Miért állt egy személyvonat Szombathely határában több mint egy órát?

Egy olvasónk átélte a kalandot. A GYSEV válaszolt.

A szerda délután 17.40-kor Celldömölkről indult személyvonat 18.19-es érkezéskor Szombathely határában megállt, ugyanis a pár hónapja épített új vágányon valamilyen meghibásodás miatt nem tudták a vonatot a GYSEV szombathelyi állomására bevinni – így kezdődik annak a kalandnak a leírása, amelyet olvasónk élt ált, és amely kapcsán kérdések fogalmazódtak meg benne.

Olvasónk szerint a meghibásodás még úgy ahogy érthető, de az már nem, ahogy a helyzetet a cég kezelte.

Olvasónk szerint érthetetlen, hogy

 • a vonat egy óránál többet állt az állomás előtt kint a síneken a szabadban, „magára hagyva az utasokkal”.
 • a javítástól függetlenül miért nem történt párhuzamos intézkedés az utasok biztonságos elszállításáról a katasztrófavédelem bevonásával a helyszínről. (A sínek környezete járhatatlan és leszállni sem lehet kint.)
 • nem volt, aki erről egy határozott döntést hozzon.
 • A vonatnak végül vissza kellett mennie Vépre, ahol már a járható, másik vágányon újra Szombathelyre indult el, és immár sikeresen be is érkezett.

  „Ez egy jó negyedórás művelet volt, amit már az elején - több mint egy órás várakozástól az utasokat megkímélve - meg lehetett volna tenni, ha születik erre időben megfelelő döntés! Így lett a 40 perces útból 1,5 óra összesen!” – írja olvasónk, aki úgy érzi, ebben a történetben nem az utasok voltak a legfontosabbak a GYSEV számára.

  „Az egyes lehetőségek felmérése pedig időbe telik”

  Lapunk az ügy kapcsán megkereste a GYSEV-et. A cég válaszát változtatás nélkül közöljük.

  "2024. április 24-én délután a 9046. számú vonat érkezése előtt meghibásodott Szombathely állomás biztosító berendezése, emiatt a vonatot a bejárati jelző előtt meg kellett állítani.

  A vasúti szakemberek vizsgálatát követően kiderült, hogy a hiba azonnal nem elhárítható. Kollégáink emiatt több szempontból is megvizsgálták az utasok elszállításának lehetőségét. Biztonsági okokból nem volt kivitelezhető a vonatpótló autóbusszal történő elszállításuk, ezért az a döntés született, hogy a vonat visszaközlekedik Vép állomásra, ahonnan a kétvágányú pálya adottságait kihasználva a másik vágányon – amit a műszaki meghibásodás nem érintett – már le tud közlekedni Szombathely állomásra.

  Az intézkedés időtartama valóban a jelzett várakozási idővel egyezik meg nagyságrendileg, munkatársainknak az utasok és a közlekedés biztonsága szempontjából a legkedvezőbb döntést kellett meghozniuk, az egyes lehetőségek felmérése pedig időbe telik.

  Az utasok a várakozási időt komfortos GYSEV FLIRT szerelvényen töltötték a vezető jegyvizsgáló felügyelete mellett, emiatt munkatársaink megítélése szerint az adott helyzetben a katasztrófavédelem bevonása nem volt indokolt.”

  Címlaképünk illusztráció

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem