már odaadnak.


Kőszeg

Garai Antal Atom

A távolabb lakók számára kevésbé ismert, hogy ennek a történelmi Vas megyei kisvárosnak vannak üdülőterületei (Királyvölgy, Szabó-hegy stb.). Az itteni ingatlanoknak megvan az az előnye, hogy egyszerre lehet nyaralónak és városi háznak használni. Ehhez képest szintén jutányos áron tudunk ilyenekhez jutni. Ez a 42 négyzetméteres, láthatóan jó állapotban levő „ minikúria ” például 10 millió forint alatt van, de ennél is olcsóbban tudunk venni, ha felújítandó, használaton kívüli ingatlant veszünk. Sőt, már hárommillióért is adnak valamit .

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra