A Farkas Falka hazamegy - Másnaposok 3 (párhuzamos filmértékelés)

A mozis nyárelő egyik leginkább várt bemutatójának ígérkezett a Másnaposok harmadik epizódja. Párhuzamos kritikával nézünk a körmére a Farkas Falka legújabb viselt dolgainak.

Még macskajajnak is gyenge (F.B.)

Minden nemzedéknek megvan a maga vígjátéka. Amíg apáink a Csapd le, csacsin és a Brian életén röhögtek jókat, addig bátyáink a Nagy durranáson és a Csupasz pisztolyon derültek jókat. A Másnaposok pedig már a mostani húszéveseket szolgálta ki frenetikus poénokkal. A szinte a semmiből berobbant Farkas Falka hangos közönségsikert aratott és mivel - hollywoodi léptékben - fillérekből készült, kaszáltak is vele rendesen. Nem is kellett sokat várni a folytatásra.

A 2009-es kasszasiker után két évre jött a második, már sokkal kevésbé egyöntetű igenlést kiváltó rész. Ahol az első film lúzerei igazi kis ganéjkupacokká változtak. A papmolesztálós, shemale-szexelős és „nem hiszem el, hogy már megint megtörtént” jellegű, önmagát ismétlő darabbal azért még mindig tudták hozni Todd Phillipsék azokat a mutatókat amik a Warner Brothers stúdiónál a folytatásért kiáltottak. Hát nosza rajta, a közönségnek kellett a Másnaposok 3 - akkor most tessék mindenkinek vezekelni!

Ez lesz az utolsó (?)

Azért a helyzet csöppet sem annyira drasztikus, hogy azt írjam: a film botrányosan rossz. Azonban ez már nem igazi Másnaposok-film . Olyannyira nem, mint amennyire a Die hard 5 is csak Bruce Willis miatt Die hard . Itt nyoma sincs bulizásnak vagy másnaposságnak. Amit kapunk, azok pusztán és csakis a régi jól ismert karakterek. Csakhogy tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be: Alan és Mr. Chow nélkül a film meghalna. Összefércelt forgatókönyv, túl egyszerű történet, kissé lapos poénok és igazából amolyan semmilyen filmritmus. Sajnos erre a részre elértünk oda, hogy a trailerben bemutatott poénok sorakoznak csak fel a teljes játékidőben is. Sokkal inkább egy lapos és szokványos akciófilm ez már, mintsem vígjáték.

Hova tűnt tavalyi hó?

Kiveszett valahogy a báj és az eredetiség a harmadik részre. Mr. Chow börtönszökése sokkal inkább „csupaszpisztolyos” stílusparódia, mintsem egy minőségi és méltó Másnaposok-poén. Alan értelmi képességei erre a részre szinte már esőemberi szintre süllyedtek (elnézést kérve ezúton is Dustin Hoffmanntól ). Phil és Stu karaktere pedig annyira ki lett lúgozva, hogy súlytalanok, mint a pihetoll. Új fiú is van a balhéban, mégpedig John Goodman , aki csak az évtizedes színészi pályának köszönheti, hogy ki tudott hozni valamit a karakteréből, mert egyébként ő is feledhető lenne - ha az csak a forgatókönyvön múlna.

Men in black
Internet

Csalódás ez a film azoknak, akik azzal a reménnyel érkeznek a vetítésre, hogy az első és eredeti Másnaposok fetrengve röhögős perceit kapják majd vissza. Viszont aki csak egyet nosztalgiázni akar, akár egy jó osztálytalálkozón, ahol előjönnek a mosolyt elővarázsló régi történetek, az pont azt kapja, amire számít. A film sem tesz mást, mint előhozza bennünk az első rész jó emlékét. Amikor Vegasban volt egy oltári jó legénybúcsú, és mi jót derültünk három/négy szerencsétlen történetén. Akik megtették mindannak a tízszeresét, amit mi buliban valaha is összesen fogunk...

Mission impossible - buliverzió (V.A.)

Tegyük a szívünkre a kezünket: ugye már egy szórakoztató és igazán hatásos, kultuszgyanús filmet sem olyan egyszerű összehozni? És abban is egyetértünk talán, hogy - ha véletlenül, ha alapos előkészítés után - bejött a nagy dobás, akkor eléggé nagy kunszt a magasra tett lécet újra megugrani. És ha az rezegve ugyan, de a helyén marad, akkor meg nagy félsszel futunk neki a harmadik kísérletnek. Akkor is, ha közben a csúcsról történő visszavonulást fontolgatjuk, akkor is, ha amúgy még folytatnánk. Na nem a sportolást, hanem a filmezést. És nyilván Todd Phillips rendező csak nem akasztja szögre a (futó-ugrócipő helyett) kameráját...

Tabudöntögetés és infantilizmus azért ebbe részbe is jutott
Internet

A két előző, frenetikus és sodró lendületű, kellően őrült epizód után akármivel azért csak nem akartak előállni. Hogy a stábon nagy lehetett a nyomás és sok fontos döntést kellett meghozniuk, az biztos. Mert a Másnaposok 3 leginkább arról szól, hogy milyen egy film, amelyiknek készítőin a korábbi siker és a siker mögött álló magabiztos tehetség bizonyítási kényszere miatt túlságosan nagy a nyomás. Elárulom, ne tessék találgatni - felemás, nem is kicsit zavarba ejtő. Mindenkinek (régi, masszív rajongónak és potenciális új nézőnek) megfelelni akaró és ezért aztán senkinek sem eleget nyújtó. Olyan, aminek a vetítése után még a legmasszívabb rajongóknak is kicsit hamis a lelkesedése...

Middleage crisis és akció-utánérzés

Kezdjük azzal a nem elhanyagolható dologgal, hogy harmadszor azért már nem illett változatlanul elsütni ugyanazt a receptúrát. Vagyis a „kellően túlháziasított középkorú férfiak hámból való kirúgása és kutyába való lemenetele a lehető legnagyobb őrület közepette, az éppen aktuális környezet komolyabb amortizációja árán” alap sztorija helyébe kellett valami mást találni. Miközben nyilván meg is kellett őrizni a közönséggel való cinkos összekacsintást a korábbi epizódok „mindenki képes kivetkőzni magából” (csajoknak esetleg: „minden pasinak ki kell valahol/valahogyan eresztenie a gőzt”) témában.

Kevésbé érett munka, mint az Abbey Road a Beatlestől
Internet

Így aztán az (egyelőre) trilógizáró mostani fejezetre a haverok-buli-pia/drog szentháromság mellé, de inkább helyébe felerősítették a forgatókönyv akciós vonulatát és egy amolyan „utolsó igazi balhé” (filmes szakkifejezéssel heist-movie) ízesítőt kevertek a koktélba. Mindezt ráadásként megfejelték nekünk egy kis road movie fílinggel a hőseink otthona, Mexikó és az első csapás totálkárt már kihevert színtere, Las Vegas háromszögében. Mindehhez még adagoltak csipetnyi csendesebb, emberszabású melodrámát, ahol még az örökifjú és infantilizmusban verhetetlen Alan is révbe érkezik. Mindezt jól összerázták... és... és...

Belehoz az avarba

És jól zavarba hoznak minket. Mert értjük, hogy nem ettől a mozitól kellett várnunk a filmművészet megújítását. Azt is, hogy mondjuk Guy Ritchie „lúzerek a nagymenők közt” receptje van annyira közkincs, hogy lehet belőle meríteni bőséggel. Azt is, hogy valahogyan le kellett zárni az örök, végeérhetetlen parti nihiljét, hiszen a négy fő karakter azért mégsem élhet meg egész életében szállodai szobák és szórakoztató negyedek porig rombolásából. Tetszik vagy nem a nagyközönségnek, de az alkotóknak legalább erre az epizódra illett valamit mondani arról, hogy mi van a nagy dévaj bulik, a takarítás és a macskajajból való kilábalás után.

Egy szereplő, aki miatt gyanús, hogy lesz negyedik epizód (Melissa McCarthy)
Internet

De ettől még talán lehetett volna következetesen végiggondolni, hogyan csinálják mindezt igaziból és hitelesen azok a vérbő és eredeti karakterek, akiket az első részben úgy megszerettünk (amiben a felelősség végül is ugyanezt az alkotógárdát terheli). Aztán illett volna az első és második rész őrültségéhez legalább részben felérő poénokat és helyzeteket kreálni (annyira azért nem türelmetlenkedtünk, hogy mikor érkezik már az a fránya folytatás). Lehetett volna jobban átgondolni, hogy az előzőekben felsorolt műfajok milyen arányban, mennyire egészségesen összesimítva-összegombolyítva szerepelnek majd a forgatókönyvben.

S mivel éppen a nagyon ismerős, sokat látott megoldások karakteresen eredeti tálalása volt Todd Phillipsék előző sikereinek a kulcsa - talán ezen a mezsgyén kellett volna haladni most is. Nem pedig megspórolni az energiát és letudni a kötelezőt. Félreértések elkerülése végett: a Másnaposok 3 nézhető film. Talán még unatkozni és fanyalogni sem mindenki fog a nézői közül. Jók a zenék, vannak működő poénok és még kedves emberi pillanatok is. Klasszak a színészek ( Bradley Cooper, Ed Helms, Zack Galifianakis, Justin Bartha, Ken Jeong, John Goodman, Melissa McCarthy és a többiek). De azért megint tegyük a szívünkre a kezünket: ugye, nem ez a vígjáték lesz az, amit azért teszünk majd be a lejátszóba, hogy görbe és szórakoztató tükrében, sodró lendületében magunkra ismerjünk, és ettől feltöltődjünk?

(Az alkotás és az általunk alkotott vélekedések igazságtartalma egyszerre mindkét szombathelyi moziban kontrollálható.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra