Hiába volt bányászengedélye, megbukott az adóellenőrzésen

Veszélyes sportág a kriptovaluta-bányászat (is).

Kriptovaluta-bányászattal foglalkozó személyt vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Közleményükben azt írják, az adózó a vizsgált időszakban kriptovaluta-bányászatra két nagyértékű szervert vásárolt kilencmillió forintért egy belföldi cégtől, melynek áfáját eszközbeszerzésként szerepeltette bevallásában. A szervereket egy bérelt ingatlanban helyezte el, de az áram díjának emelkedése miatt abbahagyta a bányászatot.

A bitcoin, vagy egyéb kriptovaluták bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a bányászattal kapcsolatos eszközbeszerzés, a bányászathoz felhasznált közüzemi díj áfája nem vonható le az adóbevallásban.

Az adózót ezért a NAV önellenőrzésre szólította fel, amit a vizsgálat alatt el is végzett. A beszerzés hónapjában levonható adóját kétmillió forinttal csökkentette, és az emiatt megnövekedett fizetendő adóját a vizsgálat lezárásáig megfizette.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság