Nehéznek tűnt a magyar érettségi? Talán nem benned volt a hiba

Fűzfa Balázs irodalomtörténész magyarázza el, hogy olyasmit kértek a maturálóktól, amit nem is igazán tudhattak.

Magyar népszokás immár, hogy egy ország veszi számba és értékeli az érettségi feladatait minden évben, hasonlítja össze az előzőekkel, könnyebb vagy nehezebb volt-e, és mire mehettek vele a diákok. Hétfőn a magyarral kezdődött el az írásbeli érettségik sora, és ez a tárgy közkeletűen több részből áll.

Foglalkoztunk is vele, megírtuk Egy 1999-es szótár bevezetőjét kell értelmezniük idén az érettségizőknek 2022. May 02. 10:49 , hogy mi volt a kérdés az egyik részben (Egy 1999-ben kiadott szótár kétoldalas előszavát kell elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van, majd az alapján kell megoldaniuk a különböző feladatokat.)

Szóltunk arról is, milyen megkönnyebbülés Nagy az öröm az érettségizőknél: idén is novellát kell elemezni 2022. May 02. 12:17 volt a diákok (tanárok, szülők) közt, amikor kiderült, hogy a másik feladat egy novella elemzése Szabó Magdától, és a közvélekedés szerint ez sokkal könnyebb, mint más műfajok értelmezése. Az érettségi napján írtuk meg, hogy egy pedagógus szerint ez a feladat csak látszólag egyszerű, hiszen nem biztos, hogy egészen egyértelmű lesz a diákok számára, pontosan milyen elemzést is várnak tőlük.

Így is volt. S hogy miért, azt Fűzfa Balázs irodalomtörténész fejtette ki egy Facebook posztban, és engedelmével és nagy örömmel közöljük, miért is lett nehéz az, ami elsőre könnyűnek tűnt, s a diákok megnyugodhatnak: talán nem bennük van a hiba. Olvassuk, olvassák a tanár urat:

Fűzfa Balázs
Garai Antal Atom

Vajon miért adnak fel a diákoknak elemzésre novellaként egy olyan szöveget, amelyik egyáltalán nem felel meg az általuk a novelláról tanultaknak? Tárcanovellának persze remek, de arról meg nemigen tanultak korábban.

Az egyik konkrét kérdés például az "elbeszéléstechniká"-ra vonatkozik...

De hiszen ennek a szövegnek tulajdonképpen nincs is elbeszélője! Olyasvalaki, aki "mindentudó"-ként mozgatja a cselekményszálakat. Sőt, nincs igazi cselekménye sem, hiszen az egész csupán visszaemlékezés, hangulatok rögzítése, egy izgalmas személyiség portréjának megrajzolása Szabó Magda jellegzetes, villódzó, idősík-váltogató, asszociatív stílusában ("Ezüstgolyó" a címe).

Ismétlem: a feladat szövegében kétszer is "novellá"-nak nevezik a teszt összeállítói az egyáltalán nem klasszikus novellát, s ez a diákok számára megtévesztő lehet.

Ez a problémám.

Vajon miért nem lehet az érettségin egy klasszikus, világosan érthető és jól elemezhető novellát adni diákjaink kezébe feladatként? (Pár éve egy olyan Bodor Ádám-szöveg volt az elemzés tárgya, hogy irodalomtörténészként is beletörött volna a bicskám…)

A feladat utolsó mondata mellesleg így hangzik: "A kötet címének figyelembevételével értelmezze a novella elbeszélőjének és az általa elbeszélt történetnek a kapcsolatát!"

A kötet címe: "Mézescsók Cerberusnak". Vajon elsőre mennyit ért meg ebből a címből egy 18 éves diák stresszhelyzetben? A szerkesztők is érezhették, hogy így nem lesz minden rendben, ezért a cím mindkét szavához összesen 5 sornyi (!), apró betűs lábjegyzetet fűztek.

Csak a másodikat idézem: "Cerberus... (...) háromfejű kutya, aki az alvilágba az élőt lemenni, a halottat feljönni nem engedte". Nyilvánvalóan hiányzik a szövegből legalább egy szócska: "onnan" (vagy a visszautalás valamilyen egyéb formája, így a mondat sajnos csúfosan helytelen)…

Az elválasztások hiányáról (!?), a tördelési és filológiai, címleírási (!?) hibákról most nem beszélek. Hogyan lehetségesek ilyen hibák egy érettségi feladatsorban?

Vajon miért nem nézi át ezeket a teszteket rendesen valaki, mielőtt 70 ezer (!) példányban kinyomtatják őket?

De ne legyek egyoldalú, örömmel megemlítem, hogy a korábbi évekkel szemben az elemzendő novellában idén legalább vannak bekezdések! Van tehát remény is!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra