Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Napok óta nincs melegvíz a szombathelyi belváros néhány épülettömbjében

A lakók nemcsak a melegvíz, de az információ hiányára is panaszkodtak.

Péntek délután hallottuk, hogy "csőtörés van a szombathelyi zeneiskolában, minden óra elmarad" , de nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, mondván, előfordul az ilyesmi. Korábban annyi negatív hírünk volt az intézményről, ne tetézzük egy újjal, majd biztos gyorsan kijavítják a hibát.

Ám amikor hétfőn az egyik Thököly utcai lakos azzal hívta fel a szerkesztőséget, hogy péntek óta nincs meleg víz a háztömbben, a kazánházuk pedig a zeneiskolában van, akkor gyanítottuk, hogy többről van szó, mint "egyszerű" csőtörésről.

Ezekben a lakásokban sincs melegvíz péntek óta.
Józing Antal

A lakó egyébként nemcsak melegvíz-, de információhiányról is panaszkodott.

Elmondása szerint a cég nem ad felvilágosítást, nem tudják, hogy mi történt, és azt sem, hogy az igencsak kellemetlen helyzet meddig fog tartani, mire készüljenek.

A lépcsőházban ez a papír van kifüggesztve, ami nem sokat segít a helyzet tisztázásában.

A lakók nem tudták értelmezni a kiírást.
Olvasói fotó

Lapunk elküldte a kérdéseket a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft-nek, és a válaszból az derül ki, hogy meglehetősen bonyolult műszaki ügyről van szó, de ha minden igaz, néhány nap múlva visszaáll az érintett lakásokban a szolgáltatás.

Kocsis Tóth Ildikó sajtóreferens közleményét változtatás nélkül közöljük.

2020. október 2-ra, péntekre virradóra meghibásodott egy nagynyomású vízvezeték, amelyből olyan mennyiségű víz folyt ki, hogy az bejutott Rákóczi utcai kazánházunkba és ott komoly károkat okozott. Kazánházunkat a víz úgy öntötte el, hogy a víz nyomása több belső falat átütött; a kazánteret a víz több mint 1 méter magasságig ellepte; a kazánház irányítását végző elektronikai berendezéseket eláztatta; egyes esetekben teljesen megsemmisítette. Mivel a vízfolyás nem a távhős rendszeren történt, ezért ezt a saját berendezéseink nem jelezték. A kazánház a benne lévő fűtési szolgáltatáshoz elengedhetetlen összes berendezéssel a melegvíz-előállításához szintén szükséges berendezéseket is beleértve teljesen használhatatlanná vált.

A pénteki napon el tudta végezni a Katasztrófavédelem a kazánházból a víz kiszivattyúzását. A kazánházban megkezdődött a berendezésekben keletkezett kár felmérése, amelyet a hibák javításának, a berendezések cseréjének megszervezése, majd ezután ezek kivitelezése követhet. A kárfelmérést a pénteki napon megkezdtük és a hétvégén is dolgoztunk rajta, de mivel még ez a folyamat nem tudott befejeződni, ezért a hibák kijavításának várható időpontja számunkra sem ismert.

A Rákóczi kazánházból ellátott épületek fűtési szolgáltatással történő ellátását a jelenlegi külső hőmérsékleti viszonyok mellett másik kazánházainkból tudjuk megoldani. Erről a pénteki napon gondoskodtunk, így a fűtési szolgáltatás szinte mindenhol zavartalan. Fűtés tekintetében csak azok a közületi felhasználók érintettek, amelyeknek a hőközpontjai is ugyanebben az épületben voltak. A hőközpontokban is megkezdődött a kár felmérése és azok ismeretében kezdjük meg a fűtési szolgáltatás újraindításához szükséges munkálatokat. Fontos ismertetni azt, hogy kazánházaink teljesítőképessége véges, de jelenleg elégséges, így amennyiben az időjárás hidegebbre fordul, akkor várhatóan majd csak a tartósan kinti 5 °C-os vagy az alatti értéknél a belvárosi területeken lehet a megszokottnál gyengébb fűtést tapasztalni.

A Rákóczi kazánházunkban előállított használati melegvízzel a Fő tér 41. és a Thököly 31-45. épületeket láttuk el. Jelenleg a kazánházban esett károk miatt a használati melegvíz előállítása lehetetlen és ez más kazánházakból műszakilag nem oldható meg. Azon dolgozunk, hogy a melegvíz-előállításához szükséges feltételeket mielőbb megteremtsük, a melegvíz-előállítás berendezéseit és rendszerét újra kiépítsük. Ki kell azonban emelni, hogy erre helyileg csak a Rákóczi kazánházban van lehetőségünk, amelyben most ennek kiépítése a körülmények miatt további nehézségekbe ütközik. A melegvíz-előállítás biztosítására vonatkozó tervek elkészültek, a kiépítés munkálatait megkezdtük, így várhatóan 2020. október 7-én, szerdán már ezekben az épületekben is lesz melegvíz-szolgáltatás.

Teljes mértékben megértjük, hogy nagy kellemetlenséget jelent, ahol jelenleg a használati melegvíz-szolgáltatás nem biztosított és bár a kazánházunkat használhatatlanná tevő vízfolyás rajtunk kívül álló körülmény, tisztán látjuk felelősségünket és feladatunkat abban, hogy ügyfeleink számára minden szolgáltatást mielőbb biztosítani tudjunk. Ennek érdekében cégünk mindent megtett, hogy ez a havária helyzet a lehető legkevesebb ügyfelünket érintse és most azon dolgozunk, hogy abban a 9 lépcsőházban is átmeneti megoldással mihamarabb tudjuk a melegvíz-szolgáltatást biztosítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra