Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi ez a brutális gammasugárzás Szombathelyen a térképen?

Nyugtalanok olvasóink, mi pedig gyorsan megkerestük a Katasztrófavédelmet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerdán a déli órákban viharos gyorsasággal terjedt a közösségi médiában az Európai Bizottság azon térképe , amely kiugróan magas háttársugárzást mutat még a cikk írásának idején is Szombathelyre és környékére.

Europa.eu
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Időközben egy YouTube-videó is született a témában, azt közölve, hogy az „iszonyúan magas”, „ultrabrutális” érték (237 ezer Sv) tapasztalható éppen a városban. A narrátor felveti annak a lehetőségét, hogy a dózis Csernobilből érkezett, esetleg az 5G-tornyok az okai az anomáliának.

„Jobb, ha elkezdtek félni ” – mondja a klip végén annak készítője.

Lapunk megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, ahol felhívták a figyelmünket egy, az Országos Atomenergia Hivatal weboldalán publikált mai hír egyik mondatára, amely így hangzik:

„Magyarországon a szombathelyi mérőállomás meghibásodott, ezért nem valós adatokat szolgáltat. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán”.

Ezzel meg is lehet magyarázni a meghökkentő értéket, ami már csak azért is furcsa lenne, mert láthatóan szigetszerűen helyezkedik el a térképen.

A hivatal reagált egyébként a csernobili erdőtűz és az állítólagos magyarországi háttérsugárzás emelkedésének összefüggéseire, álhírnek minősítve azt.

Frissítés:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Mukics Dániel szóvivő szerdán délután az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

"Magyarországon az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer távmérőhálózata (OSJER) folyamatosan nyomon követi a háttérsugárzás változásait, amely adatok nem mutattak emelkedett háttérsugárzási szintet az elmúlt napokban.

Ma hajnalban, a Szombathelyen az Ady Endre tér 1. szám alatt elhelyezett, az OSJER részeként működő háttérsugárzás-mérő végpont meghibásodott. Munkatársaink a helyszínen mobil eszközökkel több ponton is méréseket végeznek, a normális háttérsugárzási értéktől eltérő értéket sehol sem mértek. A végponton lévő másik szonda megfelelően működik, normál háttérsugárzási adatokat mér. A meghibásodást az európai radiológiai adatcsere rendszer (EURDEP) felé jeleztük, a meghibásodást kivizsgáljuk, javítására intézkedtünk.

Az OSJER távmérőhálózatának részletes bemutatása az alábbi linken található, amely ismerteti egyebek mellett azt is, hogy hazánkban több mint 130 radiológiai monitoring távmérő-állomás alkotja a távmérő hálózatot:

https://katasztrofavedelem.hu/92/orszagos-sugarfigyelo-jelzo-es-ellenorzo-rendszer

További információk találhatók még az Országos Atomenergia Hivatal hivatalos weboldalán: www.haea.gov.hu"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés