Útra keltek a Fő tér fái, Átültették a koros növényeket

A tavaszi nap lágy sugarai kitartóan cirógatták a nagy szombathelyi fa kérgét, aki álmosan kinyújtóztatta ágait, megrecsegtette a törzsét, körülnézett, majd megszólalt: Hol a p*ban vagyok?
Faátültetés nyugat archív
TM

Kedden délelőtt a környező megyékből érkező szakemberek gyűltek össze a Pannónia étteremben, ahol Rácz Péter, a Hill & Garden Kft. igazgatója tartott egy rövid ismertetőt a termetes, koros növények áttelepítésének technológiájáról. A történelem kedvelői 4000 éves „feljegyzéseket” találhatnak Egyiptomból, ahol értéknek számítottak az idős növények és ha kellett, akkor bizony mozgatták is őket. Természetesen ennek akkor még hihetetlenül nagy munkaerőigénye volt, de a piramisok is igazolják, hogy az egyiptomiak nem hátráltak meg egykönnyen.

A XX. században már erőgépek segítették a munkát. Harminc évvel ezelőtt Dieter Opitz mechanikus fakiemelő berendezést készített, amivel nem várt eredményeket ért el. Az azóta   továbbfejlesztett szerkezetet már ipari méretekben állítja elő és számos díjat tudhat magáénak. Tavalyelőtt már több mint egymillió koros fát ültettek át a világon, főleg az USA-ban.

A legkisebb Opitz Optimal adapter 65 centis gyökérátmérőnél használható, míg a Szombathelyre érkező monstrum már 3 méteres átmérővel dolgozik. A három hidraulikával mozgatott szerkezet egyben végzi a növények kiemelését, mozgatását és telepítését is, így a gyökérzet és a földlabda csak minimálisan sérül. Az Optimal ásókése „követi” a gyökérrendszer képét, ami a fa szempontjából rendkívül fontos. A gép szinte marokra fogja a fát, így a lombkorona is ép marad, legfeljebb az alacsonyabban található ágaktól kell megszabadulni a kiemelés előtt.

Veres Sándortól, a Verbis Kft. igazgatójától azt is megtudtuk, hogy az áttelepített fák megmaradási aránya 98 százalékos, de ehhez az kell, hogy az utógondozás is megfelelő legyen. Az átültetést követően 500 liter vizet kap a növény, majd utána hetente még több száz literre van szükség. A gyökérzónák környékén tápanyagdús területet kell kialakítani a hajszálgyökerek fejlődésének elősegítésére.

Európában mindössze két 3 méteres átmérővel rendelkező Optimal adapter van, de ezek a gépek szinte folyamatosan dolgoznak. A szombathelyen járt gép végezte például Torinóban az olimpiai falu kialakításakor több száz fa áthelyezését. Magyarországon eddig egyszer járt, a Margitszigeten mentette meg az uszoda miatt veszélybe került növényeket.

A szombathelyi Prenor munkatársai ősz óta folytattak tárgyalásokat annak érdekében, hogy a vasi megyeszékhely Fő terének hat fáját megmenthessék. (Az egyikről közben kiderült, hogy nem teljesen egészséges, így az kivágásra kerül.) Erre azt követően került sor, hogy a városatyák felvetették, talán lenne más módszer is a vitathatatlanul egyszerűbb kivágáson kívül.

Izer Gábor, a Prenor munkatársa elmondta, hogy a margitszigeti akciónál figyeltek fel az Optimalra és interneten keresztül hosszú ideig alkudoztak a gépre. Végül az erőfeszítéseiket siker koronázta. Az árról annyit sikerült megtudnunk, hogy egy fa áttelepítése kb. 3-400 ezer forintba kerül. Ebben az árban azonban már benne van a Németországból érkezett Optimal tetemes mozgatási költsége is.

Magyarországon a most kiemelt fákhoz hasonló méretű növényeket nem lehet kapni faiskolákban, de Európában is csak nagyon kevés helyen és ott is csak kisebbeket. Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott az igény a koros fákra, egyre többen ilyeneket ültetnek házuk, irodájuk, szállodák elé. A méretet és a kort azonban meg kell fizetni, egy-egy ilyen fa ára elérheti a 2500 eurót (kb. 630 ezer forint).

Szombathelyen azonban valószínűleg nem gazdasági oka volt az áttelepítésnek, sokkal inkább emocionális szempontok játszhattak szerepet. A most átültetett öt fa közül kettő már a Fő tér 20 évvel ezelőtti átépítésekor is a helyén volt, három nagy méretű, iskolázott fa pedig ekkor kapta meg – mint kiderült - ideiglenes helyét.

Faátültetés nyugat archív
TM

A szombathelyiek megszerették a szép, árnyat adó fákat, amelyeket ezentúl a Gayer parkban, a szobor mögött csodálhatnak meg.

A cédrus, hárs, oszlopos tölgy és két csüngő habitusú fa „áttelepítését” rengetegen nézték végig a téren. Sokan ismerőseiket is felhívták, ha tudnak, jöjjenek, mert ilyet még nem láttak. És valóban, az önmagában is impozáns látványt nyújtó Optimal adapter úgy hatolt bele a földbe, mint kés a vajba. Előzőleg a munkások visszavágták az alsó ágakat, majd az adapter körbefogta a fát. Szerencsére a munkálatok előtt alapos előtanulmányt folytattak a megrendelők, így időben kiderült, hogy a fagyizó melletti csüngő fát éppen a villamos földkábelre ültették, így még időben sikerült kikötni a fa alatti szakaszt.

Faátültetés nyugat archív
TM

Az áttelepítés a Gayer parkban kezdődött, ahol az Optimal kimart egy lyukat, majd ezt követően ment a Fő térre az első fáért. A fagyizó melletti, gyönyörű fa lelógó koronáját kicsit meg kellett csonkítani ugyan, de ezt a fa hamar kiheveri. A földből „kikapott” növénnyel a gép azonnal el is indult az előzőleg kivájt lyukhoz, amibe természetesen pontosan illeszkedett a most hozott földlabda. Mivel az adapter végig szorosan tömörítve tartotta a kiemelt földet, így a fa gyökere valóban alig sérült. A munkagép ezt követően kimarta a következő lyukat, és az innen kinyert földlabdát az első fa gödrébe helyezte, majd indult a második fáért. Közben a téren egyre többen fényképeztek, miközben a kilenc méter magas oszlopos tölgy kiemelése zajlott.

Faátültetés nyugat archív
TM

– És mégis mozog a tölgy! – hangzott el az alapigazság, amikor a földlabdával együtt 15-20 tonnás fa könnyedén megemelkedett, de szét is spricceltek az emberek, amikor a fa feléjük dőlt. Az Optimal német vezetője csak mosolygott ezen, hiszen még egy fát sem ejtettek el eddig, a dőlés a gép mozgásához tartozott. Az Optimal vízszintesre engedte a hatalmas fát, majd elvonult a Városháza előtt és a Thököly utcában, az autósok legnagyobb megrökönyödésére.

A fák költöztetése zökkenőmentesen zajlott. A földből ezúttal nem kerültek elő sírkövek, ékszerek és szentélyek, csupán a Gayer park járdája gyűrődött össze a teherrel együtt 60 tonnás jármű alatt.

A Fő téren egy néni megsiratta a fákat és nem rejtette véka alá a véleményét arról, aki „csupasz mutatványosteret” álmodott – Meg fogunk itt dögleni nyáron a forró betonon – jósolta, de annak örült, hogy nem vágták ki a fákat.
– Nyáron majd elsétálok a parkba, megnézem őket, megsimogatom a törzsüket. Együtt öregedtünk meg. Minden reggel láttam őket az ablakomból, ezért is állnak közel a szívemhez.

Közben a téren állók élvezték az időnként előbukkanó nap sugarait, a szokatlan látványt és közben ugratták az újonnan érkezőket (pl. azzal, hogy éppen a Városgazdálkodás szállítja az aprítóba és a forgácslapgyártóba az öreg fákat).

Faátültetés nyugat archív
TM

A Savaria Karnevál idejére a Kalandvár helyszínén remélhetőleg már ismét pompáznak az áttelepített fák és még hosszú évekig megnyugtató látványt nyújtanak a parkban. Ehhez az kell, hogy rendszeres vízutánpótlást kapjanak a sokk kiheverésére. Ez utóbbiról is hallottunk egy sziporkát a téren állóktól, zárásként szóhűen megosztjuk Önökkel:

„A tavaszi nap lágy sugarai kitartóan cirógatták a nagy szombathelyi fa kérgét, aki álmosan kinyújtóztatta ágait, megrecsegtette a törzsét, körülnézett, majd megszólalt:  – Hol a p…ban vagyok?”

Képgaléria a fák áttelepítéséről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű