Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Minden igaz, amit a Balatonról mondanak, de mégsem – Hétvégi strandteszt

Mennyien vannak a parton? Mennyibe kerül egy korsó sör? Mennyire jó ez így?

A Balaton nem most kezdett el népszerű lenni, az utóbbi időben egyre többen jutottak arra a következtetésre, hogy felesleges több ezer kilométert utazniuk a tengerig, amikor a közelben is valami hasonlót találnak.

Az utóbbi évtizedekben látványosan javult a part menti infrastruktúra, hatalmas fejlesztések indultak.

A tóban lévő potenciált jelzi, hogy a politika is rámozdult, a legmagasabb körökhöz tartozó oligarchák kezdték felvásárolni az ingatlanokat.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Úgy látszik, a Balaton a Covid-nyertesek között van.

Aztán amikor tavasszal tetőzött a koronavírus-járvány és padlóra került a turizmus, azt hittük, a Balatonnál is nagy megtorpanás lesz; de aztán kiderült, a helyzet ennél bonyolultabb.

Merthogy az emberek mégiscsak szeretnek víz mellé menni a nyáron, és mivel a közeli tengerpartok bizonytalanok lettek, és a strandoknál biztonságosabbnak tűnnek a természetes vizek, így felértékelődött a Balaton, amit ráadásul a kormányzat is reklámozott.

Ugyanakkor olyan hírek érkeztek, hogy a tóparti strandok, szállások és vendéglátósok – kihasználva a helyzetet – alaposan átírták az árcédulákat. Virsli kiflivel 600, girosztál 2700, rekordárak a Balaton-parton 2020. July 01. 15:33

Ideje volt személyesen is meggyőződni a helyzetről.

Szigligeten nem voltak kevesen a strandon

Bevallom, az elsődleges cél nem a munka volt a tóparton.

A meteorológia meleget és napsütést ígért a hétvégére, így aztán reggeli lusta kávézás után gyorsan beszórunk minden strandkelléket a csomagtartóba, és irány Szigliget.

Nemcsak ez az egyik legközelebbi strand (Szombathelytől pont 100 kilométer), de egyben zöld és barátságos, amihez ráadásul megannyi kellemes korábbi emlék köt.

Odafelé még megállunk egy élelmiszerboltnál – később kiderül, jó döntés volt –, így közel dél van, amikor próbálunk parkolót találni. Ez utóbbi először reménytelennek tűnik, de aztán mégis sikerül egy helyet keríteni, több száz méterre a bejárattól.

Látva az érdeklődést és a kerítésen belüli népsűrűséget, aggodalom tölt el, merthogy a honlapon azt olvastuk, hogy tekintettel a Covid-helyzetre,

a strand területén egyidőben 1125 fő strandoló tartózkodhat. Amennyiben a beengedett személyek száma eléri a maximumot, felfüggesztjük a jegyértékesítést.

De a pénztárnál simán adnak jegyet, úgy tűnik, még velünk együtt sem értük el a bűvös számot.

A belépő kereken egy ezres, ami több mint a korábbi években, de még mindig korrektnek, ráadásul a jegy birtokában nyugodtan mászkálhatunk ki-be, és azt is ismerjük el, a szigligeti strand gusztusos, kulturált, tiszta és barátságos.

A közönség ugyanaz, de mégsem

Néhány perc múlva az is kiderül, hogy későn jöttünk: az árnyékos helyek már elkeltek, így nagy ravasz módon olyan helyre terítjük a törölközőt, ahol majd később lesz árnyék.

A víz kellemes, 26 fokos, hogy éppen áll az algaügy, láthatóan nem izgat senkit. Minket sem.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Igazából senkit nem érdekelt az alga.

Szokatlan, de persze érthető, hogy alig hallunk idegen szót, a magyarok láthatóan visszahódították maguknak a magyar tengert.

Talán ezzel, a vastagabb pénztárcájú külföldiek elmaradásával függ össze, hogy bármekkora tömeg van a parton, a vendéglátóhelyek előtt csak kisebb sorok vannak.

Néhány perc alatt mindenhol sorra lehet kerülni.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Ebédidőben sem kell sorban állni.

Ez jó, de rögtön eszünkbe is juttatja az elszabadult árakról szóló korábbi híreket.

Drága, de mindenki nyugodjon le

És bár azért jöttem, hogy áztassam magam a vízben és Proustot olvassak a parton, nem tudom megállni, hogy ne járjak egy nagy kört, és megnézzem, mi az igazság.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Ebédidőben sem kell sorban állni.

Az igazság az, hogy valóban drága a Balaton, de messze van a drámaitól, és amúgy is minden viszonylagos.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Például.

Egy halászlé 1990 forint, egy rántott csirkemell hasábburgonyával 2200, egy hamburger 1700, egy korsó sör 600-800, egy deci folyóbor 250-300, egy üdítő 500 forint. (A részleteként kattintson a galériára.)

Balaton, Szigliget, strand, árak
Például

Drága?

Az.

Valóban?

Nem.

Inkább arról van szó, hogy az utóbbi években nagyon megdrágultak az élelmiszerek és a szolgáltatások, és mindez a strandon töményen jön velünk szembe, főleg ha mondjuk négy emberre kikérjük az ebédet.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Kattintson a képre a további árakért!

De ha kimozdulunk, Szombathelyen is nagyjából hasonló árakba futhatunk bele, és bevallom, a korábbi évek tapasztalatai alapján nehezen tudom elképzelni, hogy Horvátország, Szlovénia vagy Olaszország olcsóbb lenne.

A gyümölcsárak viszont bevisznek egy gyomrost

Az összességében kellemes nap után este 7 felé lépünk ki a kapun, és még egy pillantást vetek az utcai zöldségesre.

Az áru szép, de az árakat látva megdörzsölöm a szemem. Az őszibarack 1300, a banán 850, a paprika 950, a paradicsom 700 forint.

Balaton, Szigliget, strand, árak
Ez mondjuk húzós – Kattintson a képre a további árakért!

Tudjuk, hogy a gyümölcsárak alakulása nemcsak a Balatonon téma, de azért – teszem hozzá csendesen, túlmutatva a banánárakon –, nem ártana arra sem ügyelni, hogy jövőre is lesz nyár, talán Covid nélkül, és amikor választani kell, hova menjünk nyaralni, sok minden eszünkbe jut majd.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra