Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért nem kell egyelőre aggódnunk a koronavírus-adatok miatt?

Megmutatjuk a számokat és a trendeket.

Nem, a járvány még nem tűnt el, és egy jó darabig még nem is fog.

Például ma reggel is hat új esetről számolt be a kormányzati portál.

Hogy ki mit gondol a maszkviselésről, és magáról a koronavírusügyről, azt most tegyük kicsit félre, nézzük meg a hivatalos számokat.

Természetesen ezeken is lehet hajnalig vitatkozni, de jobb híján induljunk ki ezekből, ha már olyan szorgalmasan frissítettük eddig a diagramunkat.

Ha megnézzük a járvány második szakaszának görbéit, egyrészt valóban azt látjuk, hogy az új eseteket jelző adatsor (kék), egy ideje már nem laposodik, sőt, újabban enyhe emelkedésnek indult, de ennél sokkal fontosabb a kórházban lévők (lila) és az aktív fertőzöttek száma (piros).

Ezek szerint jelenleg 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük mindössze 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Olvasóink közül bizonyára sokan megkérdezik, hogy minek is akkor a 18 ezer megrendelt lélegeztetőgép, plusz a saját gyártás, de most ezen is lendüljünk túl, és inkább azt nézzük, hogy május elején még ezer felett volt a kórházban kezelt koronavírus-betegek száma.

Szintén optimizmusra ad okot az aktív fertőzöttek számának az alakulása.

Május elején még kétezer felett volt ilyen az országban, mára ez ötszáz körülire esett vissza.

Mindez a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy egyelőre nagy aggodalomra nincs ok, a trendek egyértelműek.

Az osztrákoknál sem tragikus a helyzet

Kurz osztrák kancellár tegnap jelentette be Koronavírus: Ausztriában ismét kötelező lesz a szájmaszk 2020. July 19. 17:33 , hogy az emelkedő esetszám miatt az országban újra kötelező lesz a maszk, ami önmagában nem túl jó hír, azt viszont gyorsan hozzá kell tenni, hogy ezek az esetek legtöbbször egy-egy regionális gócpontra vezethetők vissza.

Az aktív esetek száma az utóbbi időben jól érzékelhetően emelkedett (most 1345) Ausztriában, ugyanakkor kórházban mindössze 99 beteg van, közülük 14 kap intenzív kezelést. A járvány csúcspontján ennek a tízszerese volt a szám.

Orf.at

Azt is tudni kell, hogy a szomszédban a korábbi lendülettel tesztelnek, a hétvégi adatok szerint már közel 750 ezer tesztet (!) végeztek el.

Mindezzel nem szeretnénk bagatellizálni a járványt, és annak lehetséges veszélyeit, csak megmutattuk a számokat és azok egyik lehetséges értelmezését.

Ezek szerint nagy aggodalomra nincs ok, igaz, a szemünket – és a józan ítélőképességünket – továbbra sem árt nyitva tartani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra