Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit tett eddig Szombathely új vezetése a klímaváltozás ellen?

Radikális változások miatt egyelőre nem kell izgulni, a Falcóval tárgyalgatnak, az autósok meg nyugodtan hátradőlhetnek, és bátran kipöffenthetnek egy méretesebb koromfelhőt a dízelből.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Németh Ákos, Szombathely klímapolitikai tanácsnoka most úgy érezte, fel kell sorolni az eddigi eredményeket. Nos, hát ez lenne a lista, illetve közlemény:

"Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében kiemelt területként beszélt a klímavédelemről, fenntartható fejlődésről, a megújuló energiaforrások felhasználásáról. Habár a kormány a szükségesnél tíz évvel később jött rá, hogy a klímaváltozás elleni harc, illetve a már elkerülhetetlen éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás a legfontosabb a jövő nemzedékének számára, mi üdvözöljük az érdemi intézkedéseket. Természetesen ezt a fordulatot annak tükrében is meg kell vizsgálni, hogy a következő uniós költségvetési ciklus prioritásként kezeli a környezet- és klímavédelemre lehívható forrásokat.

Ugyanakkor szeretnénk emlékeztetni mindenkit a magyar kormány ellentmondásos hozzáállására, amit eddig a zöld politikában tanúsított: egyrészt forrásokat vontak el a természetvédelmi és környezetvédelmi szervektől, másrészt szélerőmű-stoppal korlátozzák a szélenergia felhasználását. Ezeket a döntéseket javasolni fogjuk felülvizsgálatra.

Szombathely Megyei Jogú Város az őszi önkormányzati választások után világossá tette, hogy lokálisan is hajlandó és tud cselekedni azért, hogy egy élhető világot hagyjunk hátra az utánunk következőknek. Mint fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok felvettem a kapcsolatot több, településeket tömörítő szervezettel, amely együttműködések egyik fontos területe a klímapolitika.

 • Felújítottuk az együttműködésünket a Megyei Jogú Városok Szövetségével , akikkel elsősorban a klímapolitika területén fogunk közösen dolgozni; segítségükkel Szombathely is rendelkezni fog egy úgynevezett SECAP-dokumentummal, amely a sikeres uniós pályázatok egyik leggyakoribb előfeltétele, ez már bekerült az idei költségvetésbe is.
 • Aktivizáljuk a tagságunkat az európai Polgármesterek Szövetségében , hogy nemzetközi kapcsolatokkal segítsük a helyi kezdeményezéseinket, amelyek közé tartozik a közvetlen uniós források lehívása is.
 • Szombathely a képviselők határozata alapján csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez , amely együttműködés további értékes kapcsolatokkal fog járni a környezet- és klímavédelem ügyében.
 • Asztalhoz ültünk a FALCO Zrt. képviselőivel, hogy párbeszéd útján rendezzük a város és a vállalat közös ügyeit, a tárgyalások előremutatóak.
 • Felvettük a kapcsolatot a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékével , hogy a jövőben szakmai segítséget tudjanak nyújtani a vasi megyeszékhelynek is egy átfogó közlekedési stratégia fejlesztésében, amelynek egyik fontos eleme az elektromos buszok beszerzése lesz.
 • Teljesítettük az Éljen Szombathely!-frakció választási ígéretét, elkezdtük az ezer szombathelyi fa telepítésére vonatkozó részletek kidolgozását, a lakossági igények felmérését.
 • Mindezekből világosan látszik, hogy a város jelenlegi vezetése elkötelezetten és valódi tettekkel védekezik a klímaváltozás ellen. A jövőben is számos olyan javaslat és ötlet kezd formát önteni, amelyek részben vagy egészben kapcsolódnak ehhez a vállaláshoz."

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra