Most már tudjuk, miért pont az idei lesz minden idők legjobb adventi vására Szombathelyen

Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a forgatag, alig emelkedő árakkal, sok újdonsággal és új helyszínekkel.

Kereken egy hónappal karácsony előtt ünnepi fénybe borult a szombathelyi Fő tér. Pénteken késő délután ugyanis megnyitották az adventi vásárt. Olyan, amilyen lenni szokott: igazi vásári hangulat, rengeteg árus, csodás karácsonyi fények, amelyek alatt a legjobb karácsonyi nóták szólnak.

Ebbe a környezetbe érkezünk meg nem sokkal fél négy után, de már ekkor is bőven akad bámészkodó. Sőt, hangolnak a zenekarok, az árusok pedig – már amelyik pénteken kinyitott – főzik a teát, a forralt bort, sütik a kürtöskalácsot és a lángost.

Karácsonyi vásár hangulatképek
Pataki Gergely

A korai érkezésnek oka van: a sajtó képviselőit ugyanis már délután négy órától „vásárbejárásra” invitálták, amelyen a szervezők bemutatták az idei forgatag újdonságait. Köztük a mikulásházat, ahol – a korábbi ígéretek szerint – már kihelyezték azt a ládát, amibe a mikulásnak írt leveleket várják. De kóstolhattunk teát, forralt bort és különböző lepényeket is a majd egy órás bejárás során.

A „túra” alatt egyébként láthattuk az új helyszíneket is. Akad bőven, hiszen mostanra kinőtte a rendezvényteret a vásár, így gyakorlatilag az egész Fő tér játékokkal és bódékkal van tele. Két színpad is van, az egyik a szökőkút mellett (ez a kisebbik), a másik a szokott helyen. Ezek kapcsán Prieger Szabolcs városi nagyrendezvény koordinátor elmondta, a gyermekközpontúság jegyében vasárnap csak a legkisebbeknek szóló koncertekkel készülnek.

Karácsonyi várás sajtóbejárás
Pataki Gergely

De ha már szóba kerültek a legkisebbek: az új helyszínek között van a mesesarok is a Szentháromság-szobor lábánál, ahol szombat délután öttől egészen hétig meséket vetítenek majd. És idén is van vidámpark, ahol egy zseton 1000, 3 darab 2500, 5 darab pedig 4000 forintba kerül a szülőknek.

Nem túlságosan emelkedtek az árak

És ha már az árak: a néhány héttel ezelőtti sajtótájékoztatón Minden idők legjobb adventi vásárát ígérik idén Szombathelyen 2023. November 03. 13:08 a szervezők hangsúlyozták, idén arra kérték az árusítókat, lehetőség szerint ne emeljenek az áraikon a 2022-es vásárhoz képest.

Nagy részük tényleg így is tett.

Forró teát például 250 forinttól, a forralt bort 450 és 500 forintért, míg egy kávét 500 forintért lehet meginni. A szaloncukrok többségét 2800 forintért adják (ez a kilós árat jelenti), de van olyan íz, ami 3300 forintba kerül.

A kürtöskalács idén is 2000 forintba kerül (íztől függetlenül), a gofri és a vásár egyik újdonsága, a császármorzsa 1900 forint, míg a hot dog 1500. A sima lángosért 1100 forintot kérnek el, de ha sajtot és tejfölt is kérünk rá, akkor az ár 1800 forintra kúszik fel. Ez egyébként 200 forinttal több, mint egy éve. A szombathelyi adventi vásár fényein nem látszanak a nehézségek - de az árakon igen 2022. November 18. 18:53

Karácsonyi vásár hangulatképek
Pataki Gergely

Kérdésünkre, miszerint megéri-e az árusoknak, hogy nem emelnek az árakon, a szervezők azt mondták,

„ha nem érné meg, nem lennének itt.”

A bejárás után nemsokkal felkapcsolták az ünnepi fényeket, majd öt órakor Nemény András hivatalosan is megnyitotta a vásárt.

Karácsonyi várás sajtóbejárás
Pataki Gergely

A polgármester köszöntőjében elmondta, az adventi időszak az év legfeszültebb időszaka, mindenkinek rengeteg dolga van, és nincs idő a megnyugvásra. Éppen ezért idén az volt a cél, hogy a vásár legyen a nyugalom helye, ahol fel lehet töltődni.

A beszéd végén köszöntetet mondott Fazekas Jánosné Kati néninek és családjának a város karácsonyfájáért. A vásár ezután hivatalosan kezdetét is vette Korponay Zsófi és Bánó Zoltán koncertjével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló