Ha melege lenne a hétvégén, olvassa el cikkünket a hidegről

A tudománynak van válasza arra, miért fázunk a hidegtől.

Amikor év elején vizsgára mentem Pesten, beleizzadtam a vastag kabátba és sapkába, míg az utcán velem szembe jövők viszont úgy néztek ki, mintha most jöttek volna a Sziget Fesztiválról. Hétvégén úgy voltam vele, elég lesz a ballonkabát is, úgysem fogok fázni! Spoiler: fáztam. Viszont magamban tűnődtem (azon kívül, hogy jól jönne most egy sál és egy forró csoki), miért is fázok a hidegtől. Mi is az a hideg tulajdonképpen és miért reagál így a testünk?

A hőmérséklet a kulcs?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, elsőnek tisztáznunk kell a hőmérséklet fogalmát. A hétköznapi definíció szerint a hőmérséklet az, amit a hőmérők mérnek, és amit az ember leginkább tapintással, hőérzettel észlel. Több skálán is mérik, a legnépszerűbb a Celsius-skála, aminek Anders Celsius svéd természettudós és csillagász a megalkotója és névadója. Mértékegysége a Celsius-fok (°C). 0 °C az olvadó jég, a 100 °C a forrásban lévő víz hőmérséklete.

A víz fagyás- és forráspontja és az abszolút nulla
Wikipédia

A két másik népszerű skála a Kelvin és a Fahrenheit. A Fahrenheitet Daniel Gabriel Fahrenheit dolgozta ki, ennél a víz fagyáspontja 32 °F (fahrenheit), ami azonos a 0 °C-kal, forráspontja pedig 212 °F, ami pedig a 100 °C. Ezt a skálát ma már csak az Egyesült Államokban és néhány másik országban, például Libériában alkalmazzák.

A Lord Kelvin nevét viselő skála pedig a Celsiussal összehasonlítva 273,15 fokkal el van tolva és leginkább tudományos, mérnöki számításokban használják. Itt a nulla fok az úgynevezett abszolút nulla fokot jelöli, aminek segítségével megkapjuk a hőmérséklet fizikai meghatározását.

Részecskék mozgása
Mészáros D. Zsolt

A fizikában ugyanis a hőmérséklet az anyag részecskéinek mozgását jelenti. Az anyagok részecskéi folyamatosan ütköznek egymással és rezegnek. Minél nagyobb a mozgásuk, annál magasabb lesz a hőmérséklet, így az abszolút nulla fokon a részecskék az úgynevezett rácsrezgések kivételével abbahagyják a mozgást.

Miért hidegek a telek és az esték?

Nyáron és nappal kevésbé fázunk, mint télen és éjszaka. Ennek egyszerű oka van: a Nap. A sugárzása ugyanis befolyásolja a földi levegő hőmérsékletét. Ahogy ott virít az égbolton és egyre jobban emelkedik, ezt teszi a hőmérséklet is, míg amikor nyugszik és elérkezik az éjszaka, a levegő is lehűl. Nyáron a Föld keringése miatt hosszabbak a nappalok, így ilyenkor magasabb a hőmérséklet is, télen pedig az ellenkezője igaz.

Napsugarak hajlásszöge és a megvilágított terület nagysága
OFI

A Föld egyes területei hidegebbek a többinél, ugyanis ezeken az éghajlati övezeteken kisebb a napsugarak beesési szöge.

“Hull a hó és hózik, Micimackó fázik”, de miért is?

Amikor csökken a hőmérséklet, akkor a fázás és a vacogás a testünk védelmi mechanizmusa. A testünk belsejében is elkezd csökkenni a hőmérséklet, ami előbb utóbb kihűléshez vezethet, ami veszélyes. A bőridegek jeleznek az agynak, ami remegést okoz annak érdekében, hogy megakadályozza a kihűlést. Ha meleg van, akkor az erek kitágulnak, ha hideg van, akkor viszont összeszűkülnek és a vér távolabb kerül a bőrtől, a testünk így próbálja megtartani a belső hőmérsékletet.

A hideg időszak egyik velejárója a “ megfázás”, amit bár nem ez okoz, de gyakoribbá tesz. Ez az idő kedvez a cseppfertőzéssel terjedő vírusoknak. A hőmérséklet csökkenésével az orrüregünkben található és a védekezésért felelős hengerhámsejtek veszítenek védekezőképességükből, így a vírusok könnyebben megtelepszenek és terjednek a szervezetünkben. Éppen ezért melegen ajánlott a réteges öltözködés és a forró italok fogyasztása ezekben az időkben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?