Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mérei Tamás gondatlanul végezte munkáját - a bíróság szerint ezért jogos volt a menesztése

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Mérei Tamás keresetét, amit azonnali kirúgása miatt indított egykori munkaadója, a Savaria Szimfonikus Zenekar ellen. Az ítélet nem jogerős.

Mérei Tamás, szombathelyi zenekar-igazgatót hatalmas, közel 150 millió forintos hiány miatt elküldték. Ő azt mondta, nem jogosan. Munkaügyi pert indított. Mielőtt hosszasan belemennénk a részletekbe, emeljük ki a munkaügyi bíróság nem jogerős döntésének lényegét is. Eszerint Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikusok egykori vezetője a közalkalmazotti és a munkaviszonyából származó lényeges kötelezettségét részben szándékosan, részben súlyosan gondatlanul megszegte. Emiatt a munkaügyi bíróság nem fogadta el Mérei Tamás indokait, és nem ítélte úgy, hogy jogszerűtlenül rúgták ki.

A volt zenekarvezetőt a bíróság arra kötelezte, hogy az alperesnek az ítélet jogerőre emelkedésétől számított tizenöt napon belül fizessen meg 360 ezer forint perköltséget, az állam javára eljárási illetékként pedig 432 ezer forintot.

És most lássuk magát az ügyet - és a nem jogerős ítéletet.

Ha valaki nem ismerné a történetet, röviden összefoglaljuk

 • Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar (akkori) igazgatója január 13-án jelezte szóban a polgármesternek, hogy a zenekarnak jelentős tartozása van Mi is ez a Mérei-ügy? 2015. January 27. 08:22 , Puskás Tivadar ezért pénzügyi vizsgálatot rendelt el
 • Január 27-én Mérei február 28-i dátummal felajánlotta lemondását Bréking: Felajánlotta lemondását Mérei Tamás 2015. January 27. 21:57 . Indoklása szerint azért ez a dátum, mert az ügyben indult belső vizsgálat ekkor zárul le.
 • A városvezetés azonban nem várta meg a vizsgálat eredményét, január 29-én a közgyűlési többség úgy döntött, azonnali hatállyal felmond az igazgatónak Azonnali hatállyal elbocsátották Mérei Tamást 2015. January 29. 08:31 . A baloldal akkor jelezte egyébként, nem értik, hogy ha vizsgálat zajlik, miért kell annak lezárta előtt ilyen döntést megtenni.
 • Február 13-án már arról adtunk hírt, hogy lezárult a vizsgálat, amely megállapította, hogy három év alatt 153 millió forintnyi hiány keletkezett 153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját 2015. February 13. 13:30 (ez valamivel kevesebb, mint a zenekar egyéves költségvetésének a fele).
 • Mérei Tamás munkaügyi pert indított a szerződésének felbontása miatt még márciusban
 • Április 13-án döntöttek az utódlásról Kiss Barna lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója 2015. April 13. 16:55 , Kiss Barna kürtművészt választották meg, majd pár napra rá a közgyűlés nevezte ki igazgatónak.
 • Szeptember 9-én tárgyalták az ügyet Veszprémben Mérei Tamás nem hagyja magát! 2015. September 09. 18:02 (elfogultság miatt nem lehetett Szombathelyen), többek között tanúk meghallgatásával.
 • Szeptember 23-án végül első fokon ítéletet hirdettek, amely szerint elutasítják Mérei Tamás keresetét. Az ítélet nem jogerős.
 • A mostani ügy pusztán arról szól, hogy Mérei Tamás azonnali hatályú menesztése jogszerű volt-e vagy sem.

  A felmondás indoklása maga volt a botrány

  Vagyis az, hogy kiborult a bili a 100 milliós nagyságrendű, több éve görgetett hiányról meg arról, hogy az éves beszámolókból ezek a tartozások rendre kimaradtak. A belső ellenőrzés során átvizsgált bizonylatok alapján a tartozások mértéke akkora volt, hogy önkormányzati biztos kijelölése volt szükséges.

  Ezután a sajtótájékoztató után borult minden
  Bonyhádi Zoltán

  Ezek a fenntartó szerint a vezetői kötelezettségek jelentős mértékű megszegését igazolják, a felperes a munkáltató bizalmával súlyosan visszaélt, gazdasági érdekeit sértette.

  Macerás a tervezés, ha csak jóval később derül ki a büdzsé

  Mérei Tamás munka- és közalkalmazotti jogviszonyának helyreállítását, elmaradt jövedelme és a felmerült költségek megtérítését kérte. Szerinte a munkáltatói intézkedés (azaz a rendkívüli felmondás indoklása) nem fedte a valóságot.

  Az Iseumi Játékok rendezése is a feladatai közé tartozott, ami speciális helyzetet teremtett, mivel a szereplők lekötése időben bőven az az évi költségvetés elfogadásának ideje előtt volt esedékes. Erre a belső ellenőri megállapítások is kitértek, a számlarend ugyanis nem foglalkozik intézményi sajátosságokkal, így a tervezés is irreális.

  Érkeznek a vendégek az Iseumi Szabadtéri Játékok Traviata-premierjére
  Bonyhádi Zoltán
  Traviata

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra