Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

MSZP: Ha volt fedezet a Haladás Sportkomplexumra, akkor kell, hogy legyen orvosi rendelőre is

Kopcsándi József közleményében azt írja, a közgyűlés által elfogadott Alapellátó központ terve már semmilyen formában nem fog megvalósulni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedden írtunk róla Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba 2018. February 06. 06:36 , hogy nem költözhetnek a jelenleg Kiskar utcában rendelő háziorovosok a szombathelyi kórház szomszédségába, a régivárosi strand terültére tervezett új Egészségügyi Alapellátó Központba. Az ok pedig az, hogy a drágább lenne így az épület, mint amennyi pénz van az építésére, a költségeket pedig méret csökkentéssek faragják le.

Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba

A doktorok levélben tiltakoznak. Azt írják, a túlárazott kivitelezés miatt nem jut pénz a nagyobb épületre. Maradnak a korszerűtlen, zsúfolt belvárosi rendelőkben. Felháborodott levelet írtak a szombathelyi Kiskar utcai házorvosok a szombathelyi polgármesternek, Puskás Tivadarnak. A levélhez, melyet a rendelőben dolgozó nyolc orvosból öten írtak alá, szerkesztőségünk is hozzájutott, így meg is tudjuk mutatni.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Kiskar utcában jelenleg nyolc orvos rendel, ők évente közel 63 ezer beteget látnak el. A doktorok levelet küldtek a Puskás Tivadarnak, miben válaszokat kértek a szombathelyi polgármestertől, hogy hogyan történhetett meg az, hogy a tervekkel és közgyűlési határozattal szemben végül mégsem lesz nekik hely az új épületben.

Cikkünk után nem sokkal közleményt adott ki az MSZP helyi frakciója MSZP: Ne csak egy kampányszlogen legyen a segítés városa! 2018. February 06. 11:23 , majd őket követte a Fidesz is Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 . Most újabb közleményt kaptunk. Ezúttal Kopcsándi József, az MSZP önkormányzati képviselője írt közleményt. Változtatás nélkül mutatjuk.

Sajtóközlemény

Nem vagyok híve a sok – pláne az értelmetlen - (mellé)beszédnek. Szavainknál tetteink beszédesebbek. Idézhetnék idevonatkozó klasszikust, de nem teszem. A fejlesztéssel érintett körzet képviselőjeként szükségét érzem azonban annak, hogy megszólaljak és tényszerűen – populista felhangoktól mentesen – láttassam az igazságot. Magam és baloldali frakciótársaim teljes egyetértésben támogattuk a városvezetés azon – egyébként terveinkkel megegyező - elképzelését, miszerint a volt városi strand területén megvalósuljon egy modern – sokakat, az elvárt színvonalon kiszolgáló – Egészségügyi Alapellátó Központ.

Tettük ezt azért is, mert a terület rendezetlenségének megszüntetése mellett olyan beruházásra kerülhetett sor, amely igazán hasznos és komoly társadalmi érdekeket is szolgál egyúttal A Március 15. téri háziorvosi rendelők éves betegforgalma 42.855 fő, míg a Kiskar utcai rendelők éves szinten 48.229 beteget láttak el 2015-ben. A háziorvosok polgármesterhez írt leveléből tudjuk, hogy ez utóbbi adat 2017-re már 62.685 főre duzzadt. Az alapellátó központ a volt városi strand területére történő beépítése nemcsak új és korszerű háziorvosi rendelők kialakítását jelenti, sokkal inkább a - Markusovszky Oktató Kórházzal való szomszédsága révén – komplexebb és gyorsabb szakrendelési ellátás lehetőséget is biztosítani képes.

Közgyűlési vitában teljes konszenzus volt a tekintetben, hogy az adódó lehetőségeket kiaknázva később, együtt lenne fejleszthető az alapellátás új bázisa megyei kórházunkkal, utóbbi felügyelete mellett. Az ismertetett ellátási számok tükrében a fejlesztési költségek fajlagos nagysága is csökkenthető, gazdaságosság javítható így.

A fejlesztésre rendelkezésre álló forrás (nettó 532 M Ft) csak úgy nyújthat fedezetet a beruházásra, ha az eredeti tervekhez képest a tervezők a műszaki tartalmat lecsökkentik. Információm szerint ez, a Kiskar utcai rendelők áttelepítésének elhagyásával történne meg, csökkentett alapterületek okán. Így sem egy, sem két lépcsőben nem fog megvalósulni eredeti formájában a közgyűlés által már jóváhagyott alapellátó központ beruházás. Az egészségügyi kérdéseket mindig is támogatva természetesen örülünk egy-egy rendelő felújításának, de a jelenlegi városi büdzsét és kötelezettségeket ismerve a Kiskar utcai rendelőket az elvárt színvonalra felhozni bajos lesz. A segítés városa most bizonyíthat. Ha – és amennyiben volt plusz forrás a Haladás Sportkomplexum beruházás megnövekedett költségeire, akkor kell legyen forrás az előzőnél társadalmilag hasznosabb fejlesztés teljes – eredeti – megvalósítására is. Az elkövetkező közgyűléseken lehet tettekkel bizonyítani. Amíg ez nem következik be, addig semmi erkölcsi alap nincs az ellenzékre ragasztani a „riogató” jelzőt.

Kopcsándi József
városi képviselő

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés