Miért nézünk ki olyan ramatyul az igazolványképeken?

Kerestük az illetékest, de magunkra maradtunk.

„Szerintem teljesen mindegy, hogy melyikünk fotója kinek az igazolványába megy, ne akadjunk már fenn ilyen apróságon” – mondta nem kis iróniával a hölgy, amikor az egyik szombathelyi okmányirodában egymás után fotózkodtunk, és valami keveredés volt a sorrenddel.

És némi túlzással igaza volt.

Ha stimmel a hajszín, a hajviselet és az arcnak a formája, ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti az igazolványképeinket egymástól.

Mindez azért is érdekes, mert ma már minden általános iskolásnak olyan telefonja van, amelynek segítségével szinte műtermi képeket lehet készíteni még a legrosszabb fényviszonyok között is.

Hogyan lehetséges az, hogy az állam által kistafírungolt kormányhivatalokban - amelyek egyébként alapjáraton jól és a szervezetten működnek – csak ilyen B-kategóriás igazolványképekre futja?

Ízelítő szerkesztőségünk tagjainak igazolványképeiből
Mészáros D. Zsolt

Megpróbáltunk utánajárni a kérdésnek, de sokra nem jutottunk.

A Miniszterelnökségnek még októberben küldtük el a kérdéseinket, és mivel nem kaptunk választ, januárban ismét megismételtük; ugyanúgy eredménytelenül.

Ezek voltak a kérdések.

 • Milyen eszközöket használnak a fotózás céljára a kormányhivatalokban?
 • Ezek egységesek-e országosan? (Volt-e időközben korszerűsítés?)
 • Miért készülnek ilyen gyenge minőségű fotók?
 • Terveznek-e változást a közeljövőben, ha igen, akkor mikor és hogyan?
 • Hivatalos válaszok híján mi próbáltuk megoldani a kérdést.

  Lapunk fotósa arra emlékeztetett, hogy még nem is volt olyan rég, hogy hivatásos fényképészek készítették az igazolványképeinket, gondosan megvilágított műteremben, jellemzően nagy műgonddal.

  Ehhez képest valóban látványos a minőség romlása.

  A kormányablakokban nem igazi fényképezők vannak, hanem webkamerák vagy hasonlók, amelyeknek előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen lehet velük digitális képet készíteni, de ennyit tudnak. Jobb eszközökkel biztosan lehetne javítani a minőségen, és sokat lehetne játszani még a megvilágítással is, de nyilván erre nincs idő az amúgy is feszített ügyfélfogadási időben, és a hivatali dolgozóktól sem lehet elvárni, hogy lámpákat állítgassanak.

  Így valószínűleg nem lesz e téren változás.

  Annál is inkább, mert más forrásból azt hallottuk, hogy a jövőben Magyarországon is nagy szerepe lesz az arcfelismerő rendszereknek, és a kormányhivatalok által készített igazolványképek ezt a lécet megugorják.

  Mi meg legfeljebb továbbra is dugdossuk ezeket a fotóinkat az avatatlan szemek elől.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech