Az MSZP folytatja az aláírásgyűjtést a földeladások és az ötmilliós állami fizetések ellen

Nemény András a párt vasi elnöke Szombathelyen kijelentette, a Fidesz mindentől fél, ami szembeállítja őket az emberekkel.

Kissé furcsa volt Nemény András, az MSZP országos elnökségének tagja, a párt Vas megye elnöke sajtótájékoztatójának eleje. Amikor a meghívót kiküldték, a szocialisták még nagyban gyűjtötték az aláírásokat három kérdésben, köztük a vasárnapi boltzár eltörléséért.

Két nap alatt fordult meg a világ

Aztán tegnap hirtelen bejelentették Orbánék megfutamodtak: visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárat 2016. April 11. 12:27 , hogy a kormány el akarja törölni a vasárnapi nyitva tartás tilalmát, a ma délelőtti sajtótájékoztató közben jött is a hír, hogy a sürgősséggel beadott indítványt az országgyűlés meg is szavazta Megszavazták: viszlát boltzár! 2016. April 12. 14:15 .

Nemény: Folytatjuk
Mészáros Zsolt

És igaz ugyan, hogy tegnap lapunk megkérdezte Nemény Andrást erről MSZP: a Fidesz megfutamodott boltzár-ügyben 2016. April 11. 14:09 , de a városi képviselő azért erről is mondott néhány mondatot. Az aláírásgyűjtést háromigenesnek tervezték, és ebből az egyik már teljesült, de ehhez is van módosító javaslatuk - mondta.

Ennek lényege, hogy a kormány azóta megszavazott javaslata tulajdonképpen a boltzár bevezetése előtti állapotot hozza vissza, egy kivétellel. Korábban a vasárnapi munkavégzés után járó pótlék 100 százalékos volt, vagyis vasárnap a hétköznapi bér dupláját keresték az alkalmazottak.

Száz százalékos vasárnapi pótlékot szeretnének

Nemény elmondta, ehhez képest a kormány előterjesztésében csak 50 százalékos a vasárnapi pótlék, az MSZP ezért nyújtott be módosító indítványt, a pótlék száz százalékosra emeléséhez. (A sajtótájékoztató után kiderült, a javaslat ellen szavazó KDNP-frakció vezetője, Harrach Péter azt mondta, rövidesen megemelik a pótlékot száz százalékra.)

Nemény kijelentette, amikor a Kúria hitelesítette az MSZP népszavazási kezdeményezését, biztosak voltak benne, hogy a kormány visszavonja a tilalmat. Megjegyezte, a párt elnökségében többször elmondta, hogy ne adják fel a próbálkozásokat, és kiderült, hogy a Fidesz csak az erőből ért.

Hozzátette, az ügynek volt még egy szombathelyi szereplője, a kezdeményezés jogi felülvizsgálatánál a pártot a szombathelyi Czeglédy Csaba képviselte ügyvédként a Kúria előtt. Nemény szerint a kormány fél a saját népétől, a sok milliárdba kerülő nemzeti konzultációkkal is azt akarták elkerülni, hogy szembe kelljen nézniük a néppel.

Belebukhatna a kormány

Hozzátette, sajnos, sok ügyben nem lehet népszavazást kezdeményezni, pedig ha az oktatás, az egészségügy helyzetéről, a stadionépítésről is meg lehetne kérdezni az embereket, akkor lehet, hogy abba belebukna a kormány. Abban is biztos, hogy a szombathelyi stadionra adott plusz ötmilliárdot is inkább másra, mondjuk járdafejújításokra fordítanák a szombathelyiek.

Nemény kijelentette, a másik két kérdésben folytatják az aláírásgyűjtést. Az egyik a földeladásokat tiltaná be, hiszen látható, hogy az eladott állami földek szinte kivétel nélkül a Mészáros, Tiborcz, Garancsi nevekkel leírható csoporthoz kerülnek. E,lékeztetett arra, hogy korábban a Fidesz azt kommunikálta, hogy nem akarják eladni az állami földeket, és erre mégiscsak ezt teszik.

Úgy vélte, mindez a dél-amerikai banánköztársaságokra hasonlít, ahol addig, amíg hatalmon vannak, minden a Család tulajdona lesz.

Bérplafon, aktív kórházak

A másik, napirenden lévő ügy a közalkalmazotti bérplafon módosítása. Az MSZP-kormány alatt az állami vezetők maximum havi kétmilliót kereshettek, most ezt ötmillióra emelték fel, valószínűleg Matolcsy György kedvéért. A szocialisták azért gyűjtenek aláírásokat, hogy a bérplafont vigyék vissza kétmillióra.

Nemény azt is elmondta, hogy támogatják Fehér László celldömölki polgármester kezdeményezését Veszélyben a kisebb Vas megyei kórházak?! - Aláírásgyűjtésbe fogtak 2016. February 22. 17:16 , aki azért gyújt aláírásokat, hogy több aktív kórház legyen a megyében. Megjegyezte, az aláírásokat a szombathelyi MSZP-irodában is gyűjtik. Mindhárom kérdésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet