Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Most ugorjak a Dunába?” – Egy vasi mukahelykereső kálváriája

Levelet kaptunk egy Vas megyei munkanélkülitől, ami más megvilágításba helyezi a munkanélküliségi statisztikákat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt írtunk Gyógyulóban a Vas megyei munkaerőpiac, de hosszú lesz az idei tél October 08. 07:53 a Vas megyei munkanélküliség alakulásáról.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az óvatosan optimista írás lényege az, hogy a tavaszi sokk után a nyugat-dunántúli munkaerőpiac magához térni látszik.

Azt is tudjuk, hogy a valóság ennél bonyolultabb, hiszen nem tudjuk, hogy az regisztrációból kiesők közük hányan mentek külföldre dolgozni, vagy éppen a támogatás lejárta után megunták a munkaügyi központba való futkározást.

És akkor ott van még az, hogy minden egyes történet egyedi, a maga drámájával, mélységével, megannyi olvasatában.

A cikkhez kapcsolódva például érkezett egy ilyen olvasói levél.

"Üdv! Tavaly november óta vagyok munkanélküli, és idén május óta regisztrált álláskereső. Egy forintot sem kaptam még, mert nem vagyok jogosult. Állásajánlatot sem kaptam. Magam keresgélek. A minap voltam a állásinterjún. Három szakmám van. Felvettek volna targoncavezetőnek és emelőgép-kezelőnek, valamint alkalom adtán hegeszteni is kellett volna (ez a 3 szakmám). Erre kaptam volna három műszakos munkarendben kb.130 ezer nettót.

Egy másik felvételisnek ajánlottak 8 általánosra, zéró szakmunkás bizonyítvány, csomagoló munkakörbe 180-190 ezer nettót csak azért, mert "csinált" két gyereket!

Ennyit ér hazánkban három bizonyítvány, gépkezelő jogosítvány és több éves szakmai tapasztalat?? Ráadásul a munkaszerződés csak október 7 - december 20-ig köttetett volna, ami után megint semmilyen segélyt sem kaptam volna!

És most ugorjak a Dunába vagy jogfosztottan haljak éhen?"

Lapunk telefonon megkereste a levél íróját, aki egyrészt megerősítette az abban leírtakat, másrészt további részleteket közölt.

Ezek szerint a középkorú férfi Vas megye egyik Szombathelytől távolabbi részében, egy kisebb településen lakik. Lehet, hogy a megyeszékhelyen van állás, de ahova ő tartozik, gyakorlatilag semmi.

Korábban egy uniós pályázat segítségével talált munkát, de mihelyst lejárt a pályázat, a cég azonnal elbocsátotta.

A megyeszékhelyre bejárás nagyon nehézkes lenne, jogosítványa nincs, az utazás napi több órába telne, annyi pénzt meg nem keresne, hogy albérletet fizessen.

A levélben említett minimálbért egyrészt azért utasította vissza, mert megalázó, másrészt mert ennyi pénzt „feketén” is meg tud keresni, ha alkalmi munkákat vállal a környéken – tudtuk meg.

A munkaügyi központba azért bejár, de már régóta nincs semmi, nem közvetítik sehová. Nagy reménye nincs.

Szerinte nemcsak a munkanélküli statisztika torz, hanem a KSH átlagfizetéseket közlő adatai Hivatalosan már 400 ezer forint bruttó körül van a magyar átlagfizetés July 31. 10:24 is, mert a valóság egész más, mint 400 ezer körüli bruttó. „Ha ez a helyzet itt a nyugati határszélen, mi lehet Szabolcsban?” – tette fel a kérdést a telefonban az olvasónk, amire, bevalljuk, nem tudtunk válaszolni.

Úgy véli, ha el is tudna hegesztőként helyezkedni, maximum 160 ezer forintot tudna nettó megkeresni, és nem érti, miért van ennyi hazugság az adatok és számok körül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés