Miért nézünk ki olyan ramatyul az igazolványképeken?

Kerestük az illetékest, de magunkra maradtunk.

„Szerintem teljesen mindegy, hogy melyikünk fotója kinek az igazolványába megy, ne akadjunk már fenn ilyen apróságon” – mondta nem kis iróniával a hölgy, amikor az egyik szombathelyi okmányirodában egymás után fotózkodtunk, és valami keveredés volt a sorrenddel.

És némi túlzással igaza volt.

Ha stimmel a hajszín, a hajviselet és az arcnak a formája, ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti az igazolványképeinket egymástól.

Mindez azért is érdekes, mert ma már minden általános iskolásnak olyan telefonja van, amelynek segítségével szinte műtermi képeket lehet készíteni még a legrosszabb fényviszonyok között is.

Hogyan lehetséges az, hogy az állam által kistafírungolt kormányhivatalokban - amelyek egyébként alapjáraton jól és a szervezetten működnek – csak ilyen B-kategóriás igazolványképekre futja?

Ízelítő szerkesztőségünk tagjainak igazolványképeiből
Mészáros D. Zsolt

Megpróbáltunk utánajárni a kérdésnek, de sokra nem jutottunk.

A Miniszterelnökségnek még októberben küldtük el a kérdéseinket, és mivel nem kaptunk választ, januárban ismét megismételtük; ugyanúgy eredménytelenül.

Ezek voltak a kérdések.

 • Milyen eszközöket használnak a fotózás céljára a kormányhivatalokban?
 • Ezek egységesek-e országosan? (Volt-e időközben korszerűsítés?)
 • Miért készülnek ilyen gyenge minőségű fotók?
 • Terveznek-e változást a közeljövőben, ha igen, akkor mikor és hogyan?
 • Hivatalos válaszok híján mi próbáltuk megoldani a kérdést.

  Lapunk fotósa arra emlékeztetett, hogy még nem is volt olyan rég, hogy hivatásos fényképészek készítették az igazolványképeinket, gondosan megvilágított műteremben, jellemzően nagy műgonddal.

  Ehhez képest valóban látványos a minőség romlása.

  A kormányablakokban nem igazi fényképezők vannak, hanem webkamerák vagy hasonlók, amelyeknek előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen lehet velük digitális képet készíteni, de ennyit tudnak. Jobb eszközökkel biztosan lehetne javítani a minőségen, és sokat lehetne játszani még a megvilágítással is, de nyilván erre nincs idő az amúgy is feszített ügyfélfogadási időben, és a hivatali dolgozóktól sem lehet elvárni, hogy lámpákat állítgassanak.

  Így valószínűleg nem lesz e téren változás.

  Annál is inkább, mert más forrásból azt hallottuk, hogy a jövőben Magyarországon is nagy szerepe lesz az arcfelismerő rendszereknek, és a kormányhivatalok által készített igazolványképek ezt a lécet megugorják.

  Mi meg legfeljebb továbbra is dugdossuk ezeket a fotóinkat az avatatlan szemek elől.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech