Miközben Szombathelyen Korda György hintette a kultúrát, megnéztük, mi történik a bécsi Dunasziget fesztiválon

Az ingyenes fesztiváloknak nincs párja.

Péntek délután Bécsben nincs sem vihar, sem felhőszakadás, de az eső meglehetősen reménytelenül esik. El is könyveljük, hogy ennek az estének annyi. Készítek néhány fotót a belvárosban, aztán beülünk egy nem túl elegáns pubba.

Már azon vagyunk, hogy visszamegyünk a szállásra, hogy majd reggel üdén és frissen tudjunk nekivágni a városnak, amikor váratlanul eláll az eső, sőt, mintha az égből is látszana egy falatnyi kékség.

Fél 9 felé járhat, így jön az ötlet, nézzünk ki a Dunasziget fesztiválra (Donauinselfest). Hogy hol és milyen programok vannak, az elvileg pontosan követhető a honlapon, csakhogy minden németül van, a helyszínek és az események mennyisége miatt egy irgalmatlan katyvasznak tűnik az eseménysorozat.

Donauinselfest.at

Amúgy másnak is eszébe jutott, hogy eső után kimenjen a szigetre. A Westbanhof metrómegállónál tömeg várja a 6-os járatot, 90 százalékában fiatalok, akinek 90 százalékánál sör van. Úgy látszik, ez a kötelező kellék.

A Handelskai megállónál száll le a többség, mi is velük együtt. Innen a Duna-híd gyalogos részén lehet megközelíteni a szigetet. Talán a tömeg, talán a helyszín hasonlósága miatt a hangulat a budapesti Sziget Fesztivált idézi.

Még mielőtt valaki megkérdezi: a Donauinselfest a világ legnagyobb szabadtéri zenei fesztiválja, ami három nap alatt körülbelül hárommillió látogatót vonz. A mintegy 4,5 kilométer (!) hosszú fesztivál területén több tucatnyi színpad van, nagyon különböző stílusú előadókkal, de a népszerűségéhez gyaníthatóan az is hozzájárul, hogy mindez teljesen ingyenes.

A terület ugyanakkor le van kerítve, a bejáratnál álló biztonságiak pedig határozott módon el is kobozzák az esernyőnket. Kárt érte, mert kedves ajándék volt, de hát áldozatok nélkül nem megy a dolog, meg azzal is vigasztalódunk, hogy még mindig jobban jártunk, mintha belépőt kellene fizetni.

A délutáni esőhöz képest nagyon sokan vannak és nagyon látványos a rendőri és a mentős jelenlét. Ez utóbbiak feltűnő egyenruhában, defibrillátorral a hátukon mászkálnak. Úgy tűnik, a legtöbb munkájuk az alkoholtól eszméletüket vesztett kedves látogatókkal van, de nem több, mint más nagy fesztiválokon.

Első utunk a Nagyszínpadhoz vezet, ahol éppen RAF Camora játszik. Hihetetlen tömeg nézi, így hiába furakodunk előre valamennyit, ez a maximum látvány, ami elénk tárul:

Józing Antal

RAF Camora egy osztrák rapper, akinek a dalai olykor 100 milliókat futnak a YouTube-on, de mi nem ismerjük, és a német nyelv sem igazán segíti elő a gyors barátkozás.

A közeget – és kicsit a zenét is – elég jól visszaadja az alábbi videó.

Ekkor már gyanítjuk, hogy ez nem a mi világunk, de azért kötelességtudóan megvárunk 6-8 dalt.

Az a terv, hogy belenézünk más koncertekbe is, ha meg találunk valami szimpatikus helyet, megiszunk egy pohár bort.

Az első vállalás még úgy ahogy teljesült, megállunk egy techno színpadnál, belehallgatunk tánczenébe és egy női zenekarba, de egyik sem köt le annyira. Mondjuk ez nem újdonság, mikor utoljára, több mint 10 évvel ezelőtt voltam a Sziget Fesztiválon, már ugyanezt éreztem.

Józing Antal

Nagyobb baj, hogy nincs kedvünk megállni a vendéglátóipari egységnél sem. Van, ahol üvölt a zene és könyöklik egymást a vendégek, máshol épp ellenkezőleg, gyanúsan kevesen vannak. Még a legérdekesebb az a sátor, amit az egyik rumgyártó multi szponzorált, és ahol az asztalok tetején részeg fiatalok táncolnak és énekelnek, láthatóan nagy egyetértésben, reklámkalapban a fejükön.

Azt hiszem, soha életemben nem voltam még olyan osztrák kulturális eseményen, amely annyira belső használatra készült volna, mint a Donauinselfest. Talán ezért is népszerű. Mi meg ezért érezzük közegidegennek magunkat. Egyszerűen nem mi vagyunk a célcsoport. Még akkor sem, ha beleszámolom, hogy napközben számtalan kulturális, sport, családi és jótékonysági program várja a látogatókat.

Mindenesetre becsülettel végigsétáljuk a négy kilométert, kerülgetjük a fiatalokat, ők minket, elmegyünk több száz árus mellett, ellenállunk a kísértésnek, hogy jégkását, feliratos pólót és mézeskalácsot vegyünk.

Donauinselfest.at

Az mondjuk figyelemre méltó, hogy a fesztivál fő házigazdája a szociáldemokrata párt (SPÖ), de politikai agitációnak nem láttuk nyomát. Vagy csak a mi ingerküszöbünk emelkedett meg egy csöppet a hazai kiképzés eredményeként.

Kissé fáradtan és kissé csalódottan érjük el a sziget déli részén az 1-es metróállomást. Nagyjából ebben ez időpontban adja a Korda-házaspár a szombathelyi koncertjét Kordában tartotta az esőt a Korda-házaspár a Szentivánéj első napján Szombathelyen 2023. June 24. 06:44 . "Akkor már inkább itt vagyunk" - gondoljuk, de már azt is tudjuk, hogy hiába tart még két napig a fesztivál, mi más program után nézünk. Erről majd legközelebb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra