Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Na és milyen volt ez a különös érettségi? – Szombathelyi végzősöket kérdeztünk az első napról

Kifejezetten könnyűnek tartották a magyar érettségit és egyáltalán nem bánják, hogy nem kell szóbelizniük.

Nem kerültek könnyű helyzetbe idén az érettségizők, hiszen koronavírus-járvány ide vagy oda, hosszas mérlegelés után végül megtartják az érettségiket Magyarországon. Viszont mint kiderült, annyi változás van, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, a szóbeli érettségik idén elmaradnak. Ahogy pedig arról lapunk is beszámolt Minden, amit a hétfőn kezdődő különös érettségiről tudni kell 2020. May 02. 10:17 még múlt hétvégén, rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket is elrendeltek a veszélyhelyzetre való tekintettel.

Sűrűbben járnak például ebben az időszakban a tömegközlekedési eszközök és bár az iskolák épületében nem, a környéken vannak rendőrök. Egy teremben maximum tíz diák ülhet és legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk. Nem kötelező az ünnepi ruha, maszkot viszont kell felvenni. Ezeket az iskolák is biztosítják igény esetén, a tanároknak pedig kesztyűt is adnak, illetve fertőtlenítőpontokat is létesítenek az épületekben. A vizsgák előtt alaposan kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, de az érettségi közben is folyamatosan takarítanak és szellőztetnek az iskolákban. Több bejárat nyitva van, hogy ezzel is csökkentsék az érintkezést, nincs központilag elrendelt lázmérés, a dolgozatok fertőtlenítését pedig 24 órás pihentetéssel oldják meg.

Érettségi maszkban, első nap a Bolyaiban
Tánczos Mihály

Ahogy pedig arról már délelőtt írtunk, Vizsga a járvány idején - megkezdődtek az érettségik 2020. May 04. 11:19 a megszokottnál egy órával később, vagyis kilenc órakor kezdődött május 4-én, hétfőn a 2020-as érettségi vizsga, szokás szerint magyar nyelvvel és irodalommal. Az első feladatlapon a könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók, a szövegalkotási részben pedig a sportról és testnevelésről kellett érvelést vagy egy egészségügyi problémákról kellett hivatalos levelet írniuk a diákoknak.

A második részben egy Fekete István-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-költeményt kellett elemezniük a középszinten érettségizőknek. Ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk: Egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.

Tánczos Mihály

A mai napra tehát már letudták az érettségiket, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy a szombathelyi érettségizők mit gondoltak erről a korántsem mindennapi vizsgáról. Így megkérdeztünk három végzős szombathelyi tanulót is, hogy meséljenek arról, milyen volt járványhelyzetben érettségizni.

„Bementünk, kézfertőtlenítés után maszkot és kesztyűt osztottak”

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola egyik végzőse azt mondta lapunknak, nagyon furcsa volt mindannyiuk számára, hogy szinte rögtön azzal fogadták őket reggel, hogy maszkot és gumikesztyűt nyomtak a kezükbe. De ezzel még nem ért véget az óvintézkedések sora, ugyanis kötelező volt a kézfertőtlenítés is.

Furcsa volt még az is, hogy nem beszélgethettünk, mert a rendőrök nem engedték, hogy bandázzunk – mondta.

Egy másik diák is a furcsa szóval jellemezte a mai napot, mivel amint odaért az iskolához, rendőrök fogadták a bejáratnál. Az pedig ugyebár nem egy mindennapi látvány és élmény, ha az eddig jól megszokott környezetet most a rend éber őreinek jelenléte zavarja meg egy kicsit.

A harmadik tanuló tapasztalatai és véleménye sem tért el társaiétól. Szerinte az óvintézkedések megfelelőek voltak, de hozzátette, nem mindenki tartotta be őket. Az pedig, hogy így kellett érettségizni, szerinte is egy nagyon fura helyzetet kreált volt.

Rendőrök a Bolyai egyik bejárata előtt.
Tánczos Mihály

„Nem volt túl nehéz, a feladatok viszonylag könnyűek voltak”

Magát a magyar érettségit viszont nem tartották nehéznek végzőseink, sőt, inkább a könnyű szóval jellemezték. Egyikük inkább a töritől és matektól fél, az pedig szerinte határozottan jobb, hogy nem kell szóbelizniük, mert ő személy szerint nagyon zavarban van, ha beszélnie kell mások előtt. Arra a kérdésünkre pedig, hogy nem tartja-e rossznak, hogy szóbeli érettségi híján nem lesz lehetőségük javítani, nemleges választ adott.

Nem igazán zavar, mert leblokkolnék szóbelin és szerintem csak rontana a helyzeten – árulta el.

Másik érettségizőnk is viszonylag könnyűnek mondta a magyar érettségit, ő pedig a történelemtől, ezen belül is főleg az esszéírástól fél a legjobban. Az pedig őt sem zavarja, hogy nem lesz szóbeli, szerinte az írásbelit is jól meg lehet írni. Harmadik diákunk is leginkább a matektól és a töritől fél, amivel szerinte számtalan másik társa is így van.

„Engem személy szerint nem zavar, hogy nem lesz szóbeli, sőt kifejezetten örülök neki, mert így sok tanulástól kíméltem meg magam. Remélem, hogy olyan jegyeket kapok, ami után nem fogok bánkódni, hogy nincs lehetőségem javítani” – mondta nevetve egyikük, végezetül pedig egyik társa hozzátette, reméli, hogy a többi tantárgyból való vizsga sem lesz nehéz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra