Mennyire számít kiugrónak Magyarországon a 8-10 százalékos infláció?

Megnéztük az utóbbi fél évszázad adatait.

160 forintos pogácsa, 500 forintos alma, 2000 forintos menüebéd. Elszálló autó- és bútorárak, a szolgáltatásokra, javításokra néha már rákérdezni is félünk Egyre nehezebb követni a vágtató inflációt April 12. 10:20 .

Sokunknak olyan élmény ez, mintha még soha nem éltünk volna át ilyesmit.

Pedig inkább arról van szó, hogy az utóbbi másfél évtizedben elszoktunk az áremelésektől, ugyanakkor korábban a 8-10 százalékos infláció egyáltalán nem volt kiugró Magyarországon. Sőt.

2021. márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 13,0%-kal nőtt, ezen belül a margariné 33,6, a kenyéré 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4, a péksüteményeké 18,7, a tejtermékeké 18,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,9 , a büféáruké 14,2%.kal emelkedett
Horváth G. Martin

Ha megnézzük a KSH adatsorát, azt látjuk, hogy az infláció egészen a 70-es évek végéig alacsony szinten mozgott, abban a tartományban (1-3 százalék), amit a közgazdászok egészségesnek és kívánatosnak tartanak.

Aztán ahogy a szocializmus gazdasági nehézségei kezdtek jelentkezni, úgy pörgött fel az infláció is.

Ahogy a grafikonunk is mutatja, a legcsúnyább időszak a rendszerváltás éveire esett, azon belül is 1991 a csúcs, amikor egy év alatt 35 százalékkal (!) emelkedtek átlagosan Magyarországon a fogyasztói árak.

Adatok: KSH, grafika: Nyugat.hu - * a 2022-es 8,5% a KSH április 8-án publikált adatsora alapján lett megadva
Nyugat.hu

Aztán a kilencvenes években gyakorlatilag végig 10 százalék felett maradt az infláció, hogy aztán látványos csökkenésnek induljon.

Bármilyen hihetetlen, de voltak olyan évek (2014 és 2015), amikor nemhogy nőttek volna az árak, hanem minimálisan csökkentek is.

Egészen 2020-ig korlátok között maradt az áremelkedés mértéke, hogy aztán tavaly 5,1, idén pedig 8,5 százalékra ugorjon fel, ráadásul a gazdaság szakemberek további emelkedéssel számolnak.

Ha megnézzük a 2022. februári számokat, akkor az látszik, hogy európai összehasonlításban Magyarországon magas ugyan az éves pénzromlás mértéke, de kiugrónak semmiképpen nem tekinthető, hiszen 5 ország is megelőz bennünket.

Statistic: Harmonized index of consumer prices (HICP) inflation rate of the European Union in February 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egyre nehezebb követni a vágtató inflációt

Németországban már kitakarják az árakat az akciós újságokban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság