Szia Uram, milliós fizetés a Balatonnál érdekel?

A szakértők szerint idén is lesz munkaerőhiány, de nem akkora, mint az utóbbi években.

Megkezdődött a munkaerőtoborzás a nyári szezonra a Balatonhoz, derült ki a Turizmus Konjunktúra Index friss jelentéséből.

"A Balatonnál munkaerőhiány mindig van, és ez az idén sem lesz másként." - mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Pénzcentrumnak.

Hozzátette, "a szezonalitásnak, amely hamarosan meg is kezdődik, mindig van egy munkaerőfelhajtó hatása, ugyanis a szezonális munkáknál a helyzet az, hogy akik odamennek, azoknak máshol van más munkahelyük, vagyis hiányzik onnan, ahonnan éppen elmegy."

Kovács László elmondta, valóban nem ritka a milliós fizetés a Balatonnál, azonban sokan csak később jönnek rá, mennyire sokat kell dolgozni ezért.

"Most is lehet majd sok százezer forintot keresni a Balatonnál, csak azt vagyunk hajlamosak elfelejteni, hogy ezekben a tipikusnak mondható szezonális munkakörökben meg is kell érte dolgozni: 10-12, nem egy esetben több munkaórát is jelent ez naponta, amit azért nem bír mindenki. Megfizetik, és meg is fizetnék a vállalkozók azokat a vendéglátóiparban, akik ezt végig képesek csinálni, de nehéz találni ilyen dolgozót, és egyre nehezebb is lesz. Aki azt mondja, hogy a semmiért kapják ezek az idénymunkások ezeket a valóban komoly béreket, az nem dogozott még ilyen munkahelyen, vagyis azért kevés fogalma van róla."

Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője azonban úgy véli, idén kisebb lesz a munkaerőhiány, mint korábban. A lapnak azt mondta, „ennek leginkább az az oka, hogy sok szolgáltató esett ki a rendszerből. A kereslet picit tehát csökken, munkavállaló biztosan nem lett több.”

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a Pénzcentrumnak elmondta, "azok, akik rendesen bánnak a munkaerővel, azokhoz az idén is visszatérnek majd a munkavállalók a nyári szezonra."
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság