Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét

Korábban többször is megpróbálta megszerezni az épületet az önkormányzat, nem sikerült.

A múlt héten írtunk róla Előkészületben a szombathelyi MMIK felújítása 2020. May 14. 15:04 , hogy felújítják a szombathelyi MMIK épületét, 600 millió forintot ad erre a minisztérium.

Nagy Jácint

Nemrég megjelent Nemény András polgármester határozata, amiben viszont az olvasható, hogy "90 napon belül külön szerződésben intézkednek ... a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ működtetésének Magyar Állam által kijelölt szervezet vagy intézmény részéről történő átadásáról."

Úgy tűnik, a felújítás ára volt a belegyezés, hogy az MMIK-t az állam átadhassa bármelyik, általa kijelölt szervezetnek. Tény, hogy az épület nagyon rossz állapotban van, legutóbb másfél éve néztük meg Darabjaira hullik a szombathelyi MMIK, nincs igazi gazdája 2018. November 28. 07:37 . De korábban az önkormányzat többször is meg akarta szerezni a tulajdonjogát az épületnek, nem sikerült.

A történet

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az épületben, egészen 2011 végig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

Nagy Jácint

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 , erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház 2011. December 29. 16:58 , de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 .

Nagy Jácint

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér.

Jelenleg az épület az államé, a vagyonkezelő az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, az Agora bérleményként próbálja hasznosítani a helyiségeket.

A felújítás után viszont az állam dönt majd arról, ki lesz a működtetője, erről egyelőre semmilyen információn sincs.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra