Mi lett veletek, szombathelyi Fő téri fák? Megnéztük, mi történt a 2006-ban átültetett növényekkel

„Együtt öregedtünk meg. Minden reggel láttam őket az ablakomból, ezért is állnak közel a szívemhez.”

Történt még 2006-ban, hogy szakértők kis csapata a Pannónia étteremben arról tartott előadást, miként menthetnének meg néhány olyan fát Útra keltek a Fő tér fái, Átültették a koros növényeket 2006. March 10. 10:51 a szombathelyi Fő tér élettelen betonszakofágjának építése közben, melyeknek sorsa amúgy egyszerű kivágás lett volna.

A megmentésre kiválasztott hat fa között volt olyan, amelyik már akkor 20 éve ált a tér díszeként, együtt élve és érezve a várossal. Ők keltek útra a Gayer-parkba egy új élet reményében.

A Fő téren akkor egy néni megsiratta a fákat és nem rejtette véka alá a véleményét arról, aki csupasz mutatványosteret álmodott a helyükre.

„Meg fogunk itt dögleni nyáron a forró betonon. Nyáron majd elsétálok a parkba, megnézem őket, megsimogatom a törzsüket. Együtt öregedtünk meg. Minden reggel láttam őket az ablakomból, ezért is állnak közel a szívemhez.„ Mondta akkor könnyes szemmel az idős hölgy. Ma már azt is tudjuk, hogy szavai felértek egy próféciával.

Most - 15 évvel később - megnéztük, mi történt azóta az átültetett növényekkel.

Reményteljes jövőben bízva, még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/

Hogy mit találtunk, talán nem nehéz kitalálni. Ahogy a mondás is tartja: öreg fát nem lehet átültetni, és a jelek szerint ez részben most is igaznak bizonyult. Az archív képek alapján három túlélő fát sikerült beazonosítanunk. A többinek hűlt helye. Új facsemeték vették birtokukba a földet. A régi emlékét csupán némi mélyedés őrzi a talajban, mintegy mementóként.

És ez már a jelen. Ezek a makacs kis fák nem akarnak a feledés homályába veszni
Mészáros D. Zsolt
Átültetett fák még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/
A hárs is csak nőtt-nőtt és terebélyesett. Meghálálta a simogatást.
Mészáros D. Zsolt
Átültetett fák még 2006-ban. /Nyugat.hu archív/
Másik szemszögből. Ebből a kis fából is gyönyörű növény kerekedett
Mészáros D. Zsolt

A megmaradt fák azért szépen megnőttek. Talán érezték és meghálálták azt a sok simogatást. Lombjuk árnyékot ad, vagy épp a földig ér.

Lombkorona alá bújva
Mészáros D. Zsolt

Ők még makacsul őrzik a múltat és egy zöldebb Fő tér lassan őszbe forduló megkopott emlékét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech