Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi lett veletek, szombathelyi Fő téri fák? Megnéztük, mi történt a 2006-ban átültetett növényekkel

„Együtt öregedtünk meg. Minden reggel láttam őket az ablakomból, ezért is állnak közel a szívemhez.”

Történt még 2006-ban, hogy szakértők kis csapata a Pannónia étteremben arról tartott előadást, miként menthetnének meg néhány olyan fát Útra keltek a Fő tér fái, Átültették a koros növényeket 2006. March 10. 10:51 a szombathelyi Fő tér élettelen betonszakofágjának építése közben, melyeknek sorsa amúgy egyszerű kivágás lett volna.

A megmentésre kiválasztott hat fa között volt olyan, amelyik már akkor 20 éve ált a tér díszeként, együtt élve és érezve a várossal. Ők keltek útra a Gayer-parkba egy új élet reményében.

A Fő téren akkor egy néni megsiratta a fákat és nem rejtette véka alá a véleményét arról, aki csupasz mutatványosteret álmodott a helyükre.

„Meg fogunk itt dögleni nyáron a forró betonon. Nyáron majd elsétálok a parkba, megnézem őket, megsimogatom a törzsüket. Együtt öregedtünk meg. Minden reggel láttam őket az ablakomból, ezért is állnak közel a szívemhez.„ Mondta akkor könnyes szemmel az idős hölgy. Ma már azt is tudjuk, hogy szavai felértek egy próféciával.

Most - 15 évvel később - megnéztük, mi történt azóta az átültetett növényekkel.

Reményteljes jövőben bízva, még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/

Hogy mit találtunk, talán nem nehéz kitalálni. Ahogy a mondás is tartja: öreg fát nem lehet átültetni, és a jelek szerint ez részben most is igaznak bizonyult. Az archív képek alapján három túlélő fát sikerült beazonosítanunk. A többinek hűlt helye. Új facsemeték vették birtokukba a földet. A régi emlékét csupán némi mélyedés őrzi a talajban, mintegy mementóként.

És ez már a jelen. Ezek a makacs kis fák nem akarnak a feledés homályába veszni
Mészáros D. Zsolt
Átültetett fák még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/
A hárs is csak nőtt-nőtt és terebélyesett. Meghálálta a simogatást.
Mészáros D. Zsolt
Átültetett fák még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/
Másik szemszögből. Ebből a kis fából is gyönyörű növény kerekedett
Mészáros D. Zsolt

A megmaradt fák azért szépen megnőttek. Talán érezték és meghálálták azt a sok simogatást. Lombjuk árnyékot ad, vagy épp a földig ér.

Lombkorona alá bújva
Mészáros D. Zsolt

Ők még makacsul őrzik a múltat és egy zöldebb Fő tér lassan őszbe forduló megkopott emlékét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra