Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét

Korábban többször is megpróbálta megszerezni az épületet az önkormányzat, nem sikerült.

A múlt héten írtunk róla Előkészületben a szombathelyi MMIK felújítása 2020. May 14. 15:04 , hogy felújítják a szombathelyi MMIK épületét, 600 millió forintot ad erre a minisztérium.

Nagy Jácint

Nemrég megjelent Nemény András polgármester határozata, amiben viszont az olvasható, hogy "90 napon belül külön szerződésben intézkednek ... a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ működtetésének Magyar Állam által kijelölt szervezet vagy intézmény részéről történő átadásáról."

Úgy tűnik, a felújítás ára volt a belegyezés, hogy az MMIK-t az állam átadhassa bármelyik, általa kijelölt szervezetnek. Tény, hogy az épület nagyon rossz állapotban van, legutóbb másfél éve néztük meg Darabjaira hullik a szombathelyi MMIK, nincs igazi gazdája 2018. November 28. 07:37 . De korábban az önkormányzat többször is meg akarta szerezni a tulajdonjogát az épületnek, nem sikerült.

A történet

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az épületben, egészen 2011 végig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

Nagy Jácint

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 , erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház 2011. December 29. 16:58 , de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 .

Nagy Jácint

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér.

Jelenleg az épület az államé, a vagyonkezelő az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, az Agora bérleményként próbálja hasznosítani a helyiségeket.

A felújítás után viszont az állam dönt majd arról, ki lesz a működtetője, erről egyelőre semmilyen információn sincs.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra