Miért öntene valaki rendszeresen fáradt olajat a szombathelyi csatornába? - Frissített

Ha az számottevő mennyiségben és legálisan le is adható.

„Pár hónappal ezelőtt vettem először észre, ennél a Bolyai János utca 36-os házszám előtt, hogy a csatornába mintha fáradt olajat öntöttek volna nagy mennyiségben” – írta szerkesztőségünknek olvasónk, aki azt is észlelte, hogy az olaj (vagy akármi) lassan felszáradt, elmosta azt az eső, lejárták az autók.

Igen ám, de egy nap újra frissek lettek az olajnyomok, és a jelenség még megismétlődött 3-4 alkalommal.

Olaj a csatornába

„Nyilván nem az ott lakók tették, mert látni a keréknyomokat ahogy felhajtottak a járdára, mintha úgy lett volna beleöntve” – fűzi tovább a gondolatait olvasónk, aki arra kéri lapunkat, hogy ha van szabad kapacitásunk, kérdezzünk rá az illetékesnél.

Megtettük.

Amíg megérkeznek a válaszok, addig mi is csak értetlenségünknek tudunk hangot adni, mert a fáradt olajtól való megszabadulásnak Szombathelyen számos legális formája van.

Olaj a csatornába

Mondjuk egyszerűen elviszik a Körmendi úti hulladékudvarba, ahol 50 kilogramm/nap mennyiség adható le. Ennél több csak nem kerül a csatornába.

Olaj a csatornába

Bár az esővizet összegyűjtő csatornahálózat nem a Vasivízhez tartozik, mégis eszünkbe jut egy korábbi cikkünk Lőszer, teflonserpenyő, fehérnemű és nyúl - El nem hiszi, milyen tárgyak kerülnek bele a VASIVÍZ csatornahálózatába 2023. September 06. 07:07 , amelyben a cég munkatársai mesélik, mi minden kerül bele a szennyvízcsatornába. Az olajjal az a legnagyobb baj, tudtuk meg, hogy reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódás alakul ki, amely nagy galibákat tud okozni.

Lapunk az ügyben megkereste a Szovát, a rendőrséget és a kormányhivatalt.

Tavaly nagy port fel annak a Vas megyei férfinak az ügye, aki a Sorok patakba szórta az olajos hordókat, amiért aztán börtönbe kellett menni Börtönbe megy a Sorok patakba olajos hordókat szórt Vas megyei férfi 2023. March 01. 13:12 .

Frisssítés:

"A Szombathelyi Rendőrkapitányságra sem bejelentés, sem feljelentés nem érkezett. A Szombathelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén nem jellemzők az ilyen jellegű cselekmények" - közölte megkeresésünkre Seffer Lilla, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Vas Vármegyei Kormányhivataltól hasonló válasz érkezett:

"A kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához nem érkezett bejelentés a tárgyi ügyben. A vármegyében nem jellemzőek a levélben foglaltakhoz hasonló környezetkárosító esetek. Jelzésüket hatósági intézkedésre továbbítottuk az illetékes Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem