Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kristóf Ágota harmadszor is hazatért hozzánk

Felavatták Kristóf Ágota emléktábláját a Kanizsai Dorottya Gimnázium falán. A világhírű írónő 60 éve érettségizett a szombathelyi gimnáziumban.

Az ünnepélyes avatásra összegyűltek először Ágota Kristóf rövid életrajzát hallották, stílusosan egy kanizsais gimnazista előadásában. Azután Puskás Tivadar polgármester és Mentes Vilmos, a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Körének elnöke leleplezték az emléktáblát, amit Szunyogh László készített. Miután elhangzott az a rövid regényrészlet, ami az emléktáblát ihlette (A nagy füzetből

A vakság és a süketség gyakorlása

című fejezet), Puskás Tivadar mondta el ünnepi gondolatait.

Tisztelgés a múlt előtt

A polgármester emlékeztetett rá, hogy ha emléktáblát avatunk, akkor a múltnak tisztelgünk, és a múlt nagy személyiségeinek. Itt egy olyan szellemi nagyság előtt tisztelgünk, aki itt tanulta meg a magyar nyelvet használni, és azt is, hogy más nyelveken beszélni is csodálatos dolog. Azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kristóf Ágota első francia nyelven kiadott regénye, a Nagy füzet sokakat megérintett, hiszen sok nyelvre lefordították. Egyik nemzettársunk más nyelven is maradandót tudott alkotni, pedig

mindig a magyar nyelvért volt oda

.

Kristóf Ágota emléktábla avatása a Kanizsainál
Mentes Vilmos és Puskás Tivadar leleplezik az emléktáblát - további képekért kattintson!
Vágvölgyi Bálint

Ennek az üzenete a polgármester szerint az, hogy az ember megtanulhat sok nyelvet, de az az anyanyelve, amin gondolkodik, amit igazán ismer, ahová tartozik. A magyar nemzet tagjai magyarul beszélnek, és ez összeköti őket. Meggyőződése szerint a magyar a világ legszebb nyelve, ezért fontos, hogy műveljük: beszéljünk, olvassunk. És örüljünk, hogy mi magyarok más nyelven is tudunk maradandót alkotni. És ez az emléktábla egyben üzenet a jövőbe: Magyarország, Vas megye és Szombathely megbecsüli

régi honfitársait

.

Kőszeget otthonának érezte

Kőszeg polgármestere, Huber László sajnos nem tudott eljönni, helyette Básti Béla, az alpolgármester vett részt az avatáson. Mint mondta, ezt egyáltalán nem így tervezték, de azért megköszönte, hogy mindenki ilyen kedves és alkalmazkodó volt, még ha nem is őt várták. Hogy a polgármester se maradjon ki teljesen az eseményből, elhozta magával a beszédét, amit fel is olvasott. Kőszeg 11 évet és az örökkévalóságot kapta Ágota Kristóftól, Huber László szerint.

Kristóf Ágota emléktábla avatása a Kanizsainál
Gergye Krisztián verssel emlékezett - további képekért kattintson!
Vágvölgyi Bálint

11 évet, amíg itt élt, és az örökkévalóságot, hiszen végakarata szerint itt helyezték örök nyugalomra. Otthonának érezte Kőszeget, személye pedig örökké beleégett a kőszegiek szívébe-lelkébe. Kőszeget és Szombathelyt sok szél köti össze, emlékeztetett a távolból is Huber László, ezt a köteléket kell majd a jövőben még szorosabbra fonni.

Az, hogy nem így terveztük a dolgokat, már nagyon régóta tetten érhető Kőszeg életében, akárcsak Kristóf Ágotáéban, mondta el Básti Béla. Hiszen mint egy növény, amire ráöntenek egy méter földet, és azt mondják neki, élj tovább, úgy élt Kristóf Ágota is idegen földön, a magyar nyelvet nélkülözve. De nem lehet minket úgy elfedni, hogy végül ne törjünk ki a sötétségből, hogy ne hozzunk új hajtásokat. Ezért a jövőben legyen erős szövetségese egymásnak Kőszeg és Szombathely, hogy azt mondhassák: igen, ezt így terveztük.

Ma már sokat hallunk róla

A Kanizsai Dorottya Baráti Kör elnöke, Mentes Vilmos pont egyidős Kristóf Ágotával. Mikor 1992-ben a gimnázium 75. évfordulójára megjelent egy emlékkötet, ő akkor hallotta először Kristóf Ágota nevét, pedig magyar-történelem szakos tanár. Azóta szerencsére sok víz lefolyt a Gyöngyösön, és Kristóf Ágotáról, akit a világ minden táján olvasnak, már mi is sokat hallunk.

Kristóf Ágota emléktábla avatása a Kanizsainál
Az emléktábla ezentúl megtekinthető a Kanizsai Dorottya Gimnázium falán - további képekért kattintson!
Vágvölgyi Bálint

Kristóf Ágota háromszor is hazatért hozzánk, mondta el Mentes Vilmos: mikor Kossuth díjat kapott, mikor Kőszegen végső nyugalomra helyezték, és most, hogy emléktáblát kapott. Az utóbbiért külön köszönetet mondott Puskás Tivadarnak az erkölcsi és anyagi segítségért, Kőszeg városának a barátságért, és Szunyogh Lászlónak az alkotásért.

Gergye Krisztián 2012-ben rendezte meg Kristóf Ágota regényéből az Egy elsurranó patkány című előadást. Most négy verssel emlékezett meg az írónőről. Az avatás végét fuvolaszó zárta, két kanizsais előadásában. Az emléktábla ezentúl a Kanizsai Dorottya Gimnázium falán lesz látható.

Kristóf Ágota (Agota Kristof) 1935-ben született Csikvándon. 9 éves korában költözött Kőszegre családjával. Mivel Kőszegen nem volt leánygimnázium, ezért a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumba járt. Három évvel a gimnázium elvégzése után, 1956-ban hagyta el Magyarországot férjével és kislányával. Svájcban, Neuchatelben telepedett le. Sokféle munkát végzett (dolgozott óragyárban, fogászati asszisztensként, eladóként). Kezdetben magyarul írt, verseit a Párizsban megjelenő Irodalmi Újság és Magyar Műhely közölte.

Miután megtanult franciául, ezen a nyelven kezdett alkotni. Először hangjátékokat, színdarabokat, majd később elbeszélő műveket is. Ezek a francia nyelvű regények hozták el számára az igazi sikert. Időközben elvált, majd újra férjhez ment: második férjétől egy fia és egy lánya született. Műveit több, mint negyven nyelvre fordították le. Kossuth díjas, de megkapta többek között az Alberto Moravia, a Gottfried Keller és az ADELF díjakat is. 2011. július 27-én hunyt el, hamvait a Kőszegi temetőben helyezték végső nyugalomra.

Főbb művei:
1986: Le grand cahier / A nagy füzet
1988: La Preuve / A bizonyíték
1991: Le Troisième mensonge / A harmadik hazugság
1995: Hier / Tegnap
2004: L’analphabète / Az analfabéta
2005: C'est égal / Mindegy
2006: La trilogie des jumeaux / Trilógia

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra