Egyre nehezebb követni a vágtató inflációt

Németországban már kitakarják az árakat az akciós újságokban.

Mint azt a G7 észrevette, a német Lidl legfrissebb, április 19-től érvényes akciós újságjában az árak nem jelennek meg, le vannak ragasztva egy kör alakú piros matricával. Ennek az az oka, hogy az üzletlánc a kiadvány nyomdába kerülésekor nem tudja megmondani, hogy mennyiért fog adni egyes árukat, mert nem tudja előre megjósolni, hogy az adott héten belül milyen árváltoztatásokra kényszerülhet. Németországban már nemcsak a Lidl, hanem például az Aldi is kénytelen élni ezzel a módszerrel.

Akciós újság Lidl, Németország
lidl.com

Sajnáljuk a németeket a rájuk szakadt infláció miatt, de mi sem vagyunk jobb helyzetben. Ma már szinte naponta adunk hírt a vágtató inflációról és az elszabaduló árakról. Legutóbb épp tegnap örvendeztettük A nyuszi hozza: brutális kenyér-, és húsdrágulás April 11. 10:30 meg az olvasókat a legfrissebb adatokkal, miszerint további drágulás várható a pékségekben azután, hogy márciusban átlagosan közel 520 forintra nőtt a kilós kenyér ára Magyarországon. Ez a KSH szerint majdnem 28 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban.

Ugyanitt azt is megtudtuk, 5-6 hét alatt több mint 60 százalékkal emelkedett a vágóhidak számára az élő sertés ára, amelyet termelőktől vásárolnak. Ez elkerülhetetlenül be fog kerülni az eladási árba is. Márciusban a KSH adatai szerint az élelmiszerek drágultak a leginkább Magyarországon. Erre pedig a kormány válasza az árstop volt, mint ismeretes, a döntés alapján a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát rögzítették a tavaly október 15. árakon.

Bolt, üzlet, árstop, élelmiszerárstop, élelmiszer, élelmiszerbolt,
MTI/Balogh Zoltán

Az árak most is kitartóan emelkednek, mi pedig, naiv vásárlók sorban állunk a boltban. Holott sokszor feleslegesen. Több üzletlánc mennyiségi korlátozást Nem spájzolhat ám be csak úgy a hatósági áras élelmiszerekből – Frissítve February 01. 15:59 vezetett be, máshol hiány alakult ki, mert egy boltnak nem érdemes a beszerzési árnál olcsóbban adni a terméket, mert azzal csak veszteséget termel. Ha valamit valahol nem kapunk meg, ilyen egyszerű oka lehet, és nem a boltosok gonoszsága. Az árstop velük tol ki, de nekünk sem jó igazán, mert a végtelenségig fenntartani nem lehet, és akkor jön el a fekete leves.

Amint megszűnik az árstop, az érintett termékek ára húsz-harminc százalékkal azonnal emelkedni fog. A vége azonban nem látszik, mert, mint azt Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke kifejtette: „Nagyon úgy tűnik, az Orbán-kormány stabilizációs politikájának az egyik fő eleme, hogy hagyják felpörögni az inflációt, s ezzel nyirbálják meg szépen csendben a jövedelmeket, a kereseteket. Közben pedig arra hivatkoznak, hogy ők nem vetnek ki többletadót a szegényekre, a dolgozókra, de ez nem igaz, mert az úgynevezett inflációs adó formájában valójában ezt teszik.”

Bolt, üzlet, árstop, élelmiszerárstop, élelmiszer, élelmiszerbolt, olaj, étolaj, napraforgóolaj
MTI/Balogh Zoltán

Jelenleg itt tart a magyar infláció: a kenyér ára 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4 az idényáras élelmiszereké 17,9, a sajté pedig 21,8 százalékkal nőtt. Kétszámjegyű a lakásjavító és -karbantartó cikkek árának a drágulási üteme is (20,8 százalék), illetve az ilyen szolgáltatásoké (18,7 százalék). Az üzemanyagokért 11,4 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy éve. Náluk még kiírják az árakat az akciókra.

Helyzetünk azonban viszonylagosan rossz. Ha belegondolunk az 1946-os évbe, amikor elszabadult a hiperinfláció Magyarországon, és július 10-én döntött világrekordot, ugyanis ezen a napon 348,46%-os pénzromlás következett be, vagyis az árak 11 óra alatt a duplájukra nőttek. Szóval, ha erre gondolnak, helyzetükkel még elégedettek is lehetnek. Viszont megértjük, ha nem azok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság