Mentőből épített lakóautót a Vas megyei jegyespár, azzal járják a világot

Barbi és Márk fél évre feladta munkáját, hogy egy kicsit az álmaiknak éljen. Macskájuk is úti társuk.

Imre Márkot és menyasszonyát Nagy Barbarát Madeirán értem utol telefonon. A Vas megyei Dozmatról lakóautóval indultak a portugál szigetre a fiatalok, a helyiektől úgy tudják, ők az első lakóautósok ott. Ráadásul a járgányt ők maguk építették át egy mentőautóból. Márk írt nekünk egy üzenetet, hogy lehet, érdekesnek találjuk a történetüket.

Előzmények

Márk és Barbi hat éve alkotnak egy párt, közösen szerettek volna építkezni, ezért sok pluszmunkát is vállaltak, ám amikor egyre inkább elszabadultak az árak, belátták, jobb, ha az építkezéssel várnak még. Elkeseredtek és el is fáradtak, ezért úgy döntöttek még a családalapítás előtt elmennek fél évre világot látni, ami szintén nagy álmuk volt a közös otthon mellett.

Mentőautóból lakóautó

Korábban mutattunk már be A legszabadabb életforma: nomád luxusban járja be Európát a Koczka-házaspár 2023. February 11. 18:42 olyan házaspárt, akik lakóautóval járják a világot, de olyannal még nem találkoztunk, hogy valaki mentőautóból épít lakóautót. Márk autófényezőként dolgozik, Barbi pedig a vendéglátásban, mindketten Ausztriában. Ott jutottak hozzá árverésen a mentőautóhoz.

Mentőből lakóautó
Így nézett ki a járgány, amikor Márkékhoz került. Kattintson a további képekért!
Nagy Barbara és Imre Márk

Azzal, hogy saját maguk építették át, körülbelül ötmillió forintot spóroltak, hiszen egy cég jóval többért vállalta volna az átépítést. Nem beszélve arról, ha újonnan vettek volna egy lakóautót. Márkék összesen ötezer eurót költöttek rá a vételárral együtt. Először megterveztették egy szombathelyi céggel, a tervek alapján pedig nekiláttak a munkáknak, és csak néhány dologban kellett segítséget kérniük.

Mentőből lakóautó
Egy évig dolgoztak az átépítésen
Nagy Barbara és Imre Márk

„Az asztalosmunkákban segített a szomszédunk, mert asztalos, a villanyszerelésben egy másik ismerős. Napelem is van az autón, így teljesen önellátó tud lenni. A napelem dolgozik napközben, 400 ampernyi áramot kötöttünk össze. Ha megy az autó, akkor a generátor is visszatölti a felesleges áramot” – magyarázta Márk, akitől azt is megtudtuk, hogy a legnehezebb feladat talán az volt, hogy az akkumulátorokat le kellett süllyeszteni a kocsi aljába. Kivágta az alját, tartót készített. Ezt is maga csinálta otthon, a műhelyében, ahol minden szerszám rendelkezésre áll.

Mentőből lakóautó
Kihozták belőle a maximumot
Nagy Barbara és Imre Márk

Nem volt egyszerű munka bekötni a vízvezetékeket, víztartályokat gyártattak a kocsi aljára: van olyan, amiből a tiszta vizet veszik, míg a másikba a szennyvíz folyik, hiszen van zuhanyzójuk, wc-jük. Végül parkettáztak, saját maguk lambériáztak, egy év alatt kész is lett a járgány.

Mentőből lakóautó
A végeredményre nagyon büszke Márk
Nagy Barbara és Imre Márk

Irány Madeira

Márk és Barbi korábban is szerettek utazni, sokat hallottak a portugál szigetről. Úgy döntöttek, kivesznek fél év szabadságot. Kiszámolták, hogy körülbelül mekkora összegre van szükségük, egy esetleges műszaki problémát is belekalkuláltak, aztán indult a nagy kaland, amire cicájukat is magukkal vitték. A macska jól bírja az utazást, 8 hónapos, minden oltást megkapott, útlevele is van. Városnézés, túrázás sem okoz neki gondot. Ráteszik a hámot, aztán vagy sétál, vagy Márk és Barbi vállán ülve élvezi a látványt.

Mentőből lakóautó
A világjáró macsek
Nagy Barbara és Imre Márk

„Nagyon szeretjük a spanyol mentalitást, vidámak, mosolygósak az emberek, mindenképpen Dél-Spanyolországon keresztül akartunk utazni, visszafelé pedig északnak megyünk” – mesélte Márk. A pár első megállója Olaszországban volt a Dolomitoknál, aztán a Garda-tónál időztek és végigmentek az egész francia partszakaszon. „A franciákban nagyon kellemesen csalódtunk, nem gondoltuk, hogy ilyen kedvesek” - magyarázták a kalandorok, akik már Madeira előtt is sok szép élményt gyűjtöttek. Ezekről saját Youtube-csatornájukon is mesélnek.

Barcelonai bajnokok ligája mérkőzés is szerepelt a programban, meg sok városnézés: Ronta, Malaga, Valencia, Sevilla. „Olaszországban egy ijesztő kempingben sikerült megállnunk, sötétben értünk oda, egy nagyon furcsa fazon engedett be minket, szerencsére nem történt semmi gond. Reggel pedig amilyen gyorsan csak tudtunk, továbbálltunk” – mondta Márk.

Mentőből lakóautó
Dénia, Spanyolország
Nagy Barbara és Imre Márk

Egy váratlan költség is felmerült: konténerhajóval kellett átkelniük az óceánon Madeira szigetére, mivel a kompjáratokat teljesen megszüntették. Ez igencsak költséges volt/lesz 3000 euro oda-vissza. Mivel a családjukkal megbeszélték, hogy utánuk repülnek Madeirára, hogy egy kicsit együtt lehessenek, és már megvolt a repülőjegyük, úgy döntöttek nem fordulnak vissza a célnál, hajóra szálltak a lakóautóval. Ez anyagilag azért megrázta őket, de azt mondják, a sziget gyönyörű, megérte.

Mentőből lakóautó
Hajóval mentek át Madeirára, a lakóautó is
Nagy Barbara és Imre Márk

A karácsonyt az óceánon töltötték, az egyik legszebb élményük is ehhez fűződik.

„Leírhatatlan látvány volt, hogy körülöttünk semmi szárazföld, mindenhol az óceán, ilyenkor érti meg az ember, hogy milyen kis porszem ebben a világban. A kapitány körbevezetett minket a hajón, felmehettünk a vezérlőbe, beülhettünk a székébe” - emlékeztek vissza Márkék.

Mentőből lakóautó
Csak a kék ég és az óceán
Nagy Barbara és Imre Márk

Nemcsak a szüleik látogatták meg őket az elmúlt hónapokban. „Két barátunk Angliából jött el hozzánk még Barcelonába, amikor ott voltunk. Erdélyből is jöttek barátaink, ők ide Madeirára, úgy, hogy nem is tudtunk róla. Szóval egyszer csak nekiálltak lökdösni a kocsit, kimentem, hogy mégis mi ez, és akkor megláttam őket. Nagyon meglepődtünk. Barbi barátnői is eljöttek a szigetre. Ez nagyon jól esett nekünk, hogy ennyire szeretnek minket."

Mentőből Lakóautó
Több barátjuk is meglátogatta Barbiékat.
Nagy Barbara, Imre Márk

Madeirán folyamatosan túrázik a pár. „18-20 fokos az óceán, aki bírja, akár még fürödhet is. A táj egyszerűen lenyűgöző. Kicsit átalakult az életritmusunk, nem kelünk olyan korán, 9-10 óra körül. Nyugodtan megreggelizünk, esetleg bevásárolunk, elkészítjük az ebédünket, mindig csak annyit, amennyit frissen megeszünk, gyorsan megvan. Sokszor elvisszük magunkkal a túrára, és a természetben ebédelünk" - ecsetelték.

Mentőből lakóautó
Ezt látni kell!
Nagy Barbara és Imre Márk

Az eleje nem volt zökkenőmentes

Kíváncsi voltam arra, milyen hatással van a párkapcsolatukra az, hogy éjjel-nappal együtt vannak.

„Eleinte megviselte a kapcsolatunkat, hogy 0-24-ben együtt vagyunk, illetve az, hogy nagyon kicsi a hely a lakókocsiban, táncesteket nyilván nem tudunk tartani. Voltak kisebb vitáink, aztán szépen alkalmazkodtunk a helyzethez, beosztottuk a feladatokat. Megtanultunk elférni egy ilyen kicsi helyen, és türelmesebbnek lenni egymással. Mostanra még jobban megerősödött a kapcsolatunk” – összegezte a világjáró páros, akik úgy vágtak neki a kalandnak, hogy nyitott szemmel járnak, lehet, hogy keresnek munkát Spanyolországban, viszont, nagyon hiányzik nekik a család, szeretnének a közelükben élni, itthon. Körülbelül április végén érnek haza a fiatalok.

Mentőből lakóautó
Nagy Barbara és Imre Márk

„A sok élményen túl, megértettük, hogy a pénz nem minden. Nem éri meg folyton csak a pénzt hajtani, folyamatosan csak dolgozni, kellenek a közös élmények. Még jobban tudjuk értékelni a családunkat, a kapcsolatainkat” – zárták Márkék, akik remélik, tartogat még számukra hasonló kalandokat az élet. Terveik már vannak: Hollandiába, Németországba és Angliába is szeretnének eljutni. Természetesen lakóautóval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek