Mi történt Szombathelyen a Petőfi utca két gyönyörű nagy fájával?

Újabb hét, újabb környezetkárosítás? Vagy valami más?

Az utóbbi időben olybá tűnik, mintha annyira nem lenne jó fának lenni Szombathelyen. Alig két héttel ezelőtt írtunk arról, Egy lakó csonkíthatott meg két fenyőfát a szombathelyi Bem József utcában - Frissítve January 31. 11:35 hogy egy lakó csonkíthatott meg két fenyőfát a Bem József utcában, az ügyben pedig a rendőrség eljárást indított szándékos rongálás miatt. És most egy újabb megcsonkított fáról kaptunk panaszt.

„A mai napon szomorúan tapasztaltam hogy a Petőfi Sándor utca 39-41. között a két hatalmas gyönyörű fát kivágták. Vagyis 'totemoszlopot' csináltak belőlük” – írta hétvégén egy olvasónk, aki fotókat is csatolt a megkopasztott fákról.

Olvasó

De nem ám csak a jelenlegi állapotról kaptunk képeket, hanem néhány korábbi Google Street View-s fotót is csatolt. Akkor még óriási, szép zöldellő lombkoronája volt mindkét fának.

„Pontosan látszik, hogy milyen csodálatos és nagy fák voltak. A friss képeken pedig jól láthatók a megcsonkított törzsek. Nem vagyok szakértő, de úgy gondolom, hogy ezekből a torzókból többet normális fa nem lesz. Nem akarok hibás következtetés levonni, mivel nem ismerem a terület tulajdonjogait, de főleg a szombathelyi ezer fa program fényében az eset még jobban felháborít” - zárta írását olvasónk.

Google Maps

Mi pedig természetesen elküldtük a fotókat és kérdéseinket az önkormányzatnak, hogy megtudjuk, mégis mi történt ezzel a két fával. Mint a válaszából kiderült, az egyik fa közterületen helyezkedik el, a másik magántulajdon része, de mindkettő balesetveszélyes volt, ezért muszáj volt lépni valamit.

A közterületen lévő fánál ugyanis elkezdett repedezni a támfal, a statikai szakvélemény pedig ezt veszélyesnek minősítette. A jelentésben az áll, hogy egy nagyobb széllökés, szélvihar esetén ki is dőlhetett volna az idős fa a támfallal együtt.

„A fa veszélyes, ezért nem maradhat meg” – írják a szakvéleményben, melyben egyben fel is kérték a Szomparkot arra, hogy soron kívül vágják ki a fát.

Olvasó
„Városi szinten mindent szeretnénk megtenni a fákért és a fásításért, de az emberi életek biztonságát nem kockáztathatjuk, éppen ezért döntöttünk az eltávolítás mellett” – áll az önkormányzat válaszában.

Hozzátették, hogy a magánterületen álló fa esetében is ugyanerre a döntésre jutott a tulajdonos, ráadásul az a fa sajnos súlyosan beteg is volt.

A fák ágait a Szompark metszette le és hamarosan a törzseket is kivágják. Erről természetesen egyeztettek a körzet képviselőjével, Takátsné Tenki Máriával. Jó hír, hogy a közterületen kivágott fát pótolni fogják majd egy kisebb fával, ami a biztonságot sem veszélyezteti.

Google Maps

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után pár perccel fotós kollégánk, aki éppen terepen volt, belebotlott egy csapat munkásba a Petőfi utcában, akik pont akkor vágták ki az egyik fát.

Kivágott fák a Petőfi utcában
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Így hát a balesetveszélynek vége. De reméljük, hogy rövidesen újra gyönyörködhetünk majd egy vagy két hasonlóan szép fában a Petőfi utcában.

Kivágott fák a Petőfi utcában
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem