Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ne hagyjuk feledésbe merülni - Ma van a magyar dal napja!

Kollégáinkat kérdeztük, ők milyen dallal ünnepelnek. És Önök?

Magyarországon nagyon ritkán történik, hogy egy központi kulturális kezdeményezés önálló életre kell, elindul saját lábán, élvezve a közönség tetszését és jóindulatát.

A magyar dal napjával ez történt.

Az ötlet Presser Gábor nevéhez fűződik. Az elsőt 2008-ban tartották a Sziget Fesztivál nulladik napján egy hétórás koncert formájában, aztán a magyar dalok 2009-től az egész országban elindultak hódító útjukra a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. koordinálásával.

Heaven Street Seven
Az első magyar dal napja Szombathelyen (2010)
Mészáros Zsolt

Szombathely 2010-ben kapcsolódott be Pici nagyot gondolt - a Magyar Dal Napja Szombathelyen 2010. September 13. 14:24 a programsorozatba, ami már a kezdetekben nagy népszerűségnek örvendett.

Szombathely 2012-ben a magyar dal fővárosa volt - fotón az Ocho Macho és a közönség
Garai Antal Atom

Az itt lakóknak láthatóan nemcsak az ingyenkoncertek tetszettek, de sikerült elkapniuk a lényeget is: a magyar dal ünneplését.

Igaz, ehhez az is kellett, hogy a minőségi produkciók érkezzenek a Fő térre, legyenek azok helyi vagy vendég zenészek.

A rendezvény helyi sikerét és a szevezők elkötelezettségét mutatja, hogy 2012-ben már Szombathely lett a magyar dal fővárosa Így dalolt Szombathely, a Magyar Dal Fővárosa (Frissítve) 2012. September 10. 10:13 .

Ekkor került sor például a 30Y zenekar 30Y-busszal történő zenés utazására, amelyre valószínűleg minden résztvevő élénken emlékszik.

A 30Y zenés utazása a névadó szombathelyi buszjáraton (2012)

2015-ben egy másik Vas megyei város, Bük is főváros lett Idén Bük lesz a magyar dal fővárosa 2015. June 24. 13:19 , hogy aztán itt majdnem vége is legyen a történetnek.

Ebben az évben ugyanis bejelentették: a megszűnik a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft., így vége a támogatásnak is.

Innentől kezdve már csak a helyi szervezők lelkesedése vitte tovább a lángot.

2016-ban egy lecsós-libás gasztrofesztivál Mától erre főterezhet: Ga-Liba Gasztrofesztivál, és Magyar Dal Napja Szombathelyen 2016. September 09. 11:58 volt a körítés, 2017-ben az egész program eltűnt a süllyesztőben, hogy aztán 2018-ban az egyik legsikeresebb formában térjen vissza:

Ekkor volt „A dal a miénk” Alkalmi libabőr: 200 zenész játszotta együtt a magyar dalokat a szombathelyi Fő téren 2018. September 09. 19:52 , amikor is 200 zenész játszott a szombathelyi Fő téren LGT, Anna and the Barbies és Tankcsapda dalokat, több ezer néző – és minden bizonnyal a magyar dalok - őszinte örömére.

A dal a miénk (2018)

Tavaly is valami hasonló volt Ilyen volt a szombathelyi Dal a miénk belülről 2019. September 16. 07:33 , több zenésszel, de talán kevesebb tűzzel.

Idén, ha minden igaz, üresen marad a szombathelyi Fő tér.

Ez részben persze érthető a fránya koronavírus-járvány miatt, de mégsem lenne jó, ha könnyen elengednénk a magyar dal kezét.

Nem mintha azt hinnénk, hogy attól változik valami, ha hirtelen rábiggyesztünk egy világnapi címkét, de jó lenne, ha nem menne feledésbe a kezdeményezés, és szeptember második vasárnapja megőrizne valamit a kezdeti spiritualitásból.

Ennek tudatába kérdeztük munkatársainkat: ők milyen dallal ünneplik a mai napot.

Ezeket a válaszokat kaptuk.

Baráth Noémi

Pár éve még teljes szívemből átéltem Presser Gábor nagyszerű kezdeményezését, ami a magyar dal napját illeti. De csak úgy, mint a maszkviselés, a magyarság – így a magyar dal napja is - politikai kérdéssé vált. Eljutottunk odáig, hogy aki a liberális ellenzéki nézeteket vallja, az - ugyan már - ne is próbálja magyarnak titulálni magát.

A magyarságnak egy elképesztő összetartó erőnek kéne lennie itt a Kárpát-medencében, de fegyverré tették, és azt mondták, szegezzük egymásra (oszd meg és uralkodj).

Őszintén fáj, amikor egy magát igazi hazafinak tartó emberrel beszélgetek, szeretettel és elfogadással fordulok felé, csak úgy bír rám tekinteni, mint „nyugatos komcsira”. Nem is ismer még, csak annyit tud rólam, hogy a Nyugat.hu-nak is írok, de megbélyegez, egyetlen tény alapján ellenségként könyvel el.

Hogy jutottunk idáig? Mikor cserélődött fel a hazaszeretet honfitársaink módszeres gyűlöletével?

Dé:Nash – Turul

Ezt az érzést számomra semmi nem adja át jobban, mint Dé:Nash – Turul című száma. Már az előadó neve is kiabál a magyarságról. A dalszöveg tökéletesen tükrözi, mekkora arcunk nőtt, mióta Kölcsey megírta könyörgésünket jobb sorsunkért. Simán prófétának tituláljuk magunkat, mi, a Szíriuszról származó isteni nemzet tagjai Szűz Mária országában.


„Szülték a magyarnál magyarabb gyereket
Színtiszta, hófehér, fullmagyar gyereket”

Egyszerűen tökéletes görbe tükröt állít ez az alkotás. Ha lóháton Nagy-Magyarországgal a hátadon turulmadár és árpádsávos zászló előtt rovásírással feliratozva azt mondod, hogy a rap zene magyar, senki nem kérdőjelezi meg – hogy egy kicsit zeneileg is elemezzük az alkotást.

Ahogy a top kommentelő is írja: „Te$tvérem akkorát csergetett ez a rege, hogy a puli kutyám már csak rovásírásban ugat”.

Hát ebben számoljuk mi a magyarságot.

Horváth G. Martin

„Komolyan gondoltam, hogy ez a szám képviselheti a magyar dalokat akár csak egy évre is? Komolyan nem volt magasabb színvonalú, a kultúra fenőkövén élesebbre csiszolt dal a tarsolyomban? 2020-ban már ott tartunk, hogy az év dalának nevezhetek egy electro-disco-pop izét?”

Fogd meg a söröm és figyelj!

Náksi Attila és Brunner Zsolt Csak 1 nap van című száma volt 2003-ban a Budapest Parádé himnusza, de nagyon sokan azóta nem csak a 2003-as banzáj, hanem a mindenkori Andrássy felvonulás – legyen annak neve Budapest Parádé, vagy Budapest Pride – himnuszának tartják.

Csak 1 nap van

Tíz évvel ezelőtt még lehet, hogy egészen másként vélekedtem volna, de ma a végletekben gondolkodás, a szélsőségesség és a törzsi betagozódás korában már mi sem természetesebb, mint hogy valaki, mondjuk egy olyan ballibsi hazaáruló, mint én, az év dalának válassza a "Csak 1 nap van"-t.

Választhattam volna tengernyi magyar dal közül, amik magas kulturális és művészeti színvonalat képviselnek, fontos üzenetet hordoznak, valóban szívhez szólnak vagy korszakot alkottak, de nem fogok. A korszellem megköveteli, hogy minden szempontot sutba vágva – különösen a szakmai szempontokat, ez nagyon fontos – egyetlen irányból közelítsem meg a témát, ez az irány pedig a kultúrharc.

Ha a kirekesztő, jobboldali, nemzetikeresztény árkokban az Ismerős Arcok "Nélküled" című dalából merítenek erőt a harchoz, akkor a másik oldalon miért ne lehetne Náksi és Brunner "Csak 1 nap van" című számára, bőrtangában, szivárványos zászlóval a kézben megtenni ugyanezt?


Józing Antal

Lehet angol (német, görög, török stb.) nyelven is énekelni, úgy, hogy magyar dal kerekedjen ki a belőle, de a könnyűzenei hagyományunknak szerves alkotóeleme, hogy anyanyelvünkön szól hozzánk, és leginkább annyira irodalom, mint zene. Azaz nemcsak dúdolni lehet a dallamot, hanem énekelni a szöveget: vidáman vagy könnyezve, teli tüdőből vagy suttogva, másokkal, részegen egy koncert első sorában, vagy otthon, egyedül, teázva a nappali félhomályában.

A magyar dalokból – éppen a nyelvünk miatt – ritkán lesznek nemzetközi slágerek (soha), megmaradnak nekünk, ami egyrészt roppant sajnálatos, másrészt pont így jó.

A magyar dalok legjobbjai egyébként itthon sem lesznek mindig slágerek (soha), így aztán izgalmas szabadidős tevékenység az új zenekarok új lemezeinek hallgatása, kis munkával nagy gyöngyöket bányászhatunk elő.

Pegazusok Nem Léteznek - Zöldsárga (Kex cover)

No de hát korábban sem volt könnyű a zenészek élete, a legendás Kex , hogy közeledjünk a konrétum felé, is csak akkor lett divatos, amikor már rég nem létezett.

Nem működik már a Pegazusok Nem Léteznek zenekar sem, amely 2014-ben rögzítette ezt a dalt a Petőfi Rádió Akusztik műsorában.

Ennél a pontnál kellene elmagyaráznom, hogy miért pont ezt a dalt és ezt a verziót választottam, de nem teszem. A választás maga a magyarázat.


Mészáros D. Zsolt

Magyarország két világklasszis zeneszerzője és énekese, Máté Péter és Zorán, egy kevéssé ismert duettben, örök érvényű mondanivalóval méltó módon tiszteleg a magyar dal napja előtt.

Máté Péter máig utolérhetetlen hangját már nem hallhatjuk élőben, hiszen 1984-ben tragikus hirtelenséggel, egy születési szívrendellenességben hunyt el 37 évesen. Ám életében több mint 150 dal szerzője és előadója volt, melyek máig örök klasszikusok.

Máté Péter és Zorán - Egyszer él az ember

A másik felejthetetlen orgánum a most 78 éves Zorán, aki szintén rengeteg dallal és díjjal büszkélkedhet, s máig jóleső borzongással tölt el, amikor az első szólamok elérik az embert szívének mélyét.

E két nagyszerű zenészt és hangot egy duettben hallgatni olyan élmény, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.


Roznár Gyöngyi

Nem csak Révész Sándor volt azzal úgy, hogy akkor jött ki egy nagyon jó lemeze, ha Presser írt neki egyet.

Megesett ez Kovács Katival, Komár Lászlóval – ha már régről indítunk – Katona Klárival és részben Ruzsa Magdival is. Aki tud, az tud. Például Presser egészen más személyiségű énekeseknek ír jó dalokat.

Révész Sándor népszerű volt a Generálban, még népszerűbb a Piramissal.

Nekem mégis ez az a lemeze tetszik a legjobban, amit azután adott ki, hogy mindennel felhagyva hosszú időre elment Magyarországról.

A visszatérés volt ez a szerényen Révész Sándor címet viselő album, ahol a dalok nagy részét Presser szerezte.

Révész Sándor: Itt a válasz

Akármelyiket számot is választhattam volna róla, de legyen ez, hiszen annyian szeretnénk megtudni, mi is van/lesz velünk. Hát itt a válasz! (A két szerző: Demjén Ferenc és Presser Gábor)


Szilágyi József

Ha már Noémi a hazafiság, hazaszeretet kisajátításáról, egymás el nem fogadásáról értekezett, hadd fejeljem meg ezt a 80-as években betiltott, a hatalom által üldözött győri punkcsapat, az Auróra számával.

Az Előre kurvák, gengszterek című, egyébként második lemezük 1992-ben jelent meg. És a fene tudja, hogyan, de Vigiék ráéreztek arra, hogy itt valami félresikerült, vagy majd félresikerül.

Aurora - Előre kurvák, gengszterek!

A címadó dal a rendszerkritikáról szól, arról, hogy a megbélyegzettek, kirekesztettek azok, akik a hatalom ellen lépnek fel, és ők azok, akikben inkább bízni kell, mint a hivatásos vezetőkben.

"Előre papok, miniszterek
kellenek az ördögök az istenek
Előre elevenek, félhullák
szóljanak a lövegek a géppuskák.

.....

Előre öregek, fiatalok
előre stricik, homokosok
előre bolondok, őrültek
győzni kellene a népünknek.

.....

Kurvák,gengszterek
bízni szeretnék bennetek
kurvák,gengszterek
ne legyen nyugalma senkinek."

Ennél aktuálisabb dalt nem nagyon tudok elképzelni 2020-ban.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra