Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagy a csend a Markusovszky-kórház dolgozóinak új munkaszerződése körül

A három szombathelyi egészségügyi intézményből kettő tájékoztatta lapunkat a dolgozói létszám alakulásáról.

Március 1-jéig írhatták alá az egészségügyi dolgozók a megváltozott munkaszerződésüket, amiről az Országgyűlés még 2020 októberében döntött. Eszerint a kormány és az önkormányzatok által működtetett egészségügyi intézmények dolgozói a közalkalmazotti jogviszonyból egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek át. Azoknak az egészségügyben dolgozóknak, akik február 28-án éjfélig nem írták alá az új szerződést, automatikusan megszűnt a munkaviszonyuk az adott intézménnyel.

Az új szerződés persze nem csak arról szól, hogy az egészségügyi dolgozók jogviszonyának megnevezése hangzatosabbá vált. Az aláírók ezzel együtt számos változást fogadtak el, többek közt a hálapénz elfogadásának büntethetőségét, egy másodállás elvállalásának engedélyhez kötését vagy azt, hogy egy évben 44 napra áthelyezhetők más intézménybe.

A szigorúbb munkaköri előírásokért cserébe a kormány 2022-ig minden orvos bérét a 2019-eshez képest 300 százalékkal növelné, tehát gyakorlatilag szigorú feltételekhez köti a régóta várt orvosi fizetésemelést.

A megváltozott feltételeket ugyanakkor sok egészségügyi dolgozó aránytalanul szigorúnak érzi a béremeléshez képest, különösen az ápolók. Februárban mi is megírtuk, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint van olyan intenzív Covid-osztály, ahol az ápolók 80 százaléka készül elutasítani Rengeteg ápolónő munkaviszonya megszűnik március elsején February 18. 17:39 az új szerződést.

A megváltozott feltételeknek ugyanis nagyjából minden hátránya ugyanúgy vonatkozik rájuk is, mint az orvosokra, de az ő bérük jóval kisebb mértékben emelkedne.

Mi változott a szombathelyi egészségügyben?

Március 1-jén elküldtük a szerződés aláírásával kapcsolatos kérdéseinket azoknak a szombathelyi egészségügyi intézményeknek – a Markusovszky-kórháznak, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének (GESZ) és a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft.-nek (MÁV-rendelő) –, melyeket a kormány vagy az önkormányzat tart fenn.

A GESZ, melyhez egyébként a szombathelyi háziorvosi, gyermek háziorvosi, fogászati és ügyeleti ellátás tartozik, lapunkat arról tájékoztatta, hogy határidőig mind a 85 alájuk tartozó egészségügyi dolgozó aláírta Szombathelyen minden háziorvos aláírta a március 1-jétől érvényes új munkaszerződést March 02. 07:07 az új szerződést, így létszámhiány sem alakult ki.

Hasonló a helyzet a Vasútegészségügynél is, náluk 75 dolgozóból egy részmunkaidős és egy részmunkaidős nyugdíjas dolgozó nem írta alá a szerződést. „Mindkettő változtatási szándékáról tudtunk, a kollégák óraszám-növelésével már előre pótoltuk” – tette hozzá a cég.

A kórházban talán nem volt gördülékeny az átállás?

Lapunk kérdéseire egyedül a Markusovszky-kórháztól nem érkezett válasz, ami már csak azért is különös, mert az elmúlt időszakban a kórház – néhány kivételtől eltekintve – rendre válaszolt a felmerülő sajtókérdésekre, ráadásul a megváltozott munkaszerződéseknél jóval kényesebb témákban is.

Már csak azért is jó lenne tudni, mi a helyzet a Markusovszkyban, mert például a Telex.hu kedd reggel arról értesült, hogy a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház intenzív osztályának 28 orvosából heten, 54 ápolójából pedig tizenheten távoztak hétfőn.

Igaz, Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató kedden egy sajtótájékoztatón azt közölte, Országos kórház-főigazgató: az egészségügyi dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződést March 02. 16:31 hogy az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését.

Amint megérkeznek kérdéseinkre a válaszok, frissítjük írásunkat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyen minden háziorvos aláírta a március 1-jétől érvényes új munkaszerződést

A szombathelyi önkormányzat által fenntartott intézményekben nincs betöltetlen praxis.

Rengeteg ápolónő munkaviszonya megszűnik március elsején

Van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést, annak hiányában pedig a munkaviszonya március elsején megszűnik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra